ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο ΕΝ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΕΡΖΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ

ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΟΥΛΑΚΙΩΤΗ ΤΟΝ ΕΝ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ

Από την εικόνα που υπάρχει στον Ι.Ν . Αγίου Δημητρίου με τους Νεομάρτυρες τους αθλήσαντες εν Θεσσαλονίκη.

Βίος:

Η Θεσσαλονίκη ανάδειξε πολλούς Νεομάρτυρες στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Ένας από αυτούς υπήρξε ο άγιος Νεομάρτυς Αθανάσιος ο Κουλακιώτης. Ο Αθανάσιος γεννήθηκε περί το 1749 στο χωριό Κουλακιά της Θεσσαλονίκης, τη σημερινή Χαλάστρα, από ευσεβείς και εύπορους γονείς.

Ο πατέρας του ήταν προεστός της περιοχής και απολάμβανε τον σεβασμό και την εκτίμηση των κατοίκων. Όταν ο Αθανάσιος έφτασε στην ηλικία της μαθητείας αποφάσισε να τον σπουδάσει, στέλνοντάς τον στους καλλίτερους δασκάλους της περιοχής. Την εποχή εκείνη δίδασκε στη Θεσσαλονίκη ο ονομαστός διδάσκαλος Αθανάσιος ο Πάριος . Στη συνέχεια φοίτησε στην περίφημη Αθωνιάδα Σχολή στο Άγιο Όρος, τη Σχολή του Βατοπεδίου. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, έφυγε για την Κωνσταντινούπολη, όπου συνάντησε και συνδέθηκε μαζί του, με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Φιλήμονα.

Έμεινε στην Πόλη δύο χρόνια και κατόπιν γύρισε στο Άγιο Όρος και στη συνέχεια στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κουλακιά, για να ωφελήσει τους συμπατριώτες του με τις γνώσεις του. Εκεί υπήρχε μια φιλολογική λέσχη, όπου συγκεντρώνονταν πολλοί άνθρωποι, κυρίως λόγιοι, Ρωμιοί και τούρκοι, συζητώντας διάφορα σοβαρά θέματα και αντάλλασσαν ιδέες και απόψεις. Ο Αθανάσιος σύχναζε και αυτός στη λέσχη, άκουε ειδήσεις και νέες ιδέες και εξέφραζε τις δικές του απόψεις. Κάποια μέρα, συνδιαλέγονταν με έναν τούρκο εμίρη, στην τουρκική και την αραβική γλώσσα, τις οποίες κατείχε, περί της θρησκείας. Πάνω στη συζήτηση αναφέρθηκε στο «σαλαβάτι», την «ομολογία πίστεως» των μουσουλμάνων και ανέφερε στον εμίρη προφορικά τις λέξεις που συνόψιζαν την μουσουλμανική πίστη.

Ο εμίρης, όμως, μόλις άκουσε την απλή εκφορά των συγκεκριμένων λόγων τη θεώρησε τέλεια ομολογία πίστης και είπε προς τον Αθανάσιο πως έκανε σαλαβάτι (ομολογία) και έγινε οθωμανός. Ο Αθανάσιος εξήγησε πως η απλή εκφορά από μέρους του λέξεων στις οποίες περικλειόταν η οθωμανική πίστη δε σήμαινε πως και ο ίδιος ασπαζόταν αυτή την πίστη. Ο Τούρκος αξιωματούχος δεν πείστηκε και τον παρέδωσε στον Οθωμανό επιστάτη του Μελτζιχανά, ζητώντας του να τον προσέχει έως ότου ο ίδιος επιστρέψει. Εκείνος έφυγε αμέσως για τη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε στον Μουλά, στον οποίο δήλωσε ότι ο Αθανάσιος ομολόγησε την πίστη τους, μα κατόπιν άλλαξε γνώμη και την αρνήθηκε περιπαίζοντας την. Τότε ο Μουλάς έδωσε εντολή να φέρουν τον Αθανάσιο στη Θεσσαλονίκη. Έτσι τον έφεραν για να ακούσει από τον ίδιο την υπόθεση της κατηγορίας.

Ο Μουλάς τον άκουσε με προσοχή και νομίζοντας ότι κάποια στιγμή θα αλλάξει γνώμη, τον έκλεισε στη φυλακή. Αφού πέρασαν αρκετές ημέρες, ο μουλάς έβγαλε τον Αθανάσιο από τη φυλακή, ελπίζοντας ότι είχε «συνετισθεί» και του ζήτησε να ομολογήσει ότι έγινε μουσουλμάνος. Αλλά εκείνος έμεινε αμετάπειστος, σταθερός στην χριστιανική του πίστη. Ο μουλάς, βλέποντας ότι ήταν ανώφελο να ασχολείται πλέον μαζί του, έβγαλε την απόφαση, όπως επιτάσσει η «σαρία» (ο ισλαμικός νόμος): θάνατος διά απαγχονισμού!

Ήταν 8 Σεπτεμβρίου 1774, νέος 25 ετών! Το τίμιο σώμα του το πήραν κάποιοι Χριστιανοί ζητιάνοι της περιοχής και το έθαψαν με τιμές στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%81%CF%84%CF%85%CF%82_%CE%91%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%BF_%CE%B5%CE%BD_%CE%9E%CE%B7%CF%81%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%AE%CE%BD%CE%B7 και https://www.romfea.gr/pneumatika/23690-agios-neomartus-athanasios-o-koulakiotis-en-thessaloniki