Case: skolekantina

Matomgivelser på skolen er krevende å ta tak i fordi skolen består av mange mennesker med mange ulike meninger. Mange hensyn skal tas. Argumentene er ofte elevmedvirkning, hva selger, hvordan kan vi gjøre det enkelt, rimelig og praktisk. Det handler også om hvordan vi kan redusere matsvinn, skape gode rammer for en sosial arena på skolen. Ofte er utvalget til og med bestemt av helt andre i skolen enn de som skal servere maten og de som skal spise den. For å gjøre det enklere å navigere i dette farvannet finnes Retningslinjer for mat og måltider i skolen.

Målet med retningslinjene er å bidra til at elevene sikres gode rammer for måltidene og god ernæringsmessig kvalitet på mat- og drikketilbudet.

OPPGAVE 1

Gå sammen i grupper.
Les Retningslinjene for mat og måltider i skolen.
Svar deretter på oppgavene nedenfor og lag en nettside der dere presenterer en kantine som svarer ut retningslinjene både innen ernæring, økonomi og måltidsmiljø. Begrunn valgene deres.

Del I:
Måltidsmiljø

Hva slags matomgivelser er det på deres skole?
Hvorfor skal skolen følge Retningslinjer for mat og måltider i videregående skole?
Hvilke grep kan skolen deres gjøre for å følge retningslinjene på en måte som passer med deres skolehverdag?

Del II:
Ernæring

Utvalget i kantina:
Rimelige og næringsrike råvarer, hva er egentlig det?

Innholdet i en iste, nudler eller ferdigyoghurt med granola - hva gir det kroppen? Søk opp 2 valgfrie varer på nett, for eksempel iste, nudler eller ferdigyoghurt med granola - hva gir de kroppen?

Del III: 
Økonomi

Når en skole har utsalg  snakker man økonomi på flere nivåer;
–  Din økonomi som kunde - hva betaler vi egentlig for når man ser på  innholdet i varen man kjøper?  Betaler vi for næring eller noe som kun tilfredsstiller akutt sultenhet og smakstriggere som sukker?
– Skolens økonomi - skolekantina kjøper inn råvarer og lager mat fra grunnen av eller innkjøp av ferdigprodukter til videresalg?
Hvem tjener egentlig penger på salg i en skolekantine idag?


OPPGAVE 2
Debatt i klassen:

En debatt kan være utfordrende for selvfølelsen og følelsen av tilhørighet i gruppa. Vi kan være uenige og samtidig vise hverandre raushet og respekt. Det er ikke nødvendig å være enige for å være gode venner!
Debatt kan gjerne være en øvelse i bevisstgjøring rundt argumentasjon og hvordan man velger å ordlegge seg; Forsøker vi å finne den beste løsningen eller er vi ute etter å tilfredsstille egne ønsker? Klarer vi å samarbeide om å finne en bedre løsning?

Med utgangspunkt i kunnskapen dere har fått gjennom
oppgave 1, diskuter følgende spørsmål:  

Trenger vi egentlig skolekantina?
Diskuter hva dere mener skolen skal stå for og hva slags verdier en skole representerer i matveien.

Hvordan kan kantina på deres skole brukes i undervisning?
Er det for eksempel samsvar mellom det man som skoleelev lærer i undervisning om bærekraft og mat, og det tilbudet som finnes i kantina?