Eén van de ontroerendste bodemvondsten in de Kamper binnenstad, was de vondst van een leren masker. Het masker is klein van formaat en ogen, neus en mond zijn dicht bij elkaar uitgesneden. Waarschijnlijk zal het voor een kind gemaakt zijn. Wanneer het masker met het lederen bandje om het hoofd geknoopt werd, staken de oren uit. In de boeken staat het als berenmasker vermeld, maar het kan net zo goed een leeuwenmasker zijn. Kijk maar eens naar de wilde haren op de kop.
bron:
Hemmy Clevis en Mieke Smit, Verscholen in vuil, archeologische vondsten uit Kampen 1375 - 1925, st. archeologie IJssel/Vechtstreek, Kampen 1990
Benodigdheden per persoon.: karton, bamboestok, priem, ijzerdraad, waterpomptang, nijptang en lijm
Opdracht: Knip of snij uit het karton een cirkel ter grote van het hoofd. Knip, snij of prik hieruit de ogen en mond, maak de neus aan drie zijden los. Versier de leeuwenkop met manen van karton.
Bevestig het masker met ijzerdraad aan een bamboestok. De stok kan in het midden van het masker of aan de zijkant bevestigd worden. Prik in het karton aan weerszijden van de stok een gat met de priem. Steek hier een stuk ijzerdraad door en trek aan de achterzijde van het masker het ijzerdraad strak met een tang met platte bek.
Maak je liever een masker van een ander dier, dan mag dit natuurlijk ook.
stap 1: Iedereen zit in een kring en houdt zijn dierenmasker voor. Eén voor één laten de deelnemers horen hoe zijn leeuw of ander dier klinkt. Klopt dit geluid met het masker? Een lieve leeuw klinkt anders dan een boze leeuw of een leeuw in nood. Bedenk zelf ook wat geluiden: een verliefde leeuw, een leeuw met pijn of met honger. Een wolf of een beer maken andere geluiden dan een leeuw.
stap 2: Iedereen doet nu zijn ogen dicht, zodat goed geluisterd kan worden. De juf/meester tikt iemand aan. Deze mag zijn dierengeluid laten horen. Herkennen de andere leerlingen welk dier of welke leeuw dit is?
© cultuurZIEN 2019