Άμστερνταμ

Στα τέλη του 12ου αιώνα, ένας οικισμός ψαράδων χτίστηκε στις εκβολές του ποταμού Άμστελ. Σύντομα, στο στόμιο του Άμστελ αποφασίστηκε η κατασκευή ενός μεγάλου φράγματος (dam), από το οποίο προέκυψε και το όνομα της νέας πόλης: «Άμστελ(ρ) + νταμ». Παράλληλα, ξεκίνησε και η οικοδόμηση καναλιών (Grachten), για τα οποία σήμερα το Άμστερνταμ είναι γνωστό ως «η Βενετία του Βορρά». Μάλιστα, η ζώνη που σχηματίζουν τα ακτινωτά, σε σχήμα μισοφέγγαρου, κανάλια (de grachtengordel) περιελήφθη τον Αύγουστο του 2010 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα σπίτια των ψαράδων στην αρχή και των εμπόρων αργότερα στηρίχθηκαν σε ειδικές κατασκευές από ξύλινους πασσάλους και ήταν στενά και αναπτυγμένα σε ύψος. Η διάβρωση των ξύλινων στηριγμάτων από τη μόνιμη παρουσία του νερού έκανε πολλά σπίτια να γέρνουν και οι ντόπιοι τους έδωσαν το όνομα «μεθυσμένα σπίτια» ή «σπίτια που χορεύουν». Από τα τέλη του 20ού αιώνα, τσιμεντοενέσεις σταθεροποίησαν αυτά τα σπίτια, αποτρέποντας την κατάρρευσή τους, «μονιμοποιώντας όμως τον χορό τους».

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις την πόλη είναι με μια κρουαζιέρα στα κανάλια της ιδανικά με ξενάγηση, όπως επίσης και ενοικιάζοντας ποδήλατο, καθώς υπάρχει τεράστιο ποδηλατικό δίκτυο σε όλη τη χώρα. Μόνο στο Άμστερνταμ υπολογίζεται πως κυκλοφορούν πάνω από 1 εκατ. ποδήλατα, περισσότερα από τους μόνιμους κατοίκους της. Υπάρχουν μέχρι και ειδικά φανάρια για τους ποδηλάτες.

Σε ό,τι αφορά τα αξιοθέατά της, η πόλη είναι γνωστή για τα πολλά και εξαιρετικά μουσεία της, όπως:

1.

Το Κρατικό Μουσείο Ρέικσμουζέουμ, στις 200 αίθουσες του οποίου εκτίθενται περίπου 1.000.000 έργα που αφορούν κυρίως την ιστορία και την τέχνη της Ολλανδίας. Οι συλλογές του χωρίζονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες: εικαστικές τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική κ.α.), ιστορία και διάφορα (σχέδια, φωτογραφίες κ.ά.).

Στον τομέα της ζωγραφικής δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα των μεγάλων Ολλανδών δασκάλων του 17ου αιώνα (Ρέμπραντ, Φρανς Χαλς, Γιοχάνες Βερμέερ, Γιάκομπ φαν Ράουσντελ και Γιαν Στέιν).

Μεταξύ άλλων, στο μουσείο εκτίθενται οι εξής φημισμένοι πίνακες:

“Νυχτερινή Περίπολος” (De Nachtwacht) του Ρέμπραντ

“Η Γαλατού” (Het Melkmeisje) του Βερμέερ.

2.

Το Μουσείο Βαν Γκογκ, στο οποίο είναι συγκεντρωμένη η μεγαλύτερη συλλογή έργων του κορυφαίου Ολλανδού ζωγράφου, με σπουδαιότερα εκθέματα τα περίφημα «Ηλιοτρόπια»

και τους “Πατατοφάγους”, το μοναδικό ομαδικό πορτρέτο που ζωγράφισε ποτέ, με μια οικογένεια χωρικών να τρώει το καθημερινό της γεύμα.

Σημαντικό αξιοθέατο θεωρείται και το σπίτι της Άννας Φρανκ, όπου η οικογένεια Φρανκ κρυβόταν 2 χρόνια από τους Ναζί.

Στο Άμστερνταμ, και συγκεκριμένα στην πλατεία Dam, βρίσκεται επίσης το βασιλικό ανάκτορο “Koninklijk Paleis”. Το πολίτευμα της χώρας είναι η Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και η Βασιλική οικογένεια κατοικεί συνήθως στη Χάγη.

Αγαπημένη απόδραση των ντόπιων είναι το Vondelpark, ένα μεγάλο πάρκο με κήπους, λιμνούλες και γεφυράκια, ενώ ο βοτανικός κήπος της πόλης, ο Hortus Botanicus, όντας ένας από τους παλαιότερους στον κόσμο, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες.

Vondelpark

Hortus Botanicus

Σε ό,τι αφορά φαγητό και ψώνια, χαρακτηριστικές της πόλης είναι οι υπαίθριες αγορές της, με μεγαλύτερη την AlbertCuyp market, όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί τα διάσημα ολλανδικά τυριά gouda και edam αλλά και οτιδήποτε άλλο επιθυμεί, από ρούχα μέχρι κλειδαριές ποδηλάτου. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αγορά λουλουδιών είναι η πλωτή αγορά Bloemenmarkt, που διαθέτει και τις διάσημες τουλίπες, οι οποίες σημειωτέον εισήχθησαν στην Ολλανδία τον 17ο αιώνα από το Καζακστάν.

Παρότι η πόλη δεν φημίζεται για παραδοσιακές συνταγές, μπορεί κανείς να δοκιμάσει μεγάλη ποικιλία street food, με σήμα κατατεθέν να αποτελούν οι τηγανητές πατάτες σε χαρτί με μαγιονέζα και τα stroopwaffles, μπισκότο βάφλας με καραμέλα.

Tο Άμστερνταμ είναι μια από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου, με ανθρώπους που προέρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη. 800.000 άνθρωποι από περίπου 180 διαφορετικές χώρες συνυπάρχουν και ευδοκιμούν μέσα σε μια ιδιαίτερη κοινότητα. Είναι ακριβώς αυτή η νοοτροπία που κάνει το Άμστερνταμ μια πόλη ανοιχτή στη διαφορετικότητα και φιλόξενη για κάθε επισκέπτη.