Socialisatie en opvoeding van een Rottweiler pup

Socialisatie en opvoeding van een Rottweiler pup

De Rottweiler staat bij veel mensen niet bekend als vredelievend, Daarom heeft de Rottweiler bezitter eigenlijk wel de plicht om er alles aan te doen om het tegendeel te bewijzen. Dit begint met een goede pup uit een verantwoorde combinatie. De fokker zal de pups al veelzijdig moeten socialiseren. Zodoende krijgt de Rottweiler pup de kans om uit te groeien tot een stabiele, zelfstandige en aangename huisgenoot. Hier moet wel actief aan gewerkt worden. Voorkom dat de Rottweiler pup al op jonge leeftijd uitgesproken negatieve ervaringen opdoet!

Rottweilers zijn geen gemakkelijke honden om op te voeden. De Rottweiler verlangt een rechtlijnige, vasthoudende en uiterst consequente opvoeding, training en begeleiding. Voor zijn puberteit (welke begint tussen de 6 en de 9 maanden) zal de rangordeverhouding duidelijk moeten zijn voor zowel de hond als voor de baas. Een gehoorzaamheidstraining is een onlosmakelijk deel van de dagelijkse omgang met de hond. Hierbij ligt de focus op het stimuleren van gewenst gedrag en het voorkomen van ongewenst gedrag. De eigenaar kan zowel het beste als het slechtste in een Rottweiler naar boven brengen.

Geef u en uw pup op voor een puppycursus .Het is leuk, leerzaam en goed voor de socialisatie pups leren heel snel daarom is het heel belangrijk dat ze onmiddellijk leren hoe ze zich moeten gedragen. Geen enkele pup kan leren zonder hulp, dus is het aan u om hem vanaf de eerste dag het gewenste gedrag aan te leren.


Dit kunt u doen door aan de volgende punten te denken; Beloon gewenst gedrag. Dit hoeft niet altijd iets lekkers te zijn, maar kan ook in de vorm van uitbundig prijzen. De timing van de beloning is van essentieel belang. De beloning moet binnen 2 of 3 seconden worden gegeven, anders associeert de pup de beloning met ander gedrag dan dat wat u wilde belonen. Voorkom dat uw pup zich slecht kan gedragen. Voorbeeld 1 : Geef geen oude schoen om op te kauwen; een pup kan het onderscheid oude en nieuwe schoen niet maken! Maak duidelijk onderscheid in waar wel op gekauwd mag worden en waarop niet. Voorbeeld 2 : Als de hond bij u opspringt negeer hem dan volkomen! Dit vindt de hond vreselijk! Pas als hij netjes met 4 poten op de grond zit begroet u de pup

Sommige gedragingen zijn zo slecht of mogelijk gevaarlijk dat u in moet grijpen.

U kunt het gedrag onderbreken met een ferm ‘nee!’. Dit betekent niet dat u naar de pup moet schreeuwen; hij weet immers niet dat hij fout bezig is! Onderbreek het gedrag met een geluid en zorg dat u de aandacht krijgt van de pup. Beloon de pup als hij stopt en naar u luistert.Straffen en belonen met de stem

Honden reageren meer op intonatie dan op de woorden.

 • Meteen lage, korte stem commandeert u; AF!/ZIT!/BLIJF/FOEI!
 • Met een hoge, langgerekte stem beloont u; Braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaf!/goed zooooooooo!
 • Met een hoge stem zeggen: “foei hoor, dat mag je niet doen!” heeft een averechts effect. De hond zal gaan kwispelen en denken dat hij braaf is.

Consequent zijn

U krijgt een hechtere en sterkere band met u pup als u de basisregels voor gedrag snel duidelijk maakt. Een hond denkt altijd in rangorde; dit is hem van nature meegegeven. Heel belangrijk is dan ook dat u, maar ook eventueel de rest van de gezinsleden, bovenaan in rangorde staan. Dit bereikt u door strikt te zijn omtrent de volgende factoren;

 • Eten; Laat de hond nooit met u mee-eten en geef de hond altijd eten nadat u heeft gegeten.
 • Spelen; U bepaalt altijd wanneer er gespeeld wordt en wanneer het spel afgelopen is. Wat erg goed werkt is een paar speeltjes speciaal te houden door ze na het spel ook echt op te ruimen, waar de pup niet bij kan. U bent over deze speeltjes de baas!
 • Slapen; Laat de hond nooit in dezelfde ruimte slapen als u of iemand van het gezin.
 • Aandacht; Laat nooit toe dat de hond aandacht komt vragen, u bepaalt wanneer er wordt geknuffeld.
 • Vooruit denken; Wat nu leuk is, kan een heel stuk minder leuk zijn als de hond groot is geworden. Een Rottweilerpup is leuk om nu op schoot te hebben, maar als hij straks 40 a 50 kg weegt en op schoot springt,…! Uw pup zal er echt niets van snappen als hij in een keer niet meer op de bank mag. Ook het bijten kan nu nog weinig kwaad, maar zal zo snel mogelijk afgeleerd moeten worden!

Vergeet niet dat elke pup anders is; de een is van nature dominant en de ander is wat onderdaniger. Naarmate de pup ouder wordt, met name na 6 maanden leeftijd, zal u merken dat u strenger moet zijn en uw autoriteit meer moet laten gelden.

Uiteraard bent u bij ons van harte welkom indien u vragen heeft over het gedrag van uw pup

Gedrag verandert

Vanaf de leeftijd van 3 weken tot de 7e week overheerst de nieuwsgierigheid bij pups, alles is in deze periode leuk en interessant. Vanaf 7 weken begint heel langzaam de aanleg om op nieuwe dingen terughoudend en ontwijkend te reageren.

De nieuwsgierigheid begint langzamerhand te verdwijnen. Op de leeftijd van 12 weken is deze helemaal verdwenen. Tenzij de hond hiervoor al allemaal leuke en prettige ervaringen heeft opgedaan met alles wat er te koop is in de wereld. Dan zijn die dingen namelijk niet meer nieuw en kan hij gewoon blijven naderen. Daarom is de socialisatieperiode tussen de 7e en de 12e week zo belangrijk.

Socialiseren dus!

Want u wilt immers niet dat uw hond;

 • Agressief gedrag gaat vertonen tegenover vreemde mensen, naar auto’s en naar skaters.
 • Vlucht voor brommers, andere honden en voor visite.
 • Gaat jagen op fietsers, eendjes, paarden en schapen.
 • Niet alleen thuis kan zijn.

Socialisatie

Om de pup te wennen aan alledaagse zaken is het goed de kleine overal mee naar toe te nemen om te wennen (stad, draaideuren, liften, steigers, andere mensen, etc., etc. etc.).Daarnaast moet bij angstgedrag juist handelen om het angstgedrag niet onbedoeld te belonen.

Socialisatiekaart van uw pup ( dierendokters.com ) Gebruik deze lijst als beginpunt en pas hem aan zodat hij voldoet aan de behoeften van uw pup. Ervaringen en situaties dienen zeker tot de leeftijd van 12 maanden voortdurend herhaald te worden.

Download hier de socialisatiekaart voor uw pup

Uiteraard bent u bij ons van harte welkom indien u vragen heeft over het gedrag van uw pup!


Foto's Copyright © Rottweiler kennel Angfiero