Pesula Galleria

Pesula Galleria on voittoa tavoittelematon, taiteilijavetoinen ja monitaiteinen taidegalleria. Galleria sijaitsee Sipoon Nikkilän vanhassa mielisairaalassa toimineen entisen pesulan tiloissa. Sipoon kunta tarjoaa tilan Sipoon taiteilijaseuran käyttöön. Kunta tuottaa omia näyttelyitä ja tapahtumia tilassa kevätkuukausina.

Gallerian kanssa samassa kerroksessa toimivat Sipoon taiteilijaseuran taidelainaamo ja taiteilijoille vuokratut työhuoneet. Talo on nimetty Artborg 35:si ja sen yläkerran suurta näyttelytilaa käytämme kerran vuodessa ARTSIBBE- Sipoon taiteilijaseuran vuosinäyttelyyn. Saman rakennuksen yläkerrassa sijaitsee Porvoon kuvataidekoulun ja Porvoon musiikkiopiston opetuspisteet. Talon viimeinen, tyhjillään ollut tila otettiin kunnan ja taiteilijaseuran yhteiseksi taidetilaksi, taiteilijaseuran vastatessa Pesula Gallerian toiminnasta.

Gallerian toiminta aloitetaan tammikuussa 2019 Sipoolaisen Stèphane Rossen näyttelyllä. Gallerian tavoite on olla merkittävä kuvataidetta ja monitaiteista kulttuuria elävöittävä lisä pohjois-Sipoossa, jossa ei tällä hetkellä ole taidenäyttelytiloja. Galleria on paikallisen taiteilijaseuran kaivattu lisä ja jäsenet ovat sitoutuneita toimintaan. Yhtenä gallerian tavoitteena on pyrkiä tuomaan esiin paikallisia taiteilijoita yhteistyössä taidelainaamon kanssa, sekä alueen ja kunnan historiaa. Lisäksi galleria pyrkii nostamaan keskustelua ja tarjoamaan kuvataiteen kentälle eri taiteenaloja tavallisesta poikkeavalla, uudella tavalla yhdistävää toimintaa. Tällaisena esimerkkinä näemme esimerkiksi taiteidenvälisen toiminnan ja yhteistyöprojektien esiintymis/näyttelytilojen mahdollistajana. Haluamme toimia päänavaajina laajentamassa kuvataiteen toimintamuotoja. Galleria tavoittelee näyttelykävijöitä oman kunnan lisäksi lähikunnista (Kerava, Porvoo, Vantaa ja Helsinki) ja pyrkii vetovoimaisille näyttelyillä ja tapahtumilla, houkuttelemaan kävijöitä myös pidemmän matkan takaa. Näyttelytila on mahdollista muuntaa esitystaiteen, kuvataiteen tai muun taiteen esittämistilaksi. Galleria haluaa olla elävä, monitaiteinen ja tasa-arvoinen tila taiteen esittämiselle. Galleria järjestää tapahtumia, yhteis- ja yksityisnäyttelyitä, teatteri- ja musiikki-iltamia, työpajoja sekä asiantuntijaluentoja näyttelyiden yhteyteen.

Galleria ei peri taiteilijalta näyttelyvuokraa, mutta ottaa mahdollisista myydyistä töistä 25% myyntiprovision. Myyntiprovisioiden avulla galleria kattaa kuluja mahdollisilta näyttelyiden yhteyteen kutsutuista luennoitsijoista, musiikkiesityksistä tai järjestää muita tapahtumia sekä kustantaa gallerian ylläpitoon meneviä kuluja, kuten tilojen ja laitteiden ylläpito, sekä mahdollista näyttelyvalvontaa. Näyttelyajat ovat kolme viikkoa. Näytteille asettava taiteilija maksaa näyttelyjulisteiden ja mainosflyerien painokulut ja toimittamisen, jotka galleria voi toimittaa paikallisen painon kautta tai vaihtoehtoisesti taiteilija toimittaa nämä itse. Taiteilija laatii näyttelyjulisteensa itse, mutta hänen on mahdollista käyttää maksutta halutessaan gallerian vastuuhenkilöiden apua, toimittamalla tarvitut tiedot ja kuvamateriaalin. Taiteilija kirjoittaa itse lehdistötiedotteen. Galleria tarjoaa sähköisen markkinoinnin.

Lähtökohtaisesti näyttelyaika ei pidä sisällään valvontaa. Jos galleria onnistuu saamaan valvontaan määrärahoja, ei näytteilleasettajan tarvitse valvoa näyttelyä itse. Tuolloin gallerian vastuuhenkilöt ja taidelainaamon hoitaja auttavat mahdollisuuksien mukaan valvonnassa maksutta. Näytteilleasettaja sitoutuu gallerian aukioloaikoihin jotka ovat keskiviikosta sunnuntaihin. Avajaistarjoiluista taiteilija vastaa itse. Näyttelyhaku järjestetään kerran vuodessa ja hakemukset toimitetaan sähköisesti, yhtenä pdf-tiedostona osoitteeseeen pesulagalleria(ät)gmail.com. Hakemuksia voi lähettää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Näyttelyvalinnan tekee gallerian vastuuhenkilöiksi valitut Maikku Huovila ja Heidi Savilakso-Saatsi, sekä Sipoon taiteilijaseuran hallitus.

Galleria Pesula aloitti toimintansa tammikuussa 2019 kutsunäyttelyllä, jossa tila esiteltiin. Syksyn 2018 aikana toimintaa käynnistettiin ja tilaan tehtiin tarvittavat muutokset ja hankinnat (valaisinkiskot, ripustuseiniä, projisointiverho, videoprojektori, kyltti, kalusteita ja medialaitteita). Tammi-, helmi-, ja maaliskuun taiteilijat valittiin kutsuttuina. Vuoden toimintakuukaudet taiteilijaseura jakaa kunnan kanssa, jolloin taiteilijaseura hoitaa vuodesta yhdeksän kuukautta ja kunta kolme. Kuukaudet pyritään jakamaan tukemaan parhaiten sekä taidenäyttelyitä ja tapahtumia, että kunnan ohjelmassa olevia teemoja tai näyttelyitä. Kunta järjestää vastuukuukausinaaan itse koordinoimiaan tapahtumia ja näyttelyitä, kuten esimerkiksi kunnan ja alueen historiaan liittyviä tai oppilaitoksille ja nuorille sekä lapsille suunnattuja näyttelyitä ja toimintaa. Tuolloin vastuuhenkilöt eivät ole vastuussa näyttelyiden valvonnasta tai markkinoinnista.

Taiteilijavetoisena galleriana otamme riskin perustaessamme gallerian ilman näyttelyvuokratuloa. Haluamme ottaa kantaa keskusteluun, jossa gallerianäyttelyiden kulut ja työ kohdistuvat taiteilijalle, sekä osallistua toimintamallin uudistamiseen. Galleria on voittoa tavoittelematon ja pyrkii siihen, että taidenäyttelytoimintaan suhtauduttaisiin julkisena palveluna, joka on kaikkien ulottuvilla. Näyttelyt ovat taiteellisesti arvokkaita palveluita itsessään, eivätkä vain teosmyynnin kautta.