Cal Jordi

La família Noguera de cal Jordi (forner)de les Escodines m'ha fet partícip d'una sèrie d'informacions i documents respecte els orígens de la nissaga familiar que són mereixedores d'un capítol en aquesta recerca escodinaire.

Només observant la façana de la casa (Plaça Sant Ignasi, 9) ja es pot observar que és d'una singularitat especial. Originàriament (1903) constava de planta baixa i un pis. Posteriorment (1951) es va ampliar fins als tres pisos actuals. Sempre però, amb l'escut de Catalunya presidint la façana, mostra fefaent del compromís catalanista de la família fins i tot durant les dictadures primoriverista i franquista.

any 1903

Any 1903

Any 1951
Festes de la Divina Pastora 1966
Detall de la façana

El 27 de setembre de 1871 obté la primera cèdula de la Junta de Aguas Potables de Manresa amb la qual per un import de "doscientos diez y siete duros diez reales" li és subministrada una ploma i mitja d'aigua. També va ser la primera casa en gaudir d'una banyera, i molta gent del barri demanava a la família poder-la veure, ja que era la sensació del moment. La casa també disposà al terra dels pis d'uns exclusius mosaics vinguts i instal·lats expressament des de Londres.Com a forners els Noguera varen obtenir el benefici de ser els subministradors de totes les congregacions religioses de la ciutat el què suposava tenir els "cupos" de farina assegurats amb escreix.

La família també tenia propietats a Rocafort on anaven a estiuejar a la casa del Bofí.

L'iniciador de la nissaga,, i que donà el renom a la casa, fou en Jordi Noguera Serarols casat amb Antònia Manubens Paré i varen tenir cinc fills:

Josep (1864), Andreu (1869), Josefina(1870) i Maria(1872).

L'hereu Josep Noguera Manubens (1864-1926) es casà amb Antònia Puig Martí(1869-1951) i varen tenir set fills:

En aquesta foto feta a l'interior de la casa de les Escodines l'any 1916 amb motiu de la comunió d'una de les filles podem observar el matrimoni i els set fills al complet:

A la fila superior i d'esquerra a dreta:

-Maria Noguera Puig (1906-2002). Famosa esmaltadora. Directora de l'Escola Massana, departament d'esmalts. Autora, entre altres, de la porta del Sagrari de la coveta de l'Església de La Cova de Sant Ignasi. Esmalt apreciat a tot el món, especialment pels jesuïtes.

-Elena Noguera Puig.

-Jordi Noguera Puig (1902-1971). Jesuïta. Excel·lí en la seva tasca social i pedagògica a la India. En conserven especial memòria al St. Xavier's College de Bombai, on descansen les seves restes.

-Teresa Noguera Puig, casada amb Josep Fígols Mas, forner, que continuà la tasca a la fleca familiar.

A la fila inferior:

-Dolors Noguera Puig. Religiosa.

-Antònia Puig Martí. L'esposa i mestressa de la casa.

-Antònia Noguera Puig. (celebrava la comunió). Es casà amb Emili Carreres president de la FJCC de Manresa que morí a la batalla de l'Ebre.

-Montserrat Noguera Puig. Es casà amb Miquel Guardiola Illa de Girona, farmacèutic.

-Josep Noguera Manubens. El patriarca. Membre destacat de la Lliga Regionalista de Manresa. Membre fundador de l'Orfeó Manresà, així com del Centre Excursionista del Bages.

>Informacions facilitades pel Sr. Josep Guardiola Noguera.