Influența consumului de alcool asupra evoluției epilepsiei

Fie că consumi alcool, fie că utilizezi diferite droguri recreaționale (inclusiv băuturii energizante) este o alegere personală, dar merită să știi efectele lor asupra epilepsiei.


Medicii și farmaciștii avertizează mereu persoanele cu epilepsie despre evitarea consumului de alcool. Dacă aveți epilepsie, consumul de alcool poate avea consecințe grave asupra evoluției bolii și asupra sănătății dumneavoastră. La majoritatea persoanelor care suferă de epilepsie se recomandă să excludă utilizarea băuturilor alcoolice, dar acest lucru nu este întotdeauna este realist. Deci, ce ar trebui să facă persoanele care au convulsii și epilepsie?

Efectele alcoolului asupra creierului

Alcoolul este un declanșator comun al crizelor, în special în perioada de sevraj (mahmureală), atunci când creierul este deshidratat. De asemenea, alcoolul modifică fazele fiziologice ale somnului, care poate fi un declanșator al convulsiilor. Alcoolul poate face medicamentele antiepileptice să fie mai puțin eficiente sau cresc efectele adverse ale medicamentelor. În orice caz, efectul alcoolului asupra dezvoltării crizelor epileptice și epilepsiei este individual. Medicamentele recreaționale pot declanșa convulsii sau pot mări frecvența convulsiilor pentru unii oameni și pot, de asemenea să interacționeze cu medicația. Luarea de droguri recreaționale crește riscul convulsiilor și al bolilor psihice și fizice , care, la rândul lor, fac convulsii mult mai probabile.

Pot consuma alcool dacă am epilepsie?

  • În cantități mici, alcoolul nu provoacă convulsii. Un pahar sau două de alcool consumate rar nu crește riscul de a dezvolta o criză epileptică.
  • Cantitățile mici de alcool nu modifică nivelul seric al medicamentelor antiepileptice din sângele dvs. și nu induce modificări la EEG (electroencefalogramă).
  • Convulsiile provocate de consumul excesiv de alcool, de obicei, survin la întreruperea consumului de alcool și nu în timpul consumului de alcoolul în sine. Riscul de convulsii poate fi mult mai mare după ce ați consumat trei sau mai multe băuturi alcoolice.
  • Stările de ebrietate avansate și perioada de sevraj alcoolic pot conduce până la status epilepticus, o condiție neurologică ce pune viața în pericol și cu un potențial letal!
  • Medicamentele antiepileptice vă pot reduce toleranța față de alcool, astfel încât consumul unei cantități mici de alcool pot induce efecte mai pronunțate. Cu alte cuvinte, oamenii se îmbată mai repede. Intoxicarea rapidă este o problemă mare, deoarece multe dintre efectele secundare ale acestor medicamente sunt similare cu efectele acute ale alcoolului în sine. Consumați alcool cu precauție, dacă sunteți sensibil la alcool sau medicamente antiepileptice.
  • Unele studii au arătat că alcoolismul sau abuzul excesiv de alcoolul este legat de dezvoltarea unor epilepsii la unii oameni. Această cercetare sugerează că convulsiile repetate pe fon de sevraj alcoolic pot face creierul mai excitabil. Astfel, la persoanele care au prezentat convulsii provocate de consumul excesiv de alcool, pot dezvolta crize epileptice neprovocate, indiferent de consumul de alcool.

Evitați intoxicațiile cu alcool.

  • Consumul excesiv de alcool presupune utilizarea cantităților foarte mari de alcool într-un timp foarte scurt de timp sau utilizarea zilnică a alcoolului pe perioade lungi de timp.
  • Alcoolul, de obicei, nu declanșează convulsii în timp ce persoana bea.
  • Convulsiile pot apărea între 6 și 72 de ore după întreruperea consumului de alcool (perioada de sevraj/abstinență).

Nu faceți abuz de alcool.

  • Dacă aveți o problemă legată de utilizarea excesivă a alcoolului nu ezitați să apelați ajutorul unui specialist.
  • Convulsiile de retragere a alcoolului pot fi diferite de convulsii epileptice sau pot agrava epilepsia.
  • Retragerile de convulsii sunt cele mai frecvente printre persoanele care au abuzat de alcool de ani de zile.
  • Atunci când consumul de alcool este oprit brusc sau este redus cu cantități mari pe o perioadă scurtă de timp, poate apare o criză. Acest lucru se poate întâmpla la persoanele cu sau fără epilepsie. Convulsiile de sevraj sunt provocate de întreruperea consumului de alcool și nu se datorează epilepsiei în sine.

Abuzul de alcool este o problemă medicală și poate duce la epilepsie.

  • Abuzul de alcool pe termen lung poate crește riscul unei persoane de a dezvolta epilepsie.
  • Dacă vi se permite să beți, utilizați moderarea.
  • Doar câteva băuturi și bea încet!
  • Multe persoane cu epilepsie prezintă un risc ridicat de convulsii după consumul a trei sau mai multe băuturi alcoolice.
  • Cercetările indică faptul că adulții cu epilepsie pot avea una sau două băuturi alcoolice pe zi, fără a agrava crizele sau pentru a provoca modificări ale nivelului sanguin al medicamentelor lor de atac.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre alcool, crize și siguranță!

Utilizarea moderată până la greu de alcool nu este recomandată niciodată persoanelor cu epilepsie.

Alcoolul și unele medicamente pentru atacuri au efecte secundare similare. Utilizarea ambelor în același timp poate duce la probleme deranjante și potențial periculoase.

Conducerea vehiculelor va fi deosebit de periculoasă, deoarece atât medicamentele pentru alcool, cât și medicamentele de atac pot afecta conștientizarea, reflexele, coordonarea și abilitatea de a conduce vehicule în siguranță.