ΑΓΙΟΣ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΣ ΣΑΒΒΑΣ

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΑ ΣΑΒΒΑ

Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Η Μακεδονία εξεγέρθηκε εναντίον των Τούρκων, με πρωτοστάτη τον Σερραίο μεγαλέμπορο Εμμανουήλ Παπά, που είχε οριστεί από τη Φιλική Εταιρεία αρχηγός του Αγώνα στη Χαλκιδική.

Τον Μάρτιο του 1821 ο Εμμανουήλ Παπάς αναχώρησε με όπλα και πολεμοφόδια από την Κωνσταντινούπολη για το Άγιο Όρος, όπου σε γενική συνέλευση ανακηρύχθηκε «αρχηγός και υπερασπιστής» της Μακεδονίας και κήρυξε επίσημα την Επανάσταση.

Με ορμητήριο το Άγιο Όρος, ξεσήκωσε τον Πολύγυρο και τη Σιθωνία, φτάνοντας μέχρι τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης.

Απολυτίκιο :

Των Σταγείρων τον γόνον και μονής εγκαλλώπισμα του Κωνσταμονίτου εν Άθω, τον την βίβλον σφραγίσαντα αυτού της πανοσίας βιοτής δι’ αίματος ιδίου μυστικώς, θείον Σάββαν, εγκωμίων αναφωνούντες ρόδοις καταστέψωμεν. Δόξα τω σε κρατύναντι Χριστώ, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω σε μεσίτην κραταιόν πιστοίς δωρήσασθαι.

πηγές:

https://www.pemptousia.gr/2014/06/o-osiomartis-savvas-o-stagiritis/

https://www.synaxarion.gr/gr/sid/3732/sxsaintinfo.aspx

ΒΙΟΣ:

Ο Άγιος Οσιομάρτυρας Σάββας γεννήθηκε στα Στάγειρα στα τέλη του 18ου αιώνα μ.Χ. Από αγάπη προς το μοναχικό βίο κατέφυγε στη μονή Κωνσταμονίτου Αγίου 'Ορους, καθώς η Μονή αυτή σχετιζόταν με τα Στάγειρα και γενικά την Χαλκιδική.

Εκεί ασκήθηκε ως μοναχός και πρόκοβε στην αρετή και την ευσέβεια, προετοιμαζόμενος έτσι να λάβει και το στεφάνι του μαρτυρίου.

Ο Άγιος Σάββας ζούσε, κατά την επανάσταση της Χαλκιδικής, το 1821 μ.Χ., όταν κλήθηκε να ακολουθήσει την οδό του μαρτυρίου. Μοναδική πηγή του μαρτυρίου είναι ο μοναχός Δοσίθεος, ο Λέσβιος Κωνσταμονίτης, ο οποίος περιγράφει το μαρτύριο πέντε Οσιομαρτύρων από τη Μονή Κωνσταμονίτου, με τον τίτλο «Νέον υπόμνημα των νεοφανών Ιερομαρτύρων και Οσιομαρτύρων, των ενλαμψάντων αγιορειτών οσίων Πατέρων, κατά την επανάστασιν της Ελλάδος υπό των Οθωμανών θανατωθέντων».

Από το «ιστορικά της Επαναστάσεως της Χαλκιδικής» γνωρίζουμε ότι την άνοιξη του 1822 βρίσκονται οι Τούρκοι στην Ιερισσό και την Λαμπροτρίτη, προέβησαν στη σφαγή των 400 Ιερισσιωτών στο Μαύρο αλώνι. Επομένως ιστορικά κατά το 1822 πρέπει να τοποθετήσουμε το μαρτύριο του Αγίου.

Ο Δοσίθεος αναφέρει την 10ην Ιουνίου 1822, ως ημερομηνία του μαρτυρίου των άλλων τεσσάρων Πατέρων στη Θεσσαλονίκη. Ενώ του Αγίου Σάββα, συνέβη μεταξύ Μονής Ζωγράφου και Ιερισσού. Πρέπει λοιπόν να συμπεράνουμε, ότι το μαρτύριο του Αγίου Σάββα συνέβη χρονικά κοντά στο μαρτύριο των υπολοίπων Πατέρων στην Θεσσαλονίκη.

Την πρώτη εικόνα του Αγίου ιστόρησε ο αγιογράφος Χρήστος Καραπάλης και την ακολουθίαν συνέθεσε ο υμνογράφος κ. Χαράλαμπος Μπούσιας. Η πρώτη πανήγυρις προς τιμήν του Αγίου έγινε το 1988 όταν υποδέχτηκε η ενορία την πρώτη εικόνα του Αγίου και παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Ιερισσού κυρός Νικόδημος. Η μνήμη του τελείται την 10ην Ιουνίου στην ενορία των Σταγείρων.