Pandemic - het basisspel

2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar, 45 tot 60 minuten

Coöperatief

Pandemic is een coöperatief bordspel. Dat houdt in dat alle spelers tezamen het spel proberen te verslaan. Je wint met elkaar of je verliest met elkaar. Er is dus geen rivaliteit onderling. In Pandemic gaat het om het ontdekken van vier medicijnen voor de vier ziektes die door het spel gestuurd worden. Het is zaak de medicijnen tijdig te ontdekken. Om beurten zijn de spelers aan de beurt om hun acties uit te voeren. Het is belangrijk om deze op elkaar af te stemmen en goed te overleggen. Nadat de acties zijn uitgevoerd, doet het spel wat terug. Naarmate het spel vordert, zal dit steeds heftiger worden. In het algemeen wordt het spel ook steeds spannender. Des te mooier is de overwinning, als die er uiteindelijk komt. Een valkuil bij het spel kan een dominante medespeler zijn, die voor iedereen gaat beslissen wat er gedaan moet worden. Als iedereen echter zijn inbreng kan hebben, dan is Pandemic een geweldig spel, dat niet snel zal vervelen. Het spel is in een Nederlandstalige editie beschikbaar.

Inleiding

Heb jij de juiste motivatie en eigenschappen om de mensheid te redden? Als deskundig lid van een ziektebestrijdingsteam moet jij de schade die 4 dodelijke ziektes veroorzaken beperken terwijl je koortsachtig een medicijn probeert te ontdekken.

Samen met je teamleden reis je over de wereld om infecties aan te pakken, terwijl je op zoek gaat naar ingrediënten voor medicijnen. Om te slagen, moet je intensief samenwerken en de specialismen van de individuele teamleden efficiënt benutten. De klok tikt door als uitbraken en epidemieën zich steeds verder verspreiden en de plagen een nieuwe impuls geven.

Kun jij alle medicijnen op tijd ontdekken? Het lot van de mensheid ligt in jouw handen!

Inhoud

  • 7 karakterkaarten

  • 7 pionnen

  • 59 speelkaarten (48 stadkaarten, 6 epidemiekaarten, 5 gebeurteniskaarten)

  • 4 overzichtskaarten

  • 48 infectiekaarten

  • 96 ziektestenen (24 per kleur)

  • 4 medicijnstenen

  • 1 infectiegraadsteen

  • 1 uitbrakensteen

  • 6 onderzoeksstations

  • 1 speelbord

Voorbereiding

In de spelregels staat een duidelijk overzicht hoe je het spel gaat voorbereiden. De spelers krijgen allemaal willekeurig een rol (maar je kunt ze natuurlijk ook laten kiezen) en starten met de bijbehorende pion in het CDC in Atlanta. (CDC = Center of Disease Control and Prevention). De spelers krijgen allemaal een aantal speelkaarten (2, 3 of 4 afhankelijk van het spelersaantal). In de spelregels staat niet vermeld of deze voor iedereen zichtbaar zijn. Als je goed wilt overleggen, dan is dat wel handig. Daarna wordt het spelbord "geïnfecteerd" met ziektestenen. Er worden 3 infectiekaarten getrokken waar 3 ziektestenen komen te liggen, 3 kaarten waar er 2 komen te liggen en 3 kaarten waar er 1 komt te liggen. Er liggen nu 18 ziektestenen op het bord. Nu kun je zien waar de grootste probleemgebieden liggen.

Nu is het tijd om de moeilijkheidsgraad te bepalen. Dat doe je door het aantal epidemiekaarten te variëren. De eerste keer dat je het spel speelt, kun je het beste met 4 epidemiekaarten beginnen. Ben je al wat ervaren, dan kun je er 5 gebruiken. Win je met 5 kaarten zeer regelmatig, dan is het leuk om 6 te proberen. Op het wereldkampioenschap wordt uiteraard met 6 gespeeld. In de extreem gevaar uitbreiding zit zelfs nog een 7e epidemie kaart! Deze epidemiekaarten worden eerlijk verdeeld over de stapel, zodat ze gedoseerd tijdens het spel naar voren komen, in het slechtste geval twee direct na elkaar. Als de epidemiekaarten in de stapel zitten, moet je deze natuurlijk niet meer schudden.

