Vervolgcursus op IPO-niveau

Vervolgcursus op IPO-niveau

Wanneer je het leuk vindt om ook na de Puppycursus en/of de Pubercursus met je hond bezig te blijven, kun je je inschrijven voor een vervolgcursus op IPO-niveau.

Tijdens deze vervolgcursus gaan we dieper in op de basis die gelegd is tijdens de Puppycursus en/of de Pubercursus. We leren nieuwe commando’s, zoals commando’s op afstand,appel lopen, apporteren,etc

Ook kunnen honden en baasjes zich uitleven tijdens behendigheid.

Ik doe er veel aan om het trainen zo leuk mogelijk te maken en zet hiervoor verschillende soorten oefeningen in.

De commando’s uit de basiscursus worden aangescherpt, en nieuwe commando’s worden aangeleerd. Er wordt ook regelmatig gebruik gemaakt van allerhande attributen voor balans en coördinatie. Alles in het teken van “Ontspannen Samenwerken”

Appeltrainingen

Tijdens de appeltrainingen wordt er aandacht besteed aan het leren volgen van de hond onder alle omstandigheden (moeilijke ondergrond, over obstakels/hindernissen) en in alle situaties (geluiden, afleiding etc.), maar ook blijven zitten en blijven liggen, ook al blijft of gaat de geleider bewegen. Dit alles eerst aan de lijn, maar uiteindelijk ook onaangelijnd. Ook dient de hond zich te laten dragen door een onbekende zodat als de hond ooit in een "gevaarlijke situatie" terecht komt, een persoon de hond kan redden.

De appeltrainingen zijn dus een combinatie van gehoorzaamheid en behendigheid waardoor er altijd ruimte is om een moeilijke oefening voor de hond te combineren met een oefening waar de hond erg veel plezier in heeft. Die ruimte proberen we dan ook altijd te benutten.

Er zijn legio manieren om de hond appèl en behendigheid aan te leren. Het uitgangspunt hierbij is om dit te leren op basis van spel en beloning. De beloning kan een speeltje zijn, maar bijvoorbeeld ook voer. Tijdens de opleiding wordt gezocht naar een methode die het beste bij de hond en de geleider past. Ook de verdere uitbouw van de trainingen worden afgestemd op de hond en de geleider.

Het tijdstip waarop je uiteindelijk met je hond klaar bent voor een examen, laten we altijd afhangen van zowel de hond als de geleider en zullen we dus altijd individueel beoordelen.

Algemene informatie IPO

IPO is een afkorting van het Duitse "Internationale Prüfungs Ordnung".

Het staat voor een tak van hondensport die bestaat uit drie onderdelen: speuren, appèl en verdediging, ook wel man werk genoemd.

Vooral dit laatste onderdeel is erg spectaculair, waardoor vaak gedacht dat IPO alleen uit "bijten" bestaat.

Bij dit laatste onderdeel wordt de hond geleerd zichzelf en/of de baas te verdedigen, waarbij hij in vastomlijnde situaties mag bijten de mouw van de zogenaamde belager.

Zoals gezegd bestaat IPO uit meer dan alleen het verdedigingswerk. Juist door de totaal andere inhoud van de andere twee afdelingen is IPO een erg veelzijdig programma, waarin de hond veel facetten van zijn aanleg en karakter kan laten zien.