Rezonanța magnetică nucleară

Ce este o rezonanță magnetică nucleară?

Rezonanța Magnetică Nucleară sau prescurtat RMN/IRM este o tehnică neinvazivă utilizată pentru imagistica diagnostică, care utilizează un câmpul magnetic puternic, unde radio și un computer pentru producerea imaginilor diferitor structuri ale corpului.

RMN este utilă, în special, pentru imagistica țesuturilor moi. Prin urmare, RMN permite imagistică de înaltă calitate a creierului cu detalii anatomice bune și oferă mai multă sensibilitate și specificitate decât alte modalități imagistice pentru multe tipuri de afecțiuni neurologice.


La ce riscuri mă expun când efectuez RMN ?

O scanare prin Rezonanța Magnetică Nucleară este o tehnică nedureroasă, care are avantajul de a evita folosirea razelor X, astfel nu există riscul expunerii la radiații. Nu există efecte secundare cunoscute la moment, ale unei scanări RMN. Beneficiile unei scanări RMN se referă la exactitatea înaltă în detectarea anomaliilor structurale, de compoziție și de funcționare ale corpului, și la faptul că, poate fi repetată de oricâte ori este nevoie, inclusiv, poate fi utilizată la femeile însărcinate și la făt în perioada intrauterină.


Când, este interzis totuși să efectuezi rezonanță magnetică nucleară ?

Persoanele, care au orice materiale metalice în interiorul organismului trebuie să informeze medicul lor înainte de examinare sau să informeze personalul de specialitate. Materiale metalice, sau materiale străine metalice precum: protezele articulare, plăcile metalice osoase, dispozitive protetice (protezare de valve cardiace artificiale), implanturi dentare cu șuruburi, stimulatoare cardiace (pacemaker), etc., pot denatura în mod semnificativ imaginile obținute, iar prin magnetizare se produce încălzirea lor cu lezarea țesuturilor adiacente lor, sau deteriorarea funcționalității acestor dispozitive.

Toate obiectele metalice de pe corp sunt eliminate înainte de investigație prin rezonanță magnetică.


Cum se produc imaginile în RMN ?

Principiile de bază ale explorării imagistice prin rezonanță magnetică se bazează pe fenomenele studiate de fizica particulelor. În momentul în care asupra atomilor de hidrogen acționează un camp magnetic puternic, aceștia se "aliniază" spre o anumită direcție. Apoi, impulsuri de unde radio sunt transmise în tot corpul, iar acest lucru produce o reorientare a atomilor de hidrogen. Timpul de revenire la direcția inițială diferă de la un țesut la altul, oferind medicilor o cale de a le deosebi unele de altele, astfel putând să se deosebească structurile anatomice între ele. Receptorul scanerului RMN detectează toate aceste schimbări, informațiile, fiind procesate de către un computer pentru a fi elaborată o imagine.


Ce se întâmpla în timpul unei examinări prin rezonanța magnetică nucleară?

În timpul unei examinări RMN, pacientul se află în interiorul tubului magnetic. Unii pacienți pot avea o senzație de claustrofobie în cursul procedurii. De aceea, persoanele cu antecedente de claustrofobie trebuie să specifice acest lucru. Un sedativ ușor poate fi administrat înainte de începerea procedurii pentru a reduce sentimentul de anxietate și pentru relaxare. Relaxarea este importantă în cursul procedurii pacienții fiind rugați să respire normal. Personalul medical este întotdeauna în apropiere (într-o încăpere auxiliară) în timpul manevrei. În plus, există, de obicei, un mijloc de comunicare cu personalul (cum ar fi o sonerie deținută de către pacient), care poate fi utilizat pentru contact, în cazul în care persoana examinată nu poate tolera starea de claustrofobie.

Ocazional, este nevoie de injectare de lichide intravenos pentru a îmbunătăți imaginile care sunt obținute. Durata unei examinări prin rezonanță magnetică depinde de zona corpului care este studiată și poate dura de la 20 de minute (pentru un segment de coloana) până la o oră (investigație a abdomenului).

După ce scanarea RMN este finalizată, computerul generează imagini vizuale din zona corpului care a fost scanată. O selecție din aceste imagini vor fi printate pe film radiologic. Toate imaginile achiziționate vor fi scrise pe un CD. Rezultatul investigației este eliberat de medicul radiolog - imagist specializat în descifrarea RMN, care elaborează un rezultat detaliat.

Când este indicat să efectuezi un RMN ?

RMN este, de obicei, indicat de medici și poate fi folosit ca o metodă extrem de precisă de detectare a proceselor patologice în tot corpul.

  • Rezonanța magnetică cerebrală, evaluează în detaliu anatomia creierului și detectează cele mai mici modificări în parenchimul cerebral, inclusiv cu diferențierea tipului de patologiei - tumoare/ischemie, ischemie/demielinizare, tumoare benignă/tumoare malignă. Se utilizează, de asemenea, pentru evaluarea vaselor sangvine, a urechii medii și urechii interne, evaluarea nervilor cranieni, etc.
  • Rezonanța magnetică a coloanei vertebrale se investighează cel mai bine, această metodă oferă informații foarte precise despre discurile intervertebrale, nervii spinali, integritatea corpurilor vertebrale, a ligamentelor și a meningelor. De asemenea, în cazuri patologice, această metodă caracterizează foarte bine modificările produse, fiind o unealtă foarte utilă pentru neurochirurgi, atât în stabilirea diagnosticului, cât și în planificarea volumului intervenției neurochirurgicale, pentru neurologi și în recuperare.
  • Rezonanța magnetică a sânului reprezintă o investigație adjuvantă mamografiei și ecografiei mamare, de mare ajutor în evaluarea și diagnosticul pozitiv al patologiilor mamare, inclusiv depistarea cancerului mamar în stadii timpurii.
  • Rezonanța magnetică a gâtului
  • Rezonanța magnetică cardiacă
  • Rezonanța magnetică a articulației
  • Rezonanța magnetică a cutiei toracice
  • Rezonanța magnetică a abdomenului

Pentru unele patologii sunt folosite substanțe de contrast, cum ar fi gadoliniu, pentru a da detalii suplimentare în legătură cu originea procesului patologic.


Rezonanța magnetică cerebrală în epilepsie