Recull de Premsa

1824 Tragèdia al Torrent de Sant Ignasi

La nit del 5 de setembre de 1824 una forta tempesta va ocasionar una important tragèdia al barri. Així ho explicava la premsa del moment:

-El 26 d'octubre de 1886 La Vanguardia es feia ressò de la pressió popular pel tancament del col·legi dels jesuïtes a causa de la passa de tifus entre els internats i per estar situat "en un punto altamente insalubre puesto que recibe los miasmas del torrente de Sant Ignacio y el vapor y el ruido de una fàbrica cercana" (cal Serrano).

-Més bel·ligerants es mostren els del diari local Lo Torronyau que, el 30 d'octubre, sota el titular: "Lo tifus jesuïtic" acaben demanant: Fora 'ls jesuitas!

El setmanari manresà La Verdad (semanario religioso y de intereses generales) del 29 de gener de 1887 lloava amb admiració la pràctica religiosa del veïnat quan moria alguna persona del barri.

El 23 de desembre de 1898 la loteria de Nadal va tocar al número 52.761. En Lluís Casasayes i Morera que regentava la barberia de la placeta de Sant Ignasi n'havia comprat vuit dècims i va repartir un total de dos milions quatre-centes mil pessetes a un parell de centenars de persones majoritàriament del barri. Per cada pesseta jugada en tocaven sis mil. Així ho explicava l'Esquella de la Torratxa:

1905 Inauguració de la Creu del Tort

El dissabte 27 de juliol de 1905 el diari d'avisos El Pla de Bages es fa ressò de la reconstrucció i restitució de la nova Creu del Tort obra de l'arquitecte manresà Alexandre Soler i March. En el nou capitell s'hi recupera l'antiga inscripció segons la qual  "Hic habuit S. Ignatius Trinitates visionem, 1522". La notícia indica que el diumenge un pare jesuïta farà una al·locució des del balcó de cal Moliner situat davant mateix de la Creu del Tort a l'altra banda de carrer.

1905 Millores al Pouet de Bufalsvents

El diari d'avisos El Pla de Bages informa el dia 22 de juliol de 1905 de les millores higièniques realitzades per un grup d'esforçats voluntaris per poder gaudir amb més bones condicions de la preuada aigua de l'anomenat Pouet de Bufalsvents o de Sant Jaume com diuen uns altres.

1905 Maurici Carrió i Serracanta a la galeria de manresans il·lustres

El 2 de setembre de 1905 el Consistori manresà presidit per l'alcalde Pere Armengol celebra una brillant sessió literària i musical amb motiu de col·locar el retrat de l'heroi escodinaire a la Galeria de manresans il·lustres.  El Pla de Bages ho explicava així:

1918 Fuetades per a dues persones

El 8 de juny de 1918 el setmanari L'amic del poble (portaveu de la joventut carlista) i en la secció satírica Fuetades es fa esment de dos personatges del barri en Diné i en Cassa-aranyetes.

1918 Polèmica amb la festa de la Flor de les Enramades

El 13 de juliol de 1918 el setmanari L'amic del Poble feia una altra fuetada a la comissió de la festa de la flor de les Enramades amb relació a les diferents versions publicades respecte a la liquidació dels comptes de la festa. Un mes més tard (17/8/1918) el setmanari es fa ressò de la protesta de l'al·ludida comissió que remet un escrit en defensa pròpia (en castellà) on s'especifica amb transparència la liquidació.

1919 Atemptat sindicalista al carrer de Sant Llorenç de Brindisi

El vespre del dia 6 d'octubre de 1919 el cintaire Francesc Costa i Mas va ser objecte d'un atemptat amb arma de foc davant de casa seva. El senyor Costa tenia un taller de vetes de cotó als baixos de casa seva en el nº 26 (ara 22) del carrer Sant Llorenç de Brindisi. El dia abans s'havia iniciat una vaga d'operaris i obrers vetaires i galonaires.

Així ho explicava El Pla de Bages:

De totes maneres els sindicats, en cartes dirigides al "Diario de Avisos de Manresa", es queixaven de l'esbiaixada versió que en feien els de "El Pla de Bages" relacionant la vaga dels obrers cintaires amb l'atemptat:

1922 Atemptat contra Angel Pestaña

El 25 d'agost de 1922 el dirigent anarcosindicalista Angel Pestaña Nuñez va ser objecte d'un atemptat al torrent de Sant Ignasi cantonada amb el carrer Cantarell de Manresa. El juny de l'any següent se celebrà el judici contra Isidre Miguel Viñals acusat de l'atemptat. La Vanguardia del dia 9 de juny en recull el desenvolupament i declaracions d'acusat, víctima i testimonis.

+ info: https://centredestudisramonaberni.wordpress.com/tag/manresa/

1981 Assassinat al carrer Nou de Santa Clara

La matinada del 31 d'agost de 1981 en plena festa major de la ciutat, el matrimoni que regentava el bar Santa Clara n'Adolfo Domínguez i Luisa Sevilla van ser assassinats davant del seu domicili al carrer Nou de Santa Clara nº 7. L'autor del crim fou en Daniel Díaz de la colònia Cortés de Callús per discrepàncies amb la compravenda d'un matxo amb el pare del malaguanyat Adolfo.

Així ho explicaven el diari Regió 7 l'1 i 3 de setembre i El Caso del 12 de setembre:

1997 Troballa d'un arsenal de la guerra civil

El dia 27 de novembre del 1997 es va trobar un arsenal d'armes i explosius amagats en una casa del carrer Sant Bartomeu. Així ho explicava el corresponsal de la Vanguardia: