Wapenschild maken

Op enkele gebouwen in de binnenstad van Kampen zijn nog wapenschilden te zien. Je kunt deze wapenschilden een beetje vergelijken met onze naambordjes bij de voordeur. Op een wapenschild werd vaak de naam van de familie uitgebeeld of het beroep van de vader van het gezin.

Hierboven is het wapen van de stad Kampen afgebeeld op een gevelsteen. Vroeger was deze gevelsteen aangebracht op het tolhuisje aan het Spijkerboerswegje, nu in de gevel van IJsselkade 86 . Het wapenschild van de stad Kampen stelt een ommuurde stad voor. Dat vertelt ons dat Kampen stadsrechten bezat en dat je binnen de muren van de stad veilig was.

creatieve opdracht: wapenschild maken

Benodigdheden p. p.: een stuk karton, potlood, plakkaatverf en kwasten, schaar of breekmesje

Opdracht: teken op het karton een wapenschild. Maak op het wapenschild een tekening die past bij je achternaam. Het moet een duidelijke tekening worden. Bedenk daarom wat in jouw achternaam het belangrijkste is en maak daar een tekening van. Heet jij Jan Vos, teken dan een vos(-senkop) op het schild. Bert Bakker tekent een brood of een oven voor brood op het schild. Els van Kampen tekent een stad met torens. Iets vergelijkbaars kunnen leerlingen met een andere woonplaats in het naam doen. Is het niet duidelijk wat je naam voorstelt, teken dan het beroep van je vader. Repareert je vader auto's, teken dan een auto op het schild. Weet je al welk werk jij zelf later wilt doen, dan kun je hiervan een tekening op je schild maken. Wil je later juf/meester worden, teken dan een schoolbord na. Is je tekening klaar, kleur deze dan in met verf. Als de schilden droog zijn, kunnen zij uit het karton worden geknipt of gesneden en opgehangen worden.


creatieve opdracht:

speel het wapenschilden-spel

Iedereen heeft een achternaam. Deze achternaam is lang geleden door een verre opa voor de familie uitgekozen. De meeste achternamen hebben een betekenis. Soms is de familie vernoemd naar een dier (fam. de Leeuw), soms naar een beroep (fam. Bakker), of naar de woonplaats (fam. van Kampen) of naar een plek (fam. van der Meer). Sommige achternamen hebben een buitenlandse oorsprong. Het kan ook zijn dat de betekenis van de achternaam niet duidelijk is. Laat de leerlingen groepjes vormen van soorten achternamen (alle dieren bij elkaar, alle beroepen bijeen, woonplaatsen, buitenlandse namen en betekenis onbekend).

© cultuurZIEN 2019