1. Foto hierboven: de beschilderingen op de houten banken in de Schepenzaal van het Oude Raadhuis (nu onderdeel van het Stedelijk Museum Kampen) zijn bijna onzichtbaar voor het blote oog. Als 's middags de zon op het houtwerk valt, zijn de leeuwenkoppen en griffioenen zichtbaar.
Creatieve opdracht: fabeldieren tekenen
2. Op het toegangsportaal tot de Schepenzaal in het Oude Raadhuis is de luid brullende leeuw hierboven aangebracht.
Creatieve opdracht: leeuwenmasker maken
3. Deze twee leeuwen, één met het wapen van Kampen en één met de Kamper vlag, vormen het middendeel van de schouw in de Schepenzaal van Kampen.
4. Leeuwen op de kussens van de Schepenzaal. De heren stadsbestuurders, de Schepenen en Raden, zaten niet zo maar op de harde houten banken van de Schepenzaal, maar gebruikten geborduurde kussens met leeuwen die het Kamper wapen vasthouden.
5. Deze 18e eeuwse leeuw heeft, samen met een tweede leeuw met het wapenschild van Kampen, al heel wat avonturen meegemaakt. Tegenwoordig is deze leeuw opgenomen in de tentoonstelling over water in het Stedelijk museum Kampen.
6. Bovenaan de Cellebroederspoort staan twee leeuwen: één met het Kamper wapen (links) en één met de Kamper vlag (rechts). Zij flankeren het wapen met de dubbelkoppige adelaar van keizer Karel V (1500 – 1558).
Beetje vreemd dat deze leeuwen aan de stadskant staan. Het was de bedoeling dat bezoekers zouden weten in welke stad zij aankwamen. Dan horen de leeuwen dus aan de andere zijde van de poort te staan. Zo was (en is) het ook bij de Broederpoort, de Venepoort, de Koornmarktspoort.
7. Deze leeuwentronie bewaakt de doorgang van de Cellebroederspoort aan de landzijde, dat is de zijde van het stadspark. Stadsmetselaar en – steenhouwer Berent Gerritsz. is de meest waarschijnlijke maker.
8. Deze twee leeuwen staan aan de zijde van de IJsselkade op de Koornmarktspoort. Hier heeft de linker leeuw de Kamper kleuren vast en de rechter het wapen van Kampen.
creatieve opdracht: wapenschild maken
9. Deze leeuwenkop bevindt zich in de doorgang van de Koornmarktspoort.
10. Een zelfde leeuwenkop als in de doorgang van de Koornmarktspoort is afgebeeld op alle vier zijden van het natuurstenen blokje, dat de preekstoel in de St. Annakapel ondersteund. Deze preekstoel dateert uit 1611.
11. En nog eens de zelfde leeuwenkop, nu met een ring in de bek. Dit keer op het St. Nicolaastorentje op het Kalverhekkenbolwerk in het Stadspark (3e Ebbingestraat). Ook het St. Nicolaastorentje dateert uit 1611 en is gemaakt door stadsmetselaar en -beeldhouwer Johan Hendricksz van Coesfelt. Ga daar maar eens kijken, het St. Nicolaastorentje zit vol met leeuwen.
12. Twee brullende leeuwen houden het stadswapen van Kampen vast op de gevel van '' 't Olde Vleyshuys'' aan de Plantage, Oudestraat 119. De gevel werd in 1557 in opdracht van het stadsbestuur gebouwd door steenhandelaar en -steenhouwer Lambert Stuerman.
13. Deze steen bevindt zich nu in de gevel van IJsselkade 87. Tot 1911 sierde deze gevelsteen het tolhuisje aan de Kamperstraatweg naar Wezep: de vierkante steen onder het raam rechts op de foto hieronder.
14. De voormalige sigarenfabriek Lehmkuhl, Voorstraat 24, mocht zich hofleverancier noemen. Bovenaan de gevel is het rijkswapen met twee leeuwen als schilddragers aangebracht binnen een halfrond timpaan.
15. Een brullende leeuwenkop, dit keer als sluitsteen onder de toppinakel van Schoolstraat 8.
Foto met telelens door Fred van der Kraaij, zie ook: https://deleeuwenvankampen.wordpress.com/
16. De gevelsteen van de Bethlehemsvergadering, Buitennieuwstraat 62, wordt aan beide zijden geflankeerd door een leeuwenkop. Leeuwenkoppen en gevelsteen zijn in 1630 vervaardigd door Gerrit Lambertsz. van Cuijlenburg.
17. Brullende leeuwenkop op de dakkapel van Oudestraat 77. De gevel werd in 1890 gebouwd in opdracht van Jacob van Genderingen (1863 – 1947). Jacob en zijn vrouw hadden een deftige textielzaak. In de oorlog was in het pand een NSB banketbakker gevestigd.
Foto met telelens door Fred van der Kraaij, zie ook: https://deleeuwenvankampen.wordpress.com/
18. Een levendige uitbeelding van het bijbelverhaal over Simson, die de jonge leeuw verslaat (Richteren 14 vers 5 en 6). Simson werd verliefd op een Filistijns meisje. Onderweg naar zijn geliefde werd hij door een leeuw aangevallen, maar hij sloeg de leeuw dood. Dit is de sluitsteen van een haardgewelfje in de stallen van het Gotisch Huis, Buitennieuwstraat 21. Opvallend is dat Simson is uitgebeeld als een Soemerische krijger.
19. Een deurklopper in de vorm van een leeuwenkop. Ze zijn er in verschillende vormen en tellen mee in de leeuwenjacht.
20. Nog een met leeuwen versierd ornament in de binnenstad: een vlaggenstokhouder.
21. Op de binnenplaats van zorgcomplex Margaretha, Burgwal 45, bevind zich een moderne overkapping met 17e eeuwse dakkapellen. Op drie van de vijf kapellen troont een leeuw met het wapen van Kampen. De dakkapellen zijn afkomstig van de kostkoperswoningen van het Heilige Geestgasthuis aan de Oudestraat, afgebroken in 1897.
22. Deze twee leeuwenkoppen bevinden zich sinds 1973 in de gemeentelijke opslag. Zij zijn afkomstig uit het fries boven de ramen van de begane grond van het meest noordelijke pand van het Heilige Geestgasthuis aan de Oudestraat (zie foto hieronder). Waarschijnlijk is het fries vervaardigd door stadsmetselaar en – steenhouwer Berent Gerritsz. . Dat moet voor 1617 zijn geweest, het jaar waarin hij overleed. Tijdens de sloop van het Heilige Geestgasthuis werd het gehele fries verplaatst naar het St. Geertruidengasthuis (nu Margaretha) aan de Bovennieuwstraat. Dat gebouw werd in 1973 gesloopt, waarna de leeuwenkoppen werden opslagen.
Met dank aan Theo van Mierlo voor de informatie, lees de gehele tekst in de Kamper Almanak 2019.