In the lab (In het lab)
1 tot 6 spelers vanaf 8 jaar, 45 tot 60 minuten
Wat voegt deze uitbreiding toe? Er zijn 4 nieuwe karakters en 3 nieuwe gebeurtenissen en 2 aanpassingen voor de [Extreem gevaar] uitbreiding. Verder zijn er 3 nieuwe manieren van spelen, waarvan de lab-uitdaging de grootste is. Er wordt verder een solo-spel toegevoegd, waarbij je alleen wat hulp krijgt van het CDC en een teamspel, waarbij rivaliserende ziektebestrijdingsteams het tegen elkaar op nemen. De kaarten hebben een speciaal symbool, zodat je kunt zien uit welke uitbreiding deze komen. Deze uitbreiding is in een Nederlandstalige editie beschikbaar.
Inhoud
4 karakterkaarten
2 herziene karakterkaarten (lab-versies)
3 gebeurteniskaarten
4 pionnen
1 lab-bord
5 medicijnflacons
14 sequentiekaarten
5 lab referentiekaarten
12 ziektestenen
2 mutatiekaarten
2 extreem gevaarlijke ziekte epidemiekaarten
1 CDC kaart
3 teamonderzoeksstations
8 doelkaarten
10 bonuskaarten
14 beloningsfiches
Lab-uitdaging
De lab-uitdaging is het belangrijkste onderdeel van deze uitbreiding. Je hebt hiervoor het speciale lab-bord nodig en verder de sequentiekaarten en de medicijnflacons. Elke speler krijgt een lab-acties referentiekaart. De veldwerker kun je met deze uitbreiding niet gebruiken en voor de onderzoeker en de epidemioloog zijn aangepaste kaarten bijgevoegd. Je kunt de lab-uitdaging met diverse andere uitbreidingen combineren.
Het ontdekken van een medicijn kent verschillende stadia, die op het lab-bord moeten worden uitgevoerd: karakteriseren, sequentie bepalen en testen. In het lab zijn er 2 onderzoekslijnen. Je kunt dus aan twee medicijnen tegelijk werken. In het linkerdeel van het bord worden de ziektestenen verzameld. Je kunt de 5 petri-schaaltjes uit de [Extreem gevaar] uitbreiding op de cirkels leggen. Lab-acties moeten altijd worden uitgevoerd vanuit een stad met een onderzoeksstation.
Wanneer een onderzoeksstation wordt gebouwd, mag er direct een gratis lab-actie worden gedaan. Als ziektestenen worden verwijderd met de Behandel ziekte actie, dan mag 1 ziektesteen in een van de twee linker schaaltjes op het lab-bord worden gelegd.
Elke onderzoekslijn heeft plaats voor een sequentiekaart, een karakteriseerkaart en een testkaart. De sequentiekaart geeft aan welke ziektestenen nodig zijn voor het medicijn. De karakteriseerkaart is een stadkaart die aangeeft welke kleur medicijn ontwikkeld gaat worden. De sequentiekaart moet uiteraard wel die optie bieden. De testkaart is een tweede kaart van dezelfde kleur. Pas als de squentiekaart volledig gevuld is en het medicijn is getest, kan het worden gemaakt door in een onderzoeksstation 3 kaarten van deze kleur in te leveren. Het proces is dus een stuk omslachtiger geworden, maar kan door verschillende mensen worden uitgevoerd. De tweede onderzoekslijn kan pas worden geopend, nadat er een tweede onderzoeksstation is gebouwd. Het spel wordt verder gewonnen of verloren volgens de normale spelregels.
Het lab-bord
Lab-acties
Ziekte karakteriseren: Leg een stadkaart naast een sequentiekaart om de kleur van het medicijn te kiezen. Plaats de flacon van die kleur op de sequentiekaart. Let op dat deze kleur wel op de sequentiekaart mogelijk is. Vanaf nu kunnen ziektestenen op de sequentiekaart worden geplaatst. De grijze velden moeten worden gevuld met ziektestenen van de gekozen kleur.
Verwerken van een monster: Je verplaatst nu alle ziektestenen van een petrischaaltje in de richting van een pijl naar het volgende schaaltje of naar een sequentiekaart. Als je naar de centrifuge verplaatst, kun je maar 1 kleur kiezen. De rest gaat terug naar de voorraad. Als je naar de separator verplaatst, mag je maar 1 per kleur plaatsen. De rest gaat terug naar de voorraad. Vanuit de centrifuge en de separator kun je naar het kweekschaaltje gaan. Alle ziektestenen worden nu verdubbeld met stenen uit de voorraad. Let op: als deze niet genoeg beschikbaar zijn, verliezen de spelers het spel! Vanuit de centrifuge, het kweekschaaltje of de separator mag je alle ziektestenen naar één gekarakteriseerde (voorzien van een flacon) sequentiekaart brengen. Daarbij kan een veld met de kleur van een uitgeroeide ziekte worden gevuld met een kleur naar keuze. De rest gaat terug naar de voorraad.
Test een medicijn: Zodra een sequentiekaart ten minste 1 ziektesteen heeft, kun je het medicijn testen door een tweede kaart van dezelfde kleur in het lab te plaatsen. Je mag dan ergens van het spelbord 1 ziektesteen van die kleur terug in de voorraad doen.
