Psykt bra mat!

Psykt bra mat
- Undervisningsopplegg i psykisk helse og bærekraftig, sunn mat.

Dette er et undervisningsopplegg laget for Viken fylkeskommune med midler fra Utdanningsdirektoratet, av Matvalget, i samarbeid med VIP psykisk helse i skolen

Vi ønsker å bidra til elevenes helhetlige kompetanse knyttet til matens betydning for den enkeltes psykiske helse ved å ta opp temaer knyttet til mat og identitet, selve måltidssituasjonen og verdien av å dele et måltid sammen med andre. Hva matmiljøet rundt oss har å si, hvordan bærekraftige matvalg henger sammen med FNs tre bærekraftdimensjoner klima og miljø, økonomi og sosiale forhold. Hvordan vi som ansvarlige forbrukere kan bruke forbrukermakten vår på vegne av oss selv og samtidig bidra til folkehelsa, fordeling av goder og et bedre miljø. 

Vi vil bidra til elevenes bruk av grunnleggende ferdigheter samt refleksjon og evnen til å se sammenhenger og mekanismer i matuniverset. Problemstillingene er sammensatte, ikke svart/hvite og ikke noe man kan sette to streker under et riktig svar på. Vi trekker kantina inn som praktisk læringsarena for å bidra til at skolene kan velge å ikke bare snakke om hva bærekraft, folkehelse og livsmestring er, men å være gode eksempler fra disse læringsmålene i praksis.

Oppgavene er knyttet til læringsmål i de tverrfaglige temaene livsmestring og bærekraft innen samfunnsfag og naturfag for VG1 og VG2 i fellesfagene. 


Relevante læringsmål innen samfunnsfag og naturfag

Kompetansemål fellesfagene i Samfunnskunnskap:  

Tverrfaglig mål Folkehelse og livsmestring:  

I samfunnskunnskap handler det tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring om at elevene utvikler kunnskap om hva og hvem som påvirker identiteten, tryggheten og tilhørigheten deres. I faget møter elevene temaer som kjønn, seksualitet, grensesetting, rus, digitale spor og personlig økonomi. Dette bidrar til at de gjør gode livsvalg og får forståelse og respekt for mangfold og for andres verdier og livsvalg. 

Kompetansemål fellesfagene i Naturfag: 

Gjør rede for funksjonene til noen næringsstoffer og diskuter hvorfor et variert kosthold er viktig i et helse- og bærekraftperspektiv.  

Drøft aktuelle helse- og livsstilsspørsmål og vurder påliteligheten i informasjonen fra ulike kilder.  

Tverrfaglige mål med Folkehelse og livsmestring:  

I Naturfag handler dette temaet om å gi elevene kompetanse til å forstå sin egen kropp og ivareta sin egen fysiske og psykiske helse. Elevene skal kunne forholde seg kritisk til og bruke helserelatert informasjon til å ta gode og ansvarlige valg knyttet til helse, sikkerhet og miljø i både hverdags- og arbeidsliv.