Mediteren

Mediteren een Geestesarbeid van Bezinning, overpeinzing of overdenking

Men zou kunnen zeggen dat om te kunnen focussen men zich zo moet kunnen opstellen dat men vooraf men zich op iets of iemand gericht heeft en daar over nagedacht heeft en hierbij een daad van geestesarbeid wil verrichten waar men tot bezinning komt om het bekekene verder te kunnen ontcijferen of beter te belichten.

Men moet in zekere zin tot een meditatie of overweging of overpeinzing komen, in het bijzonder over een godsdienstig gegeven. Het in gedachten verzonken zijn moet de persoon zo ver drijven dat hij of zij de bijzaken gaat elimineren en zich helemaal gaat richten op de hoofdzaak.

De meditatie kan ook een vorm van inwendig gebed zijn door de overweging van een godsdienstige waarheid.

Geestesarbeid

Om goed te kunnen focussen moet men als het ware eerst de geest leeg maken om dan zich te kunnen richten naar datgene waar men meer van wil weten of zich op wil richten.

De Gedachte

Om te gaan focussen moet men zich bereid stellen om te denken, zich in gedachten op te nemen en/of gedachten te herbergen. Hierbij moet men wel allereerst op een gedachte komen, nadenken, napeinzen, zijn verstand gebruiken, zijn gedachten bij elkaar houden, zich bedenken, zich bezinnen, zich beraden, zijn hersenen gebruiken, zijn gedachten verzamelen, zich overdenken, zich overpeinzen.

In zichzelf keren

Het komt daarbij (tot) zichzelf iets te komen zeggen, in zich zelf te keren of om in zich zelf te gaan.

Om te gaan mediteren moet men in zijn boezem gaan, bij zijn eigen nagaan, nog eens kijken, zich in de geest afzonderen, zich verplaatsen in, zich indenken in, zich inleven in, in gedachten verzinken, in gedachten zijn, zich in (zijn) gedachten verliezen, een gedachte doorzetten, doordenken, peinzen, doorpeinzen, doormijmeren, diep denken, het diep zoeken, piekeren, pikkeren, reflecteeren, mijmeren, revelen, dubben, dromen, drozen, wat afdenken, afpeinzen, afprakkezeren, zich afdenken, zich afpeinzen, zich afpijnigen, zich het hoofd breken, maar hoeft men zich niet te gaan suf denken of zich stomp denken.

Voorstellen

Als men gaat mediteren of zich wil gaan focussen op iets of iemand, moet men zich iets voorstellen of zich iets voor ogen stellen, iets in zijn gedachten nemen, een flauw vermoeden van iets hebben, zich iets in het hoofd halen, zich iets in het hoofd zetten, het in het hoofd krijgen, iets voor ogen houden, zijn zinnen op iets zetten, iets in aanschouw nemen, iets in bedenking nemen, om zo iets in een zeker licht te kunnen gaan beschouwen (plaatsen, stellen).

Ook als men ergens zijn Latijn wil gaan in steken, of iets in beraad wil gaan houden of ergens op doorgaan, moet men er eerst bij stilstaan, en er ergens bij verwijlen. Zonder er op bedacht te zijn of op iets verdacht te zijn, zal men nergens op kunnen uit zijn. Om op iets te zien moet men er eerst op zinnen, ad notam nemen, al was het ergens een oogje over willen slapen.

Het geen waar een christen over moet nadenken zal hem of haar wel meerdere nachtjes bezig houden. Het kan zelfs jaren duren eer men tot het volle inzicht komt. Hiervoor moet men dan ook voldoende tijd durven en willen geven.

Men moet over meerdere bevindingen of gedachten nog eens willen slapen en zijn verstand er op willen spitsen. Het zal sowieso vereisen om er over te studeren en er over te dokteren.

Het mediteren vergt bereidwilligheid om over iets te soezen, over iets te malen, over iets te mieren. Meest geslaagd zal het zijn wanneer men er vol van zal kunnen zijn, geheel vervuld zijn van de gedachte om dat zo onbereikbare toch te kunnen zien en als het ware er ook van te kunnen genieten.

Door er zich op te scherpen, te raffineren op dat spirituele, en zich er in te verdiepen, zal men verder inzicht kunnen verwerven, zonder het te moeten aanvoelen alsof het een zwaar tobben of wurmen over iets zou zijn.

