Rising Tide
2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar, 45 tot 60 minuten
Collector's Edition
Dit themaspel gaat over Nederland en de strijd tegen het water. Auteur Matt Leacock heeft samengewerkt met Jeroen Doumen om dit themaspel te maken. Er zijn dit keer geen 4 ziektes, maar slechts 1 vijand: water. De spelers moeten vier waterbouwwerken maken om het spel te winnen, waaronder de Afsluitdijk en de Deltawerken. Er is een Nederlandtalige editie beschikbaar.
Inleiding
Stormen boven de Noordzee en overlopende rivieren veroorzaken overstromingen die een aanhoudend gevaar voor Nederland vormen. Omdat een kwart van het land gewonnen is uit zee - of onder zeeniveau ligt - werden de Nederlanders lange tijd beschermd door dijken en door wind aangedreven pompen (windmolens). Nu de bevolking groeit en de industriële revolutie haar intrede doet, is het aan jou om de benodigde kanalen, dammen en deltawerken te bouwen om Nederland te beschermen tegen het stijgende water.
Inhoud
7 pionnen
7 karakterkaarten
78 speelkaarten (56 regiokaarten, 14 gebeurteniskaarten, 8 stormkaarten)
56 dijkdoorbraakkaarten
5 overzichtskaarten
1 bevolkingsafname / overzicht voorbereiding kaart
50 dijken
5 pompinstallaties
4 waterbouwwerkstenen
1 zeeniveausteen
1 geheugensteen
12 doelkaarten
36 waterstenen
36 bevolkingsstenen
5 havens
1 speelbord
Voorbereiding
De voorbereiding lijkt in grote mate op die van het basisspel. Iedereen krijgt 1 pion, 1 karakterkaart en een aantal speelkaarten. De spelersstapel wordt samengesteld en in plaats van epidemiekaarten worden er stormkaarten in de stapel gedaan. Dat zijn er 2 meer dan bij het gewone Pandemic, dus 6, 7 of 8 stormen. Op alle dijklocaties op het spelbord met een rode stip worden dijken gelegd. Dit zijn 50 dijken en op 2 plaatsen wordt zelfs een dubbele dijk gelegd. Er begint al 2 water in de Noordzee en de Zuiderzee. Daarnaast worden nog 4 regio's voorzien van water.
Daarna begint het verzwakken van de regio's. Net als bij Pandemic worden er 3 keer 3 kaarten getrokken. Bij de eerste 3 wordt elke regio 3 keer verzwakt. Dat wil zeggen voor elke verzwakking moet je een dijk weghalen. Kan dat niet, dan wordt er voor elke verzwakking 1 water geplaatst (maximaal 3). Tijdens de voorbereiding worden er nooit meer dan 3 waterstenen in een regio geplaatst. Let op: In tegenstelling tot het gewone Pandemic zitten er bij Rising Tide 2 kaarten per regio in de stapel.
Tot slot stroomt het water en dan kan het spel beginnen. Water stroomt van gebieden met veel water naar gebieden met minder water, tenzij er een dijk tussen zit. Alle gebieden grenzend aan 3 water krijgen nu 2 water uit de voorraad. Alle gebieden grenzend aan 2 water krijgen nu 1 water uit de voorraad.
Situatie na de voorbereiding
Spelbeurt
De spelbeurt in Rising Tide lijkt erg op die van Pandemic. Er zijn echter 2 stappen toegevoegd:
4 Acties uitvoeren
Pompen bedienen
2 Speelkaarten trekken (en stormen afhandelen)
Dijkdoorbraak
Waterstroom
De nieuwe fases zijn Pompen bedienen en Waterstroom. Met elke Pomp mag je 1 water wegpompen. Dit hoeft niet uit het gebied te zijn waar de pomp is. Je moet een route kunnen maken langs waterstenen, die niet via zeeën of dijken komt. In de fase Waterstroom loopt water van gebieden met veel water naar gebieden met minder water, tenzij er een dijk tussen zit. Alle gebieden grenzend aan 3 water krijgen nu 2 water uit de voorraad. Alle gebieden grenzend aan 2 water krijgen nu 1 water uit de voorraad.
De acties
Rijden/veerboot. Verplaats naar een aangrenzende regio (geen zee).
Varen. Leg een regiokaart af om te verplaatsen naar die regio.
Boot huren. Leg de regiokaart af van het gebied waar je bent om naar een willekeurige regio op het bord te verplaatsen.
Terug naar de haven. Ga naar een regio met een haven. Je hoeft daarvoor niet bij een haven te staan.
Pompen. Verwijder 1 watersteen uit je huidige regio.
Bouw een dijk. In je huidige regio mag je een dijk bouwen, mits er geen waterstenen aanwezig zijn. Er mogen meerdere dijken op een locatie liggen.
Bouw een pompinstallatie. Leg de regiokaart af van het gebied waar je bent om een pompinstallatie te bouwen. Per regio mag maximaal 1 pomp worden gebouwd. (Leg de geheugensteun op de spelersstapel ter herinnering dat je eerst mag pompen voordat je kaarten trekt.)
Bouw een haven. Leg de regiokaart af van het gebied waar je bent om een haven te bouwen. Per regio mag maximaal 1 haven worden gebouwd.
Deel middelen. Als 2 spelers in dezelfde regio staan dan kunnen zij voor 1 actie de kaart van die regio uitwisselen. De handlimiet is, net als in het basisspel, 7 kaarten.
