ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΚ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΧΟΝΔΡΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ:

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝ ΑΥΤΩ

Απολυτίκιο Αγίου Ιακώβου εκ Καστορίας.mp3

Στην Καστοριά εκτός από Έλληνες κατοικούσαν Τούρκοι και Εβραίοι. Τα πρώτα χρόνια στην Καστοριά μετά την Τουρκοκρατία ήταν δύσκολα, καθώς ο κατακτητής είχε επιβάλει σκληρές συνθήκες, οι οποίες ανάγκασαν πολλούς πολίτες να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη στην πατρίδα τους ή ακόμη και στο εξωτερικό για τις δουλειές τους. Βέβαια δεν λησμονούσαν την πατρίδα τους ,καθώς αυτοί που είχαν οικονομική άνεση πρόσφεραν χρήματα για τα σχολεία και την εκκλησία. Η Καστοριά είχε διατηρήσει μερικά από τα προνόμια που διέθετε πριν από την Τουρκοκρατία, τα οποία της έδιναν άδεια για μία οργάνωση με μορφή αυτοδιοίκησης. Ο μητροπολίτης ήταν ο ανώτατος άρχοντας και κανένας δεν μπορούσε να εμπλακεί στο έργο του. Τέλος οι πολίτες της πόλης ήταν οργανωμένοι σε επαγγελματικά σωματεία, τα λεγόμενα ισνάφια.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ

Το βαφτιστικό όνομα του Αγίου ήταν Ιάκωβος αλλά έμεινε γνωστός ως Ιωάννης.

Ο Νεομάρτυρας Ιάκωβος γεννήθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα, σε έναν οικισμό ονόματι Βοεβονδάδες, ο οποίος πλέον βρίσκεται στην Αλβανία, αλλά τότε ανήκε στην μητρόπολη της Καστοριάς.

Ο Ιωάννης δεν φοίτησε στο σχολείο καθώς από μικρή ηλικία βοσκούσε τα ζώα της οικογένειας τα οποία του επέφεραν πολλά έσοδα. Όμως αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην πόλη επειδή ο αδελφός του τον πρόδωσε στους Τούρκους με αιτία την τάχα εύρεση ενός θησαυρού.

Μάλιστα γνωρίστηκε ακόμη και με τον Άγιο Πατριάρχη Νήφωνα εξαιτίας της φήμης του για τον πλούτο που κατείχε. Η συνάντηση τους ήταν καθοριστική για την μεταστροφή του στα θεία. Μοίρασε τον πλούτο του, ο οποίος αποτελούνταν από 60.000 γρόσια και αποχώρησε στο Άγιο Όρος. Αργότερα μετακινήθηκε σε διάφορα μέρη όπως στη μονή Δοχειαρείου , όπου έγινε μοναχός και παρέμεινε 3 έτη, στη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου Ιβήρων και τέλος στον γέροντα Ιγνάτιο.

Την άνοιξη του 1518 ο Άγιος Ιάκωβος και οι μαθητές του έφυγαν από το Όρος και κατευθύνθηκαν προς την Αιτωλία. Η φήμη του Αγίου έφτασε και στα αυτιά του Μητροπολίτη Άρτας Ακάκιου, ο οποίος στην αρχή τους υποδέχτηκε και τους φιλοξένησε καλοσυνάτα. Όμως μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, διάφοροι μοναχοί, που ζήλευαν τον Άγιο Ιάκωβο και τους συντρόφους του, τους συκοφάντησαν για ψευδείς αιτίες. Σαν αποτέλεσμα, ο Μητροπολίτης παρέδωσε τον Ιάκωβο και δύο από τους ακόλουθους του στον Τούρκο μπέη της περιοχής. Εκεί φυλακίστηκαν σαράντα μέρες και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Διδυμότειχο και στην Αδριανούπολη, όπου συνάντησαν τον Σουλτάνο Σελήμ Ά.

Υπέμειναν πολλά μαρτύρια αλλά στο τέλος απαγχονίστηκαν στην 1 Νοεμβρίου, το 1520 στην Αδριανούπολη.

ΠΗΓΗ: http://istorikakastorias.blogspot.com/2012/10/2.html