Βασικές έννοιες

Ιστοσελίδα

Μια ιστοσελίδα είναι ένα έγγραφο συνήθως γραμμένο σε γλώσσα HTML (Hypertext Markup Language) που είναι προσβάσιμο μέσω του Διαδικτύου χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης (π.χ. Chrome, Firefox). Σε μια ιστοσελίδα έχουμε πρόσβαση εισάγοντας τη διεύθυνση URL και μπορεί να περιέχει κείμενο, γραφικά, πολυμέσα και υπερσυνδέσεις σε άλλες ιστοσελίδες και αρχεία.

Ιστότοπος

Ένας δικτυακός τόπος ή ιστότοπος είναι μια συλλογή διαφόρων ιστοσελίδων που σχετίζονται μεταξύ τους και μπορούν να προσεγγιστούν με την επίσκεψη στην αρχική σελίδα του ιστότοπου χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης. Για παράδειγμα, η διεύθυνση URL της αρχικής σελίδας του ΠΣΔ είναι https://www.sch.gr. Από την αρχική σελίδα, θα μπορούσατε να έχετε πρόσβαση σε οποιαδήποτε από τις ιστοσελίδες που περιέχονται στον ιστότοπο.

Παγκόσμιος ιστός

Ο παγκόσμιος ιστός (World Wide Web) είναι το σύνολο των ιστοσελίδων που έχουμε πρόσβαση μέσω του διαδικτύου. Επειδή οι ιστοσελίδες συνδέονται μεταξύ τους με υπερσυνδέσμους (links) σχηματίζουν έτσι έναν νοητό ιστό που εκτείνεται σε όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου.

Όνομα τομέα (Domain name)

Ένα όνομα τομέα είναι το μοναδικό όνομα ενός ιστότοπου. Αν κάποιος ρωτά πώς να σας βρει στο διαδίκτυο, αυτό που του λέτε είναι συνήθως το όνομα τομέα σας.

Παραδείγματα ονομάτων τομέα είναι:

google.com

wikipedia.org

youtube.com

Ο καθένας μπορεί να αγοράσει ένα όνομα τομέα μέσω ενός καταχωρητή ονομάτων τομέα, βρίσκοντας ένα όνομα που κανένας άλλος δεν χρησιμοποιεί και καταβάλλοντας ένα ετήσιο τέλος για να το αποκτήσει. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε από διάφορες απολήξεις ονομάτων τομέα (TLD), όπως .com, .gr ή .net.

URL

Μια διεύθυνση URL (Universal Resource Locator) είναι μια πλήρης διεύθυνση ιστού που χρησιμοποιείται για την εύρεση μιας συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Ενώ ο τομέας είναι το όνομα του ιστότοπου, μια διεύθυνση URL θα οδηγεί σε οποιαδήποτε από τις σελίδες του ιστότοπου. Κάθε διεύθυνση URL περιέχει ένα όνομα τομέα, καθώς και άλλα στοιχεία που απαιτούνται για τον εντοπισμό της συγκεκριμένης σελίδας ή τμήματος περιεχομένου.

Παραδείγματα διευθύνσεων URL:

http://www.google.com

https://en.wikipedia.org/wiki/umami

https://www.youtube.com/feed/trending

https://cdn2.thecatapi.com/images/ui.jpg

Εξυπηρετητής ιστού (web server)

Για να είναι μια ιστοσελίδα προσβάσιμη, εκτός από το όνομα τομέα χρειάζεται έναν κεντρικό υπολογιστή στον οποίο θα αποθηκεύονται τα αρχεία της ιστοσελίδας και με κατάλληλο λογισμικό θα εξυπηρετεί τα αιτήματα των χρηστών για προβολή της κάθε ιστοσελίδας του ιστότοπου. Ο υπολογιστής αυτός ονομάζεται εξυπηρετητής ιστού (web server) γιατί εξυπηρετεί τους χρήστες του διαδικτύου παρέχοντας τους πρόσβαση σε έναν ιστότοπο και τις ιστοσελίδες του.


Πάροχος φιλοξενίας ιστοσελιδων

Ο πάροχος φιλοξενίας ιστοσελίδων είναι ένας οργανισμός ή εταιρία που έχει την κατάλληλη υποδομή ώστε να παρέχει ή να ενοικιάζει στους χρήστες του τον εξυπηρετητή ιστού μαζί το απαραίτητο λογισμικό για την εξυπηρέτηση ιστοσελίδων και κάποια βασικά εργαλεία για τη διαχείριση του ιστότοπου.

