ΑΓΙΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ

Η ΕΥΤΥΧΙΑ - ΑΓΑΠΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ

ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟ ΦΛΩΡΙΝΗΣ.

Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Η Φλώρινα, όπως κι όλος ο ελληνικός χώρος, είχε κατακτηθεί από τους Τούρκους. Από αυτήν την πόλη καταγόταν ο Νεομάρτυρας Άγιος Αγαθάγγελος.

Επί τετρακόσια χρόνια που η Μακεδονία ήταν σκλαβωμένη οι Τούρκοι προσπαθούσαν να οδηγήσουν του ανθρώπους στο να αλλαξοπιστήσουν, πότε με κολακείες, πότε με απειλές, πότε με βιαιότητες, να αρνηθούν τον Χριστό, να αρνηθούν την ορθόδοξη πίστη και να γίνουν μουσουλμάνοι. Και όποιος αρνούνταν την πίστη του αρνούνταν και την πατρίδα του.

Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας η Φλώρινα αναφέρεται περισσότερο από 35 - 40 φορές σε έγγραφα (φιρμάνια) σουλτάνων, βεζίρηδων και τοπαρχών με το όνομα Φιλόρινα ή Φλώρινα, γραμμένα τούρκικα και ελληνικά. Στα τέλη του 17ου αιώνα περιέρχεται στην περιοχή ο Εθναπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Το 1700, δηλ. περίπου στα χρόνια του Αγίου Αγαθαγγέλου, δρα στην περιοχή ο πρώτος στην ιστορία της πόλης επί Τουρκοκρατίας, ο αρματολός Τσολάκης ή Μεϊντάνης.

Ο Άγιος Νεομάρτυρας Αγαθάγγελος, ο όποιος μαρτύρησε στο ιστορικό και πολύκλαυστο Μοναστήρι της Πελαγονίας, καταγόταν από τη Φλώρινα. Σε νεαρή ηλικία εγκατέλειψε τη Φλώρινα και πήγε στο Βουτέλιον των Βυζαντινών, στο Μοναστήρι, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Εκεί, εξασκώντας το επάγγελμα του υποδηματοποιού, σύντομα διακρίθηκε για την τιμιότητα του, την εργατικότητά του, το ήθος του και τη λεβεντιά του. Εκείνο όμως που τον έκανε να διακρίνεται από τους νέους της εποχής του ήταν η αγνή και σταθερή πίστη που είχε στον Χριστό και στην Ορθόδοξη Εκκλησία Του. Αγαπούσε όσο τίποτε άλλο στη ζωή του τον Χριστό. Τον αγαπούσε απλά, αγνά, με όλη του την καρδιά, με όλη του την δύναμη. Τον αγαπούσε, όπως τον αγαπούσαν οι φτωχοί γονείς του και οι ευλογημένοι πρόγονοί του.

Ο Άγιος αγαπούσε πολύ την πατρίδα του, την υπόδουλη Μακεδονία. Σχεδόν τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς μετρούσαν οι Έλληνες Μακεδόνες. Οι Τούρκοι κατακτητές πότε με κολακείες, πότε με απειλές, πότε με βιαιότητες προσπαθούσαν να τους οδηγήσουν στο να αλλαξοπιστήσουν, να αρνηθούν τον Χριστό, να αρνηθούν την ορθόδοξη πίστη και να γίνουν μουσουλμάνοι. Και όποιος αρνούνταν την πίστη του αρνούνταν και την πατρίδα του.

Λάβωνε την καρδιά του Αγαθάγγελου το γεγονός, ότι αρκετοί Ρωμιοί Χριστιανοί συντοπίτες του δεν άντεχαν στα δελεάσματα ή στις βιαιότητες και αρνούνταν τον Χριστό και την πατρίδα. Η γενναία καρδιά του επαναστατούσε. Δεν άντεχε να βλέπει να ονειδίζεται η ορθόδοξη πίστη. Γι' αυτό, όταν κατά το τριήμερο Μπαϊράμι, που γιορτάζεται μετά το Ραμαζάνι, οι βίαιοι εξισλαμισμοί ορθοδόξων εντάθηκαν, αυτός αμούστακο παιδί, ούτε καν είκοσι χρονών, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου απέσπασε σουλτανικό φιρμάνι, το όποιο απαγόρευε τους βίαιους εξισλαμισμούς στην περιοχή της Πελαγονίας.

Επιστρέφοντας ο Άγιος στο Μοναστήρι συνελήφθη από τους οργισμένους για την απόφαση του σουλτάνου Τούρκους και αφού βασανίστηκε άγρια τον αποκεφάλισαν στις 17 Φεβρουαρίου το 1727.

πηγές:

α) http://agiospanteleimonas-florina.blogspot.com/2010/06/blog-post_8186.html β)https://www.cityoflorina.gr/index.php/visitus/history-of-city