Kampen, tussen Oost en West

Varen naar oost en west, de stad Kampen dankt er haar ontstaan aan en een eerste bloeiperiode in de middeleeuwen. 

Er werd gevaren op Bergen in Noorwegen en op de steden langs de Oostzee. Naar het westen lagen de Vlaamse en Engelse steden. Er werd zout gehaald bij Bourgneuf in Frankrijk en specerijen kwamen uit Portugal en via Italië.  In de loop van de tijd veranderde de inhoud van de begrippen oost en west. Begin 17e eeuw monsterden Kampenaren aan op schepen naar Oost- en West-Indië

KampentussenOostenWest.nl brengt de lezer naar warme oorden als Berbice en Demerarij. Koloniën in de West, waar Kamper families plantages hadden. Soms reisde een ander familielid juist naar de Oost, om het geluk te beproeven in Nederlands-Indië. Van dichter bij kwamen de vele migranten van Duitse komaf, die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad.  Denk aan de sigarenfabriek Lehmkuhl, de pannenfabriek Berk en, begin 20e eeuw, de keramische industrie.  Ook goederen vonden vanuit Kampen hun bestemming in Oost of West. Kamper brouwers leverden bier aan de schepen van de VOC en WIC, laken vond zijn weg naar Indianen in Noord-Amerika. In de winkels in Kampen werden specerijen en koloniale waren verkocht.

Kampentussenoostenwest.nl combineert teksten met korte video's, achtergrond informatie, een creatieve opdracht en een digitale stadswandeling. Met de kaart ''Kampen koloniaal'' wordt het koloniale verleden van Kampen zichtbaar op de stadsplattegrond.

 Kampentussenoostenwest.nl was de bijdrage van cultuurZIEN aan Maand van de Geschiedenis 2020. Sindsdien is de website steeds verder aangevuld met informatie over Kampen en de koloniën. 

©cultuurZIEN, 2020/22/23