Een drie-speler-spel staat klaar om te beginnen.

Spelbeurt

Elke spelbeurt verloopt op dezelfde wijze. Eerst mag de speler die aan de beurt is 4 acties uitvoeren. Er zijn 8 mogelijke acties om uit te kiezen en je mag zelf weten in welke volgorde je de acties uitvoert en je mag ook vaker dezelfde actie doen. Nadat je deze acties hebt gedaan, mag je 2 nieuwe kaarten van de stapel trekken. Je hoopt natuurlijk dat je geen epidemie trekt. Is dat wel het geval, dan zal deze moeten worden uitgevoerd. Je krijgt dan geen vervangende kaart. Tijdens het spel mag je nooit meer dan 7 kaarten op handen hebben. Krijg je er wel meer, dan moet je het overschot direct afleggen. Je mag zelf kiezen welke kaart(en) je weg doet. Daarna is het tijd voor het spel om wat terug te doen. Afhankelijk van de infectiegraad worden er 2, 3 of zelfs 4 infectiekaarten getrokken. In de steden op deze kaarten wordt telkens 1 ziektesteen van de bijbehorende kleur geplaatst. In een stad mogen maximaal 3 ziektestenen per kleur liggen. Komt er een 4e bij, dan vindt er een uitbraak plaats en wordt in plaats daarvan in elke aangrenzende stad 1 ziektesteen van de uitbrekende ziekte geplaatst. Als de spelers het spel nog niet verloren hebben, dan is de volgende speler aan de beurt.

Spelverloop

  1. 4 acties uitvoeren

  2. 2 kaarten trekken / eventueel epidemie uitwerken

  3. Steden infecteren / eventueel uitbraken uitwerken

Winnen

De spelers winnen het spel, zodra er voor alle vier de ziektes een medicijn is gevonden. Let op: Je hoeft dus niet alle ziektestenen van het bord te verwijderen!

Verliezen

De spelers verliezen het spel als:

  • Als er 8 uitbraken zijn geweest. Dit wordt bijgehouden op het uitbrakenspoor.

  • Als je een ziektesteen moet plaatsen op het bord en er is geen ziektesteen van deze kleur meer beschikbaar.

  • Als je spelerskaarten moet trekken en er zijn geen kaarten meer in de stapel

Acties

Er zijn 8 mogelijke acties. Bij het spel zit een handige dubbelzijdige overzichtskaart.

Er zijn 4 acties waarmee je kunt verplaatsen. Voor 1 actie kun je Rijden/Veerboot kiezen en langs een lijn op het spelbord verplaatsen. Let op: De wereld is rond, dus van de rechterkant van het spelbord kun je naar de linkerkant en andersom. Sneller gaat het met een Directe vlucht. Dan leg je een kaart uit je hand af en vliegt naar die stad. Met een Chartervlucht heb je meer opties: als je de stadkaart hebt van de stad waar je bent, dan leg je deze af en kies je waar je naartoe gaat. Tot slot is er nog de Shuttle, waar je van onderzoeksstation naar onderzoeksstation kunt gaan.

Met de actie Bouw een onderzoeksstation kun je een onderzoeksstation bouwen. Je moet daartoe de kaart afleggen van de stad waar je bent. Deze kun je dan niet meer gebruiken om te vliegen. Er zijn in totaal 6 onderzoeksstations. Let op: Mocht je een station willen bouwen en er zijn geen stations meer beschikbaar, dan mag je deze op een ander plek afbreken.

