Swaaha is een aanroeping voor het aanbieden van offergaven aan het goddelijke

Woordenlijst / Engelse Tekst


Swaaha is een aanroeping voor het aanbieden van offergaven aan het goddelijke


Spirituele aspirant: Swami! In de mantra's in de Veda's komt het woord swaaha veelvuldig voor. Wat betekent het? 


Sai: Goed! Over het algemeen wordt dat woord opgevat als een uitdrukking die wordt gebruikt bij het aanbieden van offergaven in ceremonieel aangestoken vuur. Mensen denken dat het geen Vedisch woord is. Ze beweren dat het een technische uitdrukking is die alleen op rituelen van toepassing is. 


Maar een godheid genaamd Swaaha Devi wordt door dat woord aangeroepen. Omdat het woord vol kracht is, wordt het vereerd als de manifestatie van de Godheid die de leiding heeft over de spraak. En het impliceert ook ‘het aanbieden van sacramenteel voedsel aan de goden’. Het woord heeft dus twee betekenissen. 


Wanneer sacramenteel voedsel of andere offers aan de Goddelijkheid worden gebracht onder haar verschillende vormen en onder haar verschillende namen, wordt dit woord, swaaha, gebruikt. Wanneer men echter zijn voorouders aanroept en hen uitnodigt om rituele offers te aanvaarden, is de gebruikte uitdrukking swadha, niet swaaha. 


De riten die worden voorgeschreven als onvermijdelijk voor het dagelijks leven, evenals de rituelen die zijn vastgelegd als optioneel voor het vieren van bepaalde heilige dagen, moeten allemaal beginnen met de swaaha die wordt uitgesproken samen met de slokjes geheiligd water. Over het algemeen zijn er geen rituele offers in het heilige vuur zonder de begeleiding van de mantra's swaaha of swadha. 


Spirituele aspirant: Welk voordeel ontstaat er als deze twee mantra’s – swaaha en swadha – extra worden uitgesproken aan het einde van Vedische mantra’s? 


Sai: Wanneer offers worden gebracht terwijl swaaha of swadha wordt uitgesproken, zullen de goden of voorouders aan wie ze zijn gericht tevreden zijn. Bovendien, wanneer degenen die goed thuis zijn in de Vedische praktijken de aanbidding van vuur uitvoeren om offers te brengen en de voorgeschreven swaaha niet uitspreken, kunnen de offers de Goden niet bereiken. De woorden swaaha en swadha roepen de respectieve goden op. Het zijn mantra's die het goddelijke wakker maken en waarschuwen. De Rigveda verklaart dat Swaaha de basis is van deze lofzang (Swaaha sthomasya varchasaa). 


Swaaha heeft twee betekenissen: (1) het offer dat wordt gebracht met het uitspreken van die mantra, en (2) de Vedische verklaring die lof of verheerlijking overbrengt. Of nu de voorkeur wordt gegeven aan een van de betekenissen of beide worden aangenomen, de Goden zijn tevreden en schenken vooruitgang aan de persoon die de mantra's uitspreekt (swaaha of swadha). 


Spirituele aspirant: gun de aanbidder vooruitgang! Wat betekent dat? 


Sai: Als gevolg van de lof die wordt overgebracht door woorden die de indruk van de Veda's dragen, wordt de persoon gezegend met verschillende progressieve kwaliteiten en mogelijkheden om uitmuntendheid te bereiken. 


Spirituele aspirant: Ik zou graag enkele voorbeelden willen weten waarin de mantra ‘swaaha’ in de Veda’s wordt gebruikt om de traditionele betekenis ervan over te brengen. 


Sai: Dit zijn enkele voorbeelden: 

Kesavaaya swaaha (voor Vishnu). 

Praanaaya swaaha (voor de vitale energie). 

Indraaya swaaha. (voor Indra). 


Hier is de betekenis van de mantra: “Moge het swaahutham zijn. Moge het suhurtham zijn. (Swaahutham asthu, suhrutham asthu.)”. 


Spirituele aspirant: Wat betekenen die twee woorden swaahutham en suhurtham? 