Παραδείγματα παρόχων φιλοξενίας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Προσφέρει δωρεάν χώρο φιλοξενείας για τους χρήστες του ΠΣΔ.

ΤopHost. Εταιρεία που προσφέρει διάφορα πακέτα φιλοξενίας ιστοσελίδων για απλούς χρήστες αλλά και επαγγελματίες.

Βασικές κατηγορίες ιστότοπων

Ανάλογα με το σκοπό που εξυπηρετούν και το κοινό που απευθύνονται υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ιστότοπου. Φυσικά πολλές φορές ένας ιστότοπος συνδυάζει χαρακτηριστικά από πολλές κατηγορίες.

  • Ιστολόγιο (blog)
  • Μηχανές αναζήτησης
  • Κοινωνικά δίκτυα
  • Εφημερίδες, περιοδικά
  • Κοινότητες, φορουμ
  • Ηλεκτρονικό εμπόριο
  • Οργανισμοί, επιχειρήσεις
  • Εκπαίδευση
  • Εφαρμογές

Διάταξη ιστοσελίδας

Η διάταξη (layout) ιστοσελίδας είναι ο τρόπος με τον οποίο τα στοιχεία και το περιεχόμενο της διατάσσονται στο χώρο. Η διάταξη είναι σημαντική κυρίως για τη λειτουργικότητα της ιστοσελίδας δηλαδή την ευκολία του χρήστη στην ανάγνωση και πλοήγηση σε αυτήν.

Κεφαλή (Header)

Βρίσκεται συνήθως στο πάνω μέρος της ιστοσελίδας. Περιέχει συνήθως το λογότυπο, τον τίτλο της ιστοσελίδας και το βασικό μενού πλοήγησης. Αυτή η περιοχή είναι συνήθως κοινη για όλο τον ιστότοπο.

Κυρίως Περιεχόμενο (Content)

Το κυρίως περιεχόμενο περιέχει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, κείμενα, εικόνες, πολυμέσα που είναι και μοναδικό για κάθε ιστοσελίδα. Βρίσκεται ανάμεσα στη κεφαλή και το υποσέλιδο και καταλαμβάνει τον περισσότερο χώρο.

Πλευρική στήλη (Sidebar)

Η πλευρική στήλη βρίσκεται συνήθως στο πλαινό μέρος δεξιά ή αριστερά και καταλαμβάνει ένα μικρό ποσοστό του πλάτους της ιστοσελίδας. Η πλευρική στήλη περιέχει συνήθως δευτερευων περιεχόμενο, μενού πλοήγησης, διαφημίσεις, συνδέσμους κτλ.

Υποσέλιδο (Footer)

Το υποσέλιδο βρίσκεται συνήθως στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας. Περιέχει γενικές πληροφορίες για τον ιστότοπο όπως στοιχεία επικοινωνίας, διεύθυνση, όροι χρήσης, σύνδεση χρηστών κτλ. Όπως και με την κεφαλή, αυτή η περιοχή είναι συνήθως κοινή για όλο τον ιστότοπο.

Η διάταξη εξαρτάται αρκετά από το είδος της ιστοσελίδας. Στη παρακάτω εικόνα φαίνονται διάφορα παραδείγματα διατάξεων για κάποιες κοινές κατηγορίες ιστοσελίδων.

Δραστηριότητες

  1. Βρείτε ένα ιστότοπο. Καταγράψετε το όνομα τομέα, το url της αρχικής σελίδας, το url μιας άλλης σελίδας
  2. Επιλέξτε μια ιστοσελίδα και περιγράψτε τη διάταξη που χρησιμοποιεί.
  3. Βρείτε ένα παράδειγμα για κάθε κατηγορία ιστοσελίδας.
  4. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα example.com. Με δεξί κλικ πατήστε προβολή κώδικα σελίδας για να δείτε τον κώδικα HTML. Τι παρατηρείτε?
  5. Επισκεφτείτε ένα καταχωρητή ονομάτων τομέα όπως το papaki.gr. Ελέξτε αν το όνομά σας είναι διαθέσιμο για κατοχύρωση. Τι άλλες επιλογές έχετε?
  6. Επισκεφτείτε τον πάροχο φιλοξενείας tophost. Τι πακέτο θα αγοράζατε για την ιστοσελίδα μιας μικρής επιχείρησης;