Met de actie Behandel een ziekte kun je 1 ziektesteen van het spelbord verwijderen uit de stad waar je bent. Deze leg je terug in de voorraad. Zou voorkom je dat er uitbraken gaan ontstaan. Als er een medicijn is voor deze ziekte, dan verwijder je met deze actie direct alle ziektestenen van deze kleur uit de stad waar je bent. Zijn nu alle ziektestenen van deze kleur van het bord verwijderd, dan is deze ziekte uitgeroeid en komt nooit meer terug. Let op: dat geldt alleen als er al een medicijn is voor deze ziekte.

Met de actie Deel kennis kun je kaarten onderling uitwisselen. Als je bij elkaar in dezelfde stad staat, dan kun je met deze actie de stadkaart van deze stad met elkaar uitwisselen (dus geven of ontvangen). Let op: Dat kan dus alleen de kaart zijn van de stad waar de pionnen staan.

Met de actie Ontdek een medicijn kun je in een onderzoeksstation een medicijn ontdekken. Je moet daartoe 5 speelkaarten van dezelfde kleur inleveren. Nu begrijp je waarom de actie Deel kennis heel belangrijk is. Let op: Er zijn maar 12 kaarten per kleur in het spel. Als je deze kaarten te veel gebruikt om te vliegen, dan zijn er niet genoeg kaarten meer over om een medicijn te maken.

Epidemie

De epidemiekaart is de schrik van het spel. Zodra een speler deze trekt, schakelt het spel een tandje hoger. Afhankelijk van het aantal epidemiekaarten in de stapel kun je ongeveer elke 12, 10 of 8 kaarten een epidemie verwachten. Krijg je er 2 direct na elkaar, dan weet je dat je de komende beurten in ieder geval even rust hebt.

1. De infectiegraad gaat 1 veld vooruit. Zo stijgt deze langzaam van 2 naar 4.

2. Vervolgens wordt een nieuwe stad geïnfecteerd. Dit gebeurt door de onderste kaart van de infectiestapel te nemen en in deze stad 3 ziektestenen te plaatsen.

3. Tot slot wordt de infectieaflegstapel geschud en weer bovenop de infectiestapel gelegd. Let op: Alle steden die al besmet zijn, komen nu dus als eerste weer aan de beurt. Dit geldt dus ook voor de nieuw geïnfecteerde stad, waar nu al 3 ziektestenen liggen. Deze stad staat op het punt om uit te breken.

Uitbraken

Een uitbraak kan een kettingreactie tot gevolg hebben. Een van de aangrenzende steden kan door de uitbraak ook weer uitbreken. Niet alleen loopt het aantal uitbraken snel op, maar ook het aantal beschikbare ziektestenen neemt snel af. Let op: een stad waar 1 ziektesteen komt te liggen door een uitbraak lijkt misschien ongevaarlijk, maar deze kaart kan zomaar onderop de stapel liggen. Bij een volgende epidemie heeft dat meteen een nieuwe uitbraak tot gevolg.

Conclusie

Pandemic is een coöperatief spel, dat dit genre echt op de kaart heeft gezet. Het systeem is daarna in diverse andere spellen op een of andere manier gebruikt. Het werkt heel soepel en het spel zal in het algemeen steeds spannender worden. Het spel zal niet te gemakkelijk zijn om te winnen, maar ook niet zo moeilijk, dat je het al snel opgeeft. Heb je nog nooit een coöperatief spel gespeeld, maar wel andere spellen, dan is het zeker aan te raden Pandemic eens te proberen. Luister naar de inbreng van iedereen. Vaak komen er ideeën naar voren, waar je zelf nog niet aan dacht. Er is niet één manier om het spel goed te spelen en dat maakt het zo leuk. Doordat je de moeilijkheidsgraad zelf kunt bijstellen met behulp van de epidemiekaarten en door de verschillende combinaties van de rollen, blijft het een interessant spel. En je kunt met de diverse uitbreidingen en de Legacy spellen gerust nog een stap verder.