Natuurlijk kan het gerust zijn dat men op bepaalde dagen op iets zal zitten te broeden, zich dom te studeren, om uiteindelijk iets te bedenken, indenken, beschouwen, bezinnen, bepeinzen, beramen, smeden, koesteren, broeden, of zomaar gedachten te voeden.

Ook al zal men dagen, weken tot zelfs maanden kunnen rondlopen met allerlei worstelende gedachten, en zullen anderen je zaak aankijken, terwijl je gedachten over continu over dat iets zullen gaan, om een overslag te maken, om te overleggen, of te overwegen, zal het mediteren je verder brengen te considereren, improviseren, prakkezeren, praktizeren, maar ook te wegen, zodat je er toe komt de balans op te maken, na wikken en wegen, verwikken en verwegen, wenden en keren.

Anderen zullen je ook maar al te graag zien keren en draaien om de zaak te draaien en keren, rumineren, en je tot jun traditionale gedachten te brengen waarbij de traditionele filosofie en menselijke traditie de overhand heeft.

Voor de christen komt het op aan een geheel te omvangen, omvademen, percipieren, en het geleerde te laten bezinken, om zo te misramen, terugdenken, herdenken, terugzien, overkijken van al wat er verkeerd wordt aangeleerd en dus niet strookt met de Bijbelse leer.

Mediteren of dagdromen

Het is makkelijk om even weg te dromen, maar dat brengt u nog niet tot mediteren.

Wanneer het niet om ijdele, romantische dromerijen gaat kunnen wij een stap verder komen. Wij moeten tijd vrij maken om over dingen na te denken maar ook om nog meer te doen dan gewoon te overpeinzen. Het is nodig dat wij in onze geest tot klaarheid te komen.

Ook al komt het woord „mediteren” slechts enkele keren in de bijbel voor. Niettemin beklemtoont Gods Woord herhaaldelijk hoe nodig het is op deze manier diep na te denken.

“Behartig deze dingen, leef daarin, zodat je vooruitgang aan allen duidelijk wordt.” (1Ti 4:15 NB)

De apostel Paulus raad de volgers van Jezus aan om diep na te denken over de dingen die Jezus gedaan heeft en heeft gezegd. Hij verzocht hen er geheel in op te gaan, opdat hun vooruitgang aan allen openbaar mocht worden.

Hoewel meditatie vanzelfsprekend heilzaam is, hebben de meesten van ons er moeite mee. De meesten zouden waarschijnlijk liever gewoon dagdromen — de geest zonder inspanning en zonder doel maar laten voort dobberen, als een bootje dat op de stroom meedrijft. Tijdens een periode van rust kan dat heel ontspannend zijn. Maar dagdromen tijdens christelijke vergaderingen en onder studie- of werktijd kan net als het stationair laten draaien van een motor zijn — energieverspilling zonder vooruit te komen.

Het is makkelijk om af te dwalen van één bepaald iets en van de hak op de tak over dingen te denken. Maar om te focussen moet men zich durven te richten op één bepaald iets en daar verder op toe zien.

Met zichzelf spreken in gedachten

Het Hebreeuwse woord dat in het Oude testament in meerdere Bijbelvertalingen met „mediteren” is vertaald, komt van een grondwoord dat letterlijk „met zichzelf spreken” betekent. Zo kan men David vinden die ’sprak met zichzelf’ over Jehovah, Zijn activiteiten, Zijn werken, Zijn wetten en Zijn rechtvaardigheid.

“Ik blijf gedenken dagen van vroeger, ik spél al uw wérken, —de daden van uw hánden óverpéins ik.” (Ps 143:5 NB)

Ook de vroege christenen beschouwden het als een onderdeel van de ware aanbidding om tijd opzij te zetten om te mediteren over geestelijke dingen. De apostel Paulus gaf de vermaning:

“Voor het overige, broeders-en-zusters, al wat waarachtig is, al wat eerbiedwaardig is, al wat rechtvaardig is, al wat ongerept is, al wat liefelijk is, al wat welluidend is,- als er enige deugd is, als iets lof verdient, overweegt dát;” (Flp 4:8 NB)

Datgene wat een christen voor ogen moet houden zijn die dingen die waar zijn en van ernstig belang zijn, en waar steeds aan gedacht moet worden. Om opbouwende gedachten te denken, moeten deze „dingen” waar Paulus het over had uiteraard op een bepaald moment in onze geest terechtkomen. Daarom komt het er op aan om de raad van de goddelozen zeker niet op te volgen, maar ook al behoorden men vroeger tot zulke goddelozen komt het er bij de verandering op aan om genoegen te vinden om te wandelen volgens Gods wegen. Een christen zijn lust moet in de wet van Jehovah zijn. In Diens wet moet hij dag en nacht durven lezen en zich verdiepen. Zo kon de psalmist ook geregeld in Gods wet lezen en vervolgens mediteren over de dingen die hij over de Schepper had geleerd.