Sequentie bepalen: Trek een nieuwe sequentiekaart van de stapel en leg deze op een leeg sequentieveld of vervang een bestaande sequentiekaart (of leg de getrokken kaart af). Als je een sequentiekaart vervangt en de kleur van het medicijn verandert, dan moet je eigenlijk weer helemaal opnieuw met het traject beginnen. De ziektestenen en stadkaarten worden dan afgelegd. Als de kleur hetzelfde blijft, dan blijven de ziektestenen (voor zover mogelijk) en de stadkaarten liggen.
Solo spel
Met behulp van het CDC (Center for Disease Control) moet je het in je eentje opnemen tegen alle ziektes. Dit solo spel verschilt dus van de apart bekendgemaakte solo-regels.
Je bereid het spel voor 2 spelers voor, maar met elke aanpassingen. Zo gaan er 8 tot 16 stadkaarten op de aflegstapel (maximaal 6 van 1 kleur). De gebeurteniskaart Speciale Orders gaat uit het spel en de karakterkaarten logistiek manager, onderzoeker, epidemioloog en lokaal contactpersoon gaan ook uit het spel. Trek 1 karakterkaart. Het CDC is in feite de tweede speler en krijgt bij aanvang de 4 speelkaarten.
Na je beurt (na het infecteren van de steden) mag je 1 CDC actie uitvoeren. Op de CDC kaart staan welke acties dat zijn. Verder mag het CDC op elk moment gebeurteniskaarten spelen en Hernieuwd onderzoek en Tijd over mogen ook op het CDC gespeeld worden. Je wint of verliest het spel volgens de normale spelregels.
Speler verplaatsen
Het CDC voert hiermee de rol van logistiek manager uit en mag jouw pion eenmaal verplaatsen, eventueel met behulp van stadkaarten uit het CDC.
Nieuw karakter
Als je bij een onderzoeksstation staat, mag je een andere rol kiezen. Je huidige rol gaat uit het spel (maar is eventueel nog wel beschikbaar met de gebeurteniskaart Nieuwe aanstelling).
Data uitwisselen
Als je bij een onderzoeksstation staat, mag je een kaart met het CDC ruilen. De kleur moet overeenkomen met de kleur van de stad waar je bent.
Vraag: Van welke kaart moet de kleur overeenkomen met de stad waar je bent? Van de kaart die je aan het CDC geeft.
Vraag: Kun je de actie Deel kennis met het CDC uitvoeren? Nee, je kunt alleen met Data uitwisselen kaarten met het CDC ruilen.
Kaart trekken
Trek een kaart van de spelersstapel en leg deze open in het CDC. Een epidemie wordt gewoon verwerkt en ook het CDC heeft een handlimiet van 7 kaarten.
Ontdek een medicijn
Ook het CDC kan met 5 kaarten van dezelfde kleur een medicijn ontdekken. Als je met de [In het lab] uitbreiding speelt, dan mag het CDC in plaats hiervan 1 lab-actie doen.
Team spel
In het teamspel worden 4 of 6 spelers in 2 of 3 teams verdeeld. De spelers spelen nog wel samen om het spel tot een goed einde te brengen, maar de teams strijden wel tegen elkaar bij het verkrijgen van prestige. Elk team krijgt een eigen doelkaart. Elk team krijgt 3 karakterkaarten en kiest daar 2 uit. Er komen 2 gebeurteniskaarten per speler in de stapel en verder worden er net zoveel bonuskaarten toegevoegd als het aantal epidemiekaarten en deze worden ook gelijkelijk over de stapel verdeeld. Verder liggen er 14 beloningsfiches klaar. De infectiegraadsteen schuift alvast 2 stappen op. Elk team begint in een eigen onderzoeksstation. Het team dat als laatste aan de beurt is, mag als eerste de startlocatie voor hun onderzoeksstation kiezen.
Elk team mag 6 acties verdelen over de 2 teamleden. Daarna trekt elk teamlid 1 nieuwe kaart. De actie Deel kennis met andere teams kost 2 acties. Een onderzoeksstation van een ander team kan niet voor een shuttle worden gebruikt en ook niet om een medicijn te ontdekken. Als een medicijn wordt ontdekt of uitgeroeid, dan krijgt het team het bijbehorende beloningsfiche. Als er 4 medicijnen worden ontdekt of 3 medicijnen en de ziektes zijn uitgeroeid, dan hebben de spelers het spel gewonnen. Nu kan het winnende team worden bepaald met de doelkaarten en de beloningsfiches.
Conclusie
Het lab is een heel leuke uitbreiding, maar wel voor de ervaren Pandemic speler. Het is omslachtiger om een medicijn te maken, maar je kunt de taken wel beter verdelen onder de spelers. Het spel speelt daardoor wat minder soepel dan het originele basisspel, maar voegt wel een heel interessante uitdaging toe. Omdat de lab-acties uitsluitend in een onderzoeksstation gedaan mogen worden, is het zaak veel onderzoeksstations te bouwen. Dan is er altijd wel eentje in de buurt. Het spel voegt ook weer enkele leuke karakterkaarten toe, die je eenvoudig aan het basisspel kunt toevoegen. Het solo-spel en het team-spel heb ik nog niet gespeeld. Dus daar kan ik niet over oordelen.