ΑΓΙΑ ΚΟΡΗ

Η ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΟΥ Α2΄ ΕΥΔΟΞΙΑ ΠΑΜΠΟΛΛΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΟΡΗ

Ο Νομός Πιερίας κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας

Ο νομός Πιερίας , κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αποτελούσε χώρο για την δράση κλεφτών και αρματολών. Οι συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, πραγματοποιούνταν σε μεγάλες αρματολικές περιφέρειες (πρωτάτα). Ο Όλυμπος αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα πρωτάτα εκείνη την εποχή .

Στις αρχές του 19ου αιώνα η Πιερία πέρασε στα χέρια του Αλή Πασά. Ακόμη η Πιερία έπαιξε ενεργό ρόλο στον Αγώνα του 1821.Το χωριό Μηλιά ,είχε σημαντικό ρόλο στον αγώνα αφού αποτελούσε το κέντρο αντίστασης και σημείο μαχών και καταστροφών .

Ο βίος της Αγίας Κόρης

Η Αγία Κόρη έζησε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας (πιθανότατα επί Αλή Πασά 1788-1822 μ.Χ.) και καταγόταν από ένα χωριό των Ιωαννίνων . Δεν είναι γνωστή η ακριβής καταγωγή της , ούτε και το όνομα της γι’ αυτό και η λαϊκή παράδοση την ονόμασε Αγία Κόρη, δηλαδή Άγιο Κορίτσι .Υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές για τη ζωή της Αγίας :

Πρώτη εκδοχή : Η πρώτη εκδοχή λέει πως η Αγία Κόρη είχε καταπληκτική ομορφιά γι’αυτό και ο Τούρκος Αγάς την

ήθελε για το χαρέμι του .Για τον σκοπό αυτό έδωσε εντολή σε ένα απόσπασμα να τη φέρουν σε εκείνον .Κάποιος όμως πρόλαβε και την ειδοποίησε. Η ίδια αφιερωμένη στον Θεό αρνήθηκε να υποκύψει στην σκλαβιά κι έτσι, παίρνοντας μαζί της το εικόνισμα την Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, κατέφυγε στα βουνά .

Έχοντας περάσει πολλές κακουχίες ,έφθασε στον Όλυμπο, βρίσκοντας καταφύγιο στην περιοχή δίπλα στο εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας , στην Παλιά Βροντού. Παρόλα αυτά ,ο Αλή Πασάς πληροφορήθηκε πως κρυβόταν σε εκείνη την περιοχή και έστειλε ανθρώπους για να την πιάσουν.Τότε η Αγία Κόρη κυνηγημένη ,κατέφυγε στο τελευταίο της καταφύγιο ,στη βαθιά χαράδρα. Εκεί απέφευγε να πλησιάζει ανθρώπους, ενώ δεν αποκάλυπτε την μυστική της ταυτότητα και της ιστορία της στους λίγους αυτούς βοσκούς που της έδιναν τροφή. Κατά την παραμονή της στην χαράδρα ,ανακάλυψε μια σπηλιά όπου έμεινε τρώγοντας ρίζες και οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη τροφή .

Δεν είναι γνωστό το χρονικό διάστημα που έζησε εκεί πριν πεθάνει από τις κακουχίες και τις στερήσεις. Μετά από καιρό, κάτοικοι την βρήκαν νεκρή στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι και το αγίασμά της.

Δεύτερη εκδοχή : Κατά την δεύτερη εκδοχή επικρατεί πως η Αγία ,φτάνοντας στον Όλυμπο, κυνηγημένη και εξαντλημένη κρύφτηκε σε μια κουφάλα ενός δέντρου . Ο Πασάς έστειλε σκυλιά να την φέρουν νεκρή ή ζωντανή . Εκείνη άρχισε να προσεύχεται για να σωθεί ώσπου οι προσευχές της εισακούστηκαν και ο κορμός γύρω της έκλισε . Τελικά οι Τούρκοι δεν την βρήκαν ,γυρνώντας πίσω και λέγοντας στον Πασά πως η κοπέλα είχε χαθεί . Χρόνια αργότερα ένας ξυλοκόπος ,κόβοντας το δέντρο βρήκε τον σκελετό της και από το δέντρο άρχισε να αναβλύζει αγιασμός . Όσοι κάτοικοι της περιοχής γνώριζαν την ιστορία της κόρης, έκαναν την σύνδεση και έχτισαν στη μνήμη της ένα εκκλησάκι γύρω από τον κορμό.

Tο προσκύνημά της στην Πιερία το επισκέπτονται δεκάδες άνθρωποι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Στη Βροντού από παλιά οι κάτοικοι τραγουδούσαν και απέδιδαν στην Αγία Κόρη και το εξής τραγούδι:

Τούρκος τη ζητεί κόρη Ζαγοριανή.

Τούρκος την ζητεί κι αυτή δεν θέλει.

Όταν το έμαθε, αρχίνσε να κλαίει.

Μάνα μου σφάξε με, Τούρκο δεν παίρνω.

Πέρδικα γίνομαι, στα δάση μπαίνω.

Λουλούδι γίνομαι, στη γη φυτρώνω.

ΠΗΓΗ: Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΙΤΡΟΥΣ , ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ

Απολυτίκιο

Ὡς θῦμα εὐπρόσδεκτον τὴν παρθενίαν τὴν σήν, Χριστῷ προσενήνοχας ἀνδρειοτάτῃ ψυχῇ, μισοῦσα τὰ πρόσκαιρα· ὅθεν Ἁγία Κόρη, ἀναβλύζεις ἰάσεις, πᾶσι τοῖς προσιοῦσι, τῷ ἁγίῳ σου τάφῳ, καὶ πίνουσιν ἐν πίστει, ἐκ τοῦ σοῦ ἁγιάσματος.