Bouw een waterwerk. Je moet in een regio zijn met een waterwerkbouwplaats. Daar leg je 5 regiokaarten van deze kleur af om het waterwerk te bouwen. Dit waterbouwwerk levert direct een voordeeltje op.
Winnen of verliezen
De spelers winnen als ze de 4 waterbouwwerken hebben gebouwd, ongeachte de hoeveelheid water op het bord. De spelers verliezen het spel als ze water moeten plaatsen en er zijn geen waterstenen meer in de voorraad. Ze verliezen ook als ze een kaart moeten trekken en er zijn geen kaarten meer in de spelersstapel.
De gebeurteniskaarten en de rollen zijn natuurlijk aangepast aan het thema:
Timmerman: Je mag als actie een pompinstallatie bouwen in je huidige regio (geen kaart nodig). Je mag de actie Bouw een dijk uitvoeren in een regio met 1 of meer waterstenen.
Directeur: Verplaats als een actie een willekeurige pion (die mag ook jouw pion zijn) naar een regio met 1 of meer waterstenen. (Vraag toestemming voordat je de pion van een medespeler verplaatst.)
Waterbouwkundige: Tijdens de actie Bouw een dijk mag je 1 extra dijk op deze dijklocatie plaatsen. (In je huidige regio mogen geen waterstenen zijn.)
Havenmeester: Je mag als actie een haven bouwen in je huidige regio (geen kaart nodig). Als je in een regio met een haven bent, mag je naar een willekeurige regio verplaatsen.
Pompbediener: Tijdens het uitvoeren van de actie Pompen mag je een watersteen verwijderen uit een aangrenzende regio in plaats van je eigen regio.
Schoonmaker: Neem als actie een regiokaart uit de aflegstapel die correspondeert met je huidige regio.
Magazijn manager: Geef als actie een willekeurige regiokaart aan een speler naar keuze als je in een regio met een haven bent.
Uitdaging
In plaats van altijd de vaste 4 waterbouwwerken te bouwen, kun je ook voor variabele doelen kiezen. Er zijn 4 bevolkingsdoelen en 4 speciale doelen:
Wadlopen: zorg dat er minstens 5 bevolkingsstenen in de volgende regio's zijn: Noorderzijlvest en Fryslân.
Boerenknechten: Zorg dat er minstens 7 bevolkingsstenen in de volgende regio's zijn: Gelderse Vallei, Betuwe, Land van Maas en Waal.
Randstad: Zorg dat er minstens 9 bevolkingsstenen in de volgende regio's zijn: Delfland, Voorne-Putten, Hoekse Waard, Vijfherenlanden.
Biesbosch: Zorg dat er minstens 7 bevolkingsstenen in de volgende regio's zijn: Schouwen-Duiveland, West-Brabant, Land van Altena.
Watersnood: De dijken in Zeeland worden verwijderd en de gebieden worden met 3 waterstenen gevuld. Zorg dat er 0 water is in deze regio's.
Textielproductie: Zorg dat er minstens 4 pompinstallaties in de gele regio's zijn.
Havens aan de Maas: Zorg dat er minstens 4 havens in de groene regio's zijn.
Maar de Nederlanders hebben Nederland gemaakt: Zorg dat er 0 waterstenen in deze regio's zijn: Markerwaard, Noordoostpolder, Flevoland en plaats dijken op de aangegeven locaties.
Voor de bevolking zijn er speciale bevolkingsstenen. Er kunnen nooit meer dan 3 stenen in een gebied liggen: bevolking plus water. Als in een gebied water wordt toegevoegd, terwijl er bevolking is, dan wordt de bevolking verwijderd, zodat er weer 3 stenen liggen. Leg de bevolking op de bevolkingsafnamekaart. Als daar de 5e bevolkingssteen wordt gelegd, hebben de spelers het spel verloren.
Er is een nieuwe actie Bevolkingsgroei. Voor deze actie mag je 1, 2 of 3 kaarten van de kleur van je huidige regio afleggen om 1, 2 of 3 bevolking toe te voegen. Uiteraard mag het aantal stenen daarbij niet boven 3 komen.
Om deze uitdaging te winnen moeten alle 4 de doelen op hetzelfde moment vervuld zijn. Je kunt een doel vervullen, maar later in het spel kan het doel niet meer vervuld zijn. Dan zul je daar opnieuw aan moeten werken.
Conclusie
Geweldig dat er een Nederlands themaspel van Pandemic is. Je herkent er duidelijk Pandemic in, maar toch is het heel anders. Het is ook wat grilliger. Het ene spel gaat alles heel eenvoudig en het andere spel is het dweilen met de kraan open en lijkt het bijna onmogelijk. Omdat er twee kaarten per regio in het spel zitten, kan het noodlot snel en hard toeslaan. Het spelbord is ook wat onoverzichtelijker door de vorm van verschillende regio's. Je moet soms goed kijken waar welke dijk ligt en of er water stroomt. Ook de werking van de windmolens is niet voor iedereen meteen duidelijk. En ik kan me voorstellen dat mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn, moeite hebben met de namen van de regio's. Op zijn website probeert Matt Leacock onder luisterend oor van Jeroen Doumen enkele namen uit te spreken: Uitspraak van enkele gebieden door Matt Leacock. Maar verder is het een prima themaspel. Uiteraard ontbreekt de vinger in de dijk ook niet.