Je Rottweiler laten zwemmen is ook werken zowel lichamelijk als geestelijk!!

Je Rottweiler laten zwemmen is ook werken zowel lichamelijk als geestelijk!!

De zomer komt er weer aan en dan krijgt je Rottweiler het sneller warm en is een lekkere duik in het water voor je hond zeer welkom. Buiten dat het een goede manier is voor je Rottweiler om af te koelen heeft het nog meer voordelen. Zwemmen is voor de Rottweiler ook werken zowel lichamelijk als geestelijk!!

Zwemmen remt ook de gewrichtsslijtage (die artrose wordt genoemd) af. Gewrichtsslijtage ontstaat door beschadiging van het kraakbeen (de binnenbekleding) van de gewrichten. Tijdens het zwemmen worden de gewrichten bewogen zonder dat ze belast worden, het niet belasten van de poten vermindert de druk op de gewrichten waardoor minder kraakbeenbeschadigingen ontstaan. Voor Rottweilers met versleten gewrichten is zwemmen een mindere pijnlijke belasting en een goede manier om zijn spieren te trainen. Tevens wordt door bewegen meer gewrichtsvloeistof gevormd. Deze vloeistof voedt het kraakbeen en smeert het gewricht. In het water kunnen geen plotselinge scherpe bochten worden gemaakt, zoals bij het spelen met een balletje op een grasveld.

Bij deze balspelletjes worden de gewrichten, pezen en banden vaak overbelast. Ze bevorderen gewrichtsslijtage en kunnen verscheuring van de pezen en banden veroorzaken. Door de rechtlijnige bewegingen die de achterpoten tijdens het zwemmen maken, worden de bilspieren op een juiste wijze getraind.

Sterke spieren zorgen dat de gewrichten goed op elkaar aansluiten. Hetgeen van belang is voor een goede ontwikkeling van de heupen. Zwemmen in kalm water is goed voor het versterken van de buik- en rugspieren van honden met een lange rug, zoals bij de teckel. Bij het zwemmen heeft de hond het voordeel, dat het water gedeeltelijk het gewicht opheft dat aan de rug hangt, waardoor de wervelkolom minder belast wordt. Stromend water masseert de spieren en zout water van de zee helpt vele vormen van huidontstekingen te genezen en te voorkomen.

Hoe leer ik mijn Rottweiler zwemmen?

1 . Een tennisbal of dummy in het water gooien. Zeker in het begin niet te ver in het water gooien, want de hond moet grond onder de voeten kunnen voelen.

2 . Samen met een andere hond die dol op zwemmen is naar zwemwater gaan.

3 . U gaat samen met uw hond zwemmen. LET OP nooit een hond in het water gooien.


Uw Rottweiler na het zwemmen met een handdoek goed droogwrijven en controleren op teken.

Hulp nodig en meer leren? Neem contact met mij op voor een consult