Door de geboorte van welpjes en de ontvangst van een tweede zending leeuwen uit Spanje, was de Leeuwentoren aan de IJsselkade overvol geraakt. In 1483 besloot het Kamper stadsbestuur op haar beurt leeuwen cadeau te geven. Twee leeuwen uit de Leeuwentoren werden naar Lübeck in Duitsland gezonden. Lübeck was een hele belangrijke stad stad binnen het Hanzeverbond. Waarschijnlijk was het vorstelijke cadeau bedoeld om de stad Lübeck gunstig te stemmen. Kampen had in 1441 nog eens het het lidmaatschap van de Hanze bevestigd, maar hield zich slecht aan de afspraken tussen de Hanzesteden. Met een zending leeuwen probeerde men de Raad van Lübeck te vleien.
Na aankomst van de leeuwen liet het stadsbestuur van Lübeck een bedankbriefje opstellen:
Vertaling van het bericht naar modern Nederlands door Michiel van Wijngaarden en Fred van der Kraaij:
Aan de raad
van Campen
Eerzame wijze heren bijzonder goede vrienden, wij hebben van Johann Kock uw boodschapper en brenger van deze brief een paar jonge leeuwen door u zo vriendelijk aan onze stad geschonken met uw begeleidend schrijven goed en met dank ontvangen. Wij willen u eerzamen zeer vriendelijk en goed daarvoor bedanken en veel voorspoed in de toekomst wensen en u dit te kennen geven, aldus opgeschreven op deze zaterdagavond na Pasen anno 83
Burgemeester en raad
van de stad Lübeck
Of dit bedankbericht Kampen ooit bereikt heeft, is niet bekend. In het archief van Lübeck wordt een kladversie bewaard.
Het Kamper cadeau viel in goede aarde in Lübeck. Na de eerste twee leeuwen in 1483, maakten nog eens drie tot vier leeuwen de overtocht naar de Hanzestad in het noorden van Duitsland. De Lübeckers waren zo trots op hun leeuwen, dat zij de dieren na hun dood lieten opzetten. De opgezette leeuwen werden op de grote moerbalken van een zaal in het stadhuis geplaatst, waar zij nog eeuwenlang indruk maakten op bezoekers. Deze zaal werd al gauw de ''Leeuwenzaal'' genoemd. In 1815 werd de ''Leeuwenzaal'' verbouwd tot kantoorruimten en verdwenen de opgezette leeuwen naar de kelder van het Raadhuis.
Op de plattegrond van het Raadhuis van Lübeck is nummer 20 de voormalige ''Leeuwenzaal''. Deze zaal was gelegen op de eerste verdieping van een aanbouw uit de 13e tot 14e eeuw, ''Het lange Huis'' geheten. Nummer 12 was de ontvangstzaal tijdens Hanzebijeenkomsten.
In 1915 bleken de zwaar gehavende leeuwenhuiden nog steeds in de kelder van het Raadhuis te zijn opgeslagen. De opgezette leeuwen werden toen met paard en wagen naar het museum overgebracht om te worden opgelapt. Gezien de staat van de leeuwenhuiden is het niet waarschijnlijk dat dit nog is gebeurd. De foto laat zien dat er zeker vijf leeuwen in Lübeck geleefd hebben.
bronnen:
cultuurZIEN, geschiedenisproject De leeuw is los, 2003
https://deleeuwenvankampen.wordpress.com/, fred van der kraaij
Vaterstädliche Blätter, nr. 32, Lübeck, den. 9. mai 1915