“1 Welzalig is de man die niet meeging in het beraad van bozen, op de weg van zóndaars niet is blijven stáan, —op de zetel van de prótsers níet ging zítten! 2 Nee, in de Wet van de ENE heeft hij behagen, díens Wet spélt hij, —de dág door én de nácht.” (Ps 1:1-2 NB)

Mediteren in deze tijd

Bijbellezen is van onschatbare waarde, maar na het lezen moeten we mediteren, diep nadenken of ’met onszelf spreken’ over wat we hebben gelezen.

Net als spijsvertering noodzakelijk is om volledig profijt te trekken van het voedsel dat we eten, is meditatie noodzakelijk om in ons op te nemen wat we in de Bijbel lezen. Juiste meditatie doet meer dan slechts negatieve gedachten verdrijven. Het stelt ons ook in de gelegenheid op de bijbel gebaseerde oplossingen voor onze problemen te overdenken. Een dergelijke meditatie kan ons helpen met succes om te gaan met de zorgen van het dagelijks leven.

“25 Daarom zeg ik u: weest niet bezorgd voor uw ziel over wat ge moet eten en niet voor uw lichaam over wat ge moet aantrekken; is de ziel niet méér dan het voedsel en het lichaam dan de kledij? 26 kijkt naar de vogels van de hemel, want zij zaaien niet en maaien niet en brengen niet bijeen in schuren, en uw hemelse Vader voedt ze: verschilt ge niet heel wat van hen? 27 wie van u kan door bezorgd te zijn één el aan zijn lengte toevoegen? 28 en wat maakt ge u zorgen over kleding?- leer van de leliën des velds, hoe ze groeien: zij zwoegen niet en spinnen niet… 29 ik zeg u dat zelfs Salomo in al zijn heerlijkheid niet iets heeft omgehad als één van hen; 30 maar als God het gras op het veld dat er vandaag is en morgen in een oven wordt gegooid zó tooit, dan niet veel méér u, kleingelovigen? 31 maakt u dus geen zorgen, zeggend: wat moeten we eten?, of: wat moeten we drinken?, of: wat moeten we omdoen? 32 want naar dat alles zoeken de volkeren,- uw hemelse Vader wéét immers dat ge dit alles nodig hebt!” (Mt 6:25-32 NB)

In deze tijd waar zovelen zo veel zorgen hebben en daarbij anderen ook zo veel zorgen bezorgen, moeten wij proberen te ontdekken waar de rust werkelijk kan te vinden zijn. Hierbij moeten wij ook tot het besef komen dat wij onze gedachten moeten laten voeren op paden die door God al zijn uitgestippeld.In de plaats van ons zo vast te hechten aan wat zo veel mensen zeggen of beweren, moeten wij ons niet door hun woorden laten (mis)leiden, maar moeten wij ons durven over geven aan de al eeuwen oud opgetekende woorden van de Bijbel. Daarin kunnen wij het meest rechtvaardige Woord in vinden.De psalmist David erkende de rol die meditatie speelt bij het behagen van God. Hij zei:

“(37:31) Spellen zal de mond van een rechtváardige wíjsheid, —zijn tóng spreekt úit wat het récht is;” (Ps 37:30 NB)

Ja, meditatie is een identificerend kenmerk van een getrouwe aanbidder. Het is een ware zegen om door God als rechtvaardig beschouwd te worden en het schenkt geestelijke voordelen. De Bijbel zegt bijvoorbeeld dat

“het pad van rechtvaardigen is als het licht dat gaat schijnen,- en gaandeweg lichter wordt totdat de dag gereed is;” (Spr 4:18 NB)

Daarin moeten wij vertrouwen hebben. Als wij de moeite doen om de juiste dingen te doen, zullen wij niet alleen rechtvaardig bevonden worden, maar zullen wij een steeds helderder licht kunnen waarnemen. Als wij ons in de Bijbel verdiepen en ons door de Woorden van God durven laten wegvoeren in diepere gedachten (wat mediteren is) zullen wij stevig bevestigd worden. Daarom kan de gehoorzame christen die „met gedempte stem wijsheid uit” verwachten te groeien in begrip van de bijbel.