Sai: Ze bedoelen: “Moge het offer goed verbrand worden”, dat wil zeggen, goed verteerd.


Vuur heeft zowel een materiële als een goddelijke vorm


Spirituele aspirant: Swami! Dat roept bij mij twijfel op. Wat in het vuur wordt gegooid, wordt volledig verbrand, zelfs als er geen mantra door ons wordt uitgesproken. Dit is de algemene ervaring. Welk speciaal proces vindt er plaats als swaaha wordt uitgesproken? 


Sai: “Swaahutham” duidt niet louter op het uitbranden of de totale consumptie van het offer dat in het vuur wordt geplaatst. Vanuit werelds oogpunt wordt slechts zoveel waargenomen. Maar de Veda’s (Sruthi) geven toe dat vuur een goddelijke vorm en functie heeft naast de algemeen bekende materiële vorm en functie. De goddelijke vormen (goden) liggen buiten het bereik van de zintuigen. Daarom bevelen de Veda's aan dat de goden worden aanbeden door middel van rituelen en rituelen. En Agni, de godheid Vuur, heeft de bron en het onderhoud van de Goden in zich. Agni is het goddelijke principe (Agnir vai deva yonih). Hij die via Agni offers aan de goden aanbiedt, wordt gezegend met goddelijke kwaliteiten. Alleen degenen die dit feit kunnen begrijpen, kunnen dat principe verwezenlijken. 


De persoon die geniet (bhoktha) en het object dat vreugde schenkt (bhogya) – deze twee vormen de wereld (jagath). Wanneer deze twee één worden, vermengen ze zich en staan ​​ze bekend als het offer, dat wil zeggen de genieter. Dit is de natuurlijke conclusie. Het ligt niet voor de hand dat het Ene bekend staat als het object waarvan we kunnen genieten. Welnu, wie is dan de genieter? Het is Agni, het Vuur, die de offerande accepteert. 


De allereerste goddelijke entiteit is Aditya (Zon). De spirituele tegenhanger ervan is de vitale warmte in levende wezens, het vuur van de adem (prana-agni). Agni bevat geklaarde boter (ghee) en soma (het sap van de somaplant). De offergaven die in het vuur worden geplaatst, worden aahithaya genoemd, wat ‘afgezet of geplaatst’ betekent. De Goden bevinden zich het liefst buiten het gezichtsveld, daarom worden de offergaven ook wel aahuthis genoemd.


Goden reageren op gebedsoffers in vuur


Spirituele aspirant: Als Agni binnen gezichtsveld is, wat is dan de naam ervan? 


Sai: Vervolgens heet het Agri. Agri betekent eerst. Het is op zijn vroegst gemaakt. Vandaar de naam. Wanneer het zich buiten het gezichtsveld (paroksha) bevindt, wordt het Agni genoemd. 


Spirituele aspirant: Wat betekent aahuthi? 


Sai: Offers aangeboden in het vuur, aangestoken en gevoed zoals voorgeschreven. Het woord geeft aan dat God wordt uitgenodigd (aahvaana) om de offergaven te aanvaarden. Dit is de speciale betekenis die door het woord wordt overgebracht. De uitroep die wordt uitgesproken aan het einde van het offer (vashatkaara) vormt alleen een aanvulling op het effect van de swaaha-mantra. De Goden ontvangen alleen offers waarvoor ze zijn uitgenodigd (aahuthis). 


Swaaha is een naam die wordt toegepast op Saraswathi, de godheid van het woord (Vaak Devi), de godheid van het Vedische woord. Omdat het woord het Atma uitdrukt, is de naam ook swaaha. De Devi Bhagavatham verklaart dat de Allerhoogste Godheid zowel Gayatri als Swaaha is. De Lalitha Sahasranama (de 1008 namen van Lalitha, de Allerhoogste Godheid) verklaart dat Swaaha en Swadha Haar Namen zijn. Swaaha betekent ook ‘het beëindigen’, ‘het ten onder gaan’, ‘het einde’.


Vervolg