Tabaksplantage aan de Vloeddijk

Al meer dan een eeuw groeit er tabak aan de Vloeddijk. Op een prachtig tegeltableau wordt de tabak bij zonsopgang geoogst. Gezien de kleur van de werkers zijn wij op een plantage in een kolonie. Zij zijn al een tijdje aan het werk. Twee snijden de onderste verdroogde bladeren van de bloeiende tabaksplanten. Deze bladeren worden verzameld in grote vierkante manden. Eén plantagewerker loopt juist met een mand vol tabaksbladeren weg. Er wordt ons een idyllisch tafereel voorgeschoteld. De vraag is of dit werkelijk zo was.

Dit opmerkelijke tafereel kan dagelijks bekeken worden in Kampen. Het tegeltableau bevindt zich aan de gevel van Vloeddijk 63. Een mooi Jugendstilpand uit 1902, zoals een tweede tegeltableau ons vertelt. Met dank aan vooral de sigarenindustrie kende Kampen in de 19e eeuw een tweede bloeiperiode. Gevolgd door veel bouwopdrachten rond 1900, uitgevoerd in Jugendstil. 

Het leuke van dit tegeltableau is dat het vervaardigd werd door de Eerste Nederlandse Keramische Kunstinrichting  (ENKK) aan de Spoorkade in Kampen. Het huismerk van de onderneming is rechtsonder aangebracht. 

Aan de linkerzijde van het tableau is het monogram LR zichtbaar. Deze letters zijn eigenlijk alleen van toepassing op de eind 1901 bij de ENKK in dienst getreden Leonard. J. Rupp. Een Nederlandse porseleinschilder, hoewel ook zijn achternaam een Duitse oorsprong doet vermoeden.

©cultuurZIEN, 2020