Εισαγωγή στα CMS

Συστήματα Διαχείρισης περιεχομένου

Ο όρος Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου είναι η μετάφραση του αγγλικού όρου "Content Management System" (CMS) και αναφέρεται σε μια μορφή λογισμικού, που επιτρέπει σε κάποιον να δημιουργεί, να δημοσιεύει, να οργανώνει, και να διαχειρίζεται περιεχόμενο, όπως κείμενα, εικόνες, βίντεο κ.λπ. με εύκολο τρόπο, χωρίς να είναι απαραίτητη η γνώση γλωσσών προγραμματισμού.

Βασικές εργασίες με το CMS

  • Δημιουργία περιεχομένου (άρθρα, σελίδες)
  • Δημοσίευση περιεχομένου
  • Ταξινόμηση και οργάνωση (κατηγορίες, ετικέτες)
  • Διάταξη, Πλοήγηση και Εμφάνιση
  • Διαχείριση χρηστών
  • Βοηθητικά εργαλεία και ρυθμίσεις (αντίγραφα ασφαλείας, ασφάλεια, πρόσθετες λειτουργίες)

Δημιουργία με HTML

Με αυτό τον τρόπο περιγράφουμε μια ιστοσελίδα με την γλώσσα HTML. Αυτός ο τρόπος είναι κατάλληλος για επαγγελματίες σχεδιαστές ιστοσελίδων που θέλουν τα καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τον απόλυτο έλεγχο στη τελική μορφή της ιστοσελίδας.

Δημιουργία ιστοσελίδων με CMS

Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε περιεχόμενο σε ένα γραφικό περιβάλλον παρόμοιο με έναν επεξεργαστή κειμένου. Είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για τους περισσότερους χρήστες και μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε εύκολα ιστοσελίδες χωρίς να απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις.

WordPress

Το WordPress είναι από τα πιο δημοφιλή συστήματα διαχείρισης περιεχομένου. Ξεκίνησε το 2003, σαν μια πλατφόρμα για την κατασκευή και δημοσίευση μόνο ιστολογίων (blogs). Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σ’ ένα πλήρες πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων, e-shop, forum και όλων των sites. Σήμερα, παραπάνω από το 58% όλων των ιστότοπων που χρησιμοποιούν CMS, είναι φτιαγμένα με το WordPress.

Τα πλεονεκτήματα του, που έχουν συμβάλλει στη δημοτικότητα του, είναι:

  • Η απλότητα και φιλικότητά του απέναντι στους χρήστες. Δεν απαιτεί γνώσεις προγραμματισμού και ένας μέσος χρήστης μπορεί να το μάθει εύκολα.
  • Η εύκολη και γρήγορη εγκατάστασή του.
  • Διαθέτει μεγάλη βιβλιοθήκη προτύπων και προσθέτων που επιτρέπουν στους χρήστες να προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, ώστε να επεκτείνουν τη λειτουργία του ιστότοπου.
  • Παράγει σελίδες φιλικές προς τις μηχανές αναζήτησης.
  • Πολλαπλοί συγγραφείς. Το σύστημα των χρηστών στο WordPress επιτρέπει μέχρι 10 επίπεδα χρηστών με διαφορετικά προνόμια σε σχέση με τη δημοσίευση, την επεξεργασία του περιεχομένου κ.α.
  • Η μεγάλη κοινότητα χρηστών και προγραμματιστών που το υποστηρίζει, το αναβαθμίζει και το βελτιώνει.

Wordpress.org

Το λογισμικό wordpress στηρίζεται από τον οργανισμό wordpress.org. Σε αυτή τη σελίδα μπορούμε επίσης να κάνουμε λήψη της τελευταίας έκδοσης του wordpress. Να σημειώσουμε ότι το λογισμικό αυτό πρέπει να εγκατασταθεί στον εξυπηρετητή ιστού web server και έχουμε πρόσβαση σε αυτό μέσω του browser.

Με απλά λόγια το λογισμικό wordpress είναι εφαρμογή ιστού και όχι εφαρμογή που εγκαθιστούμε τοπικά στον υπολογιστή.

Wordpress.com

Για να δημιουργήσετε εύκολα μια ιστοσελίδα χρειαζόμασται:

  1. Ένα όνομα τομέα
  2. Έναν εξυπηρετητή ιστού που να φιλοξενεί την ιστοσελίδα μας
  3. Λογισμικό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου εγκατεστημένο στον εξυπηρετητή ώστε να δημιουργούμε και να δημοσιεύουμε την ιστοσελίδα.

Το wordpress.com είναι μια δωρεάν υπηρεσία που μας παρέχει όλα τα παραπάνω. Με μια απλή εγγραφή μπορούμε να αρχίσουμε να δημοσιεύουμε το δικό μας περιεχόμενο. Άλλες παρόμοιες υπηρεσίες είναι: