ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΚΑΣΤΟΡΙΕΥΣ

Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΡΑΣΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΟΝ ΚΑΣΤΟΡΕΑ

Η Καστοριά εκείνη την εποχή (αρχές 17 ου αιώνα)

Κυρίως εκείνη την εποχή οι κάτοικοι της Καστοριάς ήταν οργανωμένοι σε επαγγελματικά σωματεία (σινάφια ή συντεχνίες). Το γνωστότερο σινάφι ήταν και εξακολουθεί να είναι των γουναράδων. Η απαρχή της επεξεργασίας της γούνας δεν είναι γνωστή.

Ένα άλλο κομμάτι της Καστοριάς που κοσμεί και σήμερα την πόλη και ανάγεται στην Τουρκοκρατία είναι τα αρχοντικά της. Η οικοδόμησή τους άρχισε τον 17ο και συνεχίστηκε μέχρι τον 19ο αιώνα. Πιο γνωστά από τα σωζόμενα σήμερα είναι των αδελφών Εμμανουήλ, του Αϊβάζη, του Νατζή κ.ά.

Αλλά και οι Τούρκοι άφησαν τη σφραγίδα τους στην πόλη. Σήμερα σώζονται ερείπια Ιερατικής σχολής (μεντρεσέ) και τζαμιών.

Ο βίος του Αγίου

Ο ένδοξος νεομάρτυρας Γεώργιος (Χασάν ως μουσουλμάνος) γεννήθηκε στην Καστοριά στις αρχές του 17 ου αιώνα. Ήρθε στα Ιωάννινα μετά από αναζήτηση δουλειάς και παρακολούθησε τη διδασκαλία του χριστιανού μάρτυρα Δημητρίου από τη Σαμαρία. Εντυπωσιάστηκε από τη διδασκαλία του και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Άφησε τα Ιωάννινα και πήγε στην Ακαρνανία όπου ζούσε ως Χριστιανός. Οι μουσουλμάνοι από τα Ιωάννινα που τον αναζητούσαν τον βρήκαν και τον αναγνώρισαν στην Ακαρνανία. Εκεί, τον βασάνισαν, προκειμένου να αλλάξει τη θρησκεία του, με τρομερά βασανιστήρια. Αλλά ο Γεώργιος έμεινε σταθερός στην πίστη του. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τα βασανιστήρια που του έκαναν. Η μνήμη του εορτάζεται στις 18 Αυγούστου.