Denken over verantwoordelijkheden

De Bijbel geeft christenen ook de vermaning te mediteren over hun schriftuurlijke verantwoordelijkheden.

De apostel Paulus vraagt zijn vriend Timotheüs om diep na te denken over die dingen die hem zijn voorgelegd. De apostel vraagt zelfs om er geheel in op te gaan, opdat zijn vooruitgang aan allen openbaar zou worden.

“15 Behartig deze dingen, leef daarin, zodat je vooruitgang aan allen duidelijk wordt. 16 Houd je bezig met jezelf en met het onderricht, volhard daarin. Want dat doende zul je én jezelf redden én hen die jou horen.” (1Ti 4:15-16 NB)

Het onderricht dat een christen hoort te hebben moet de studie van de Bijbel zijn. Hij hoeft zich niet constant te verdiepen in de theologische boeken, wat wij zo bij vele denominaties zien gebeuren, waar meer aandacht aan die theologische studies wordt gegeven dan aan de Bijbel zelf.

Steeds moeten wij er bewust van zijn dat het belangrijk is om ons te verdiepen in Gods Woord, meer in dat van mensen. Zo moeten wij voortdurend aandacht schenken aan onszelf en aan ons onderwijs. Blijf bij deze dingen, want door dit te doen, zult gij zowel uzelf redden als hen die naar u luisteren.

Ja, wat we zeggen en doen kan een diepgaande uitwerking op anderen hebben.

Het is duidelijk dat we veel redenen hebben om diep, geconcentreerd na te denken over belangrijke dingen. Het is van essentieel belang dat we terugblikken op onze ervaringen uit het verleden, over het heden peinzen en onze gedachten zorgvuldig laten gaan over onze toekomst. Maar het voornaamste is dat onze meditatie ons de grootste verlichting zal schenken als onze gedachten gericht zijn op de wijsheid van onze Schepper, Jehovah God.

Aanvullende lectuur over mediteren

  1. Kijkend naar het Oosten en het Westen voor Waarheid

  2. Begeerde zaken, gidsen en betrouwbare leidraad

  3. Geïnspireerd Woord

  4. De Bijbel als instructieboek

  5. Ongelezen bestseller

  6. Nut van het lezen van de Bijbel

  7. De Taal van de Bijbel: Geleerd door de Vader

  8. Gods vergeten Woord 16 Geopenbaarde Woord 1 Zoeken naar een god

  9. Jehovah steile rots en vesting, bron van inzicht

  10. Missionaire hermeneutiek 1/5

  11. Missionaire hermeneutiek 2/5

  12. Schepper en Blogger God 10 Een Blog van een Boek 4 Luisteren naar Blogger

  13. Schepper en Blogger God 12 Het Oude en Nieuwe Blog 2 Blog voor elke dag

  14. Gedisciplineerd de Bijbel lezen

  15. Letterlijke bijbelvertaling verkozen

  16. Aanbidden, Aanbidding, Eredienst en Gebed

  17. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #3 Stem van God #5 Meditatie en transformatie

  18. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #3 Stem van God #6 Woorden tot voedsel en communicatie

  19. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #4 Vergankelijkheid #2 Zuiverheid

  20. Op zoek naar spiritualiteit 4 Zin van Christus leren kennen

  21. Op zoek naar spiritualiteit 8 Eigen spiritualiteit

  22. Focus

  23. Wat Jezus Deed: Wanneer waarheid niet het doel is & Belangrijkste dingen eerst

  24. Het volk van God dankt zijn bestaan aan de genade en goedheid van God

  25. Het evangelie naar Marcus Hoofdstukken 5-6

  26. Schriftkritiek

  27. Effectief Bijbellezen: Woordgebruik – Boek Genesis

  28. Lucas 21, 25-36 toegelicht door Augustinus

  29. Met behulp van de verscheiden gaven naar de genade

  30. Liefde tot de wereld openbare strijd met de liefde tot God

  31. Voorbijgaande wereld maar toch blijvend

  32. Voorbereiden op het Koninkrijk

  33. Voorbereidingstijd naar Pesach toe

  34. Doemdenken en onze toekomst

  35. Mogelijkheid de Bijbel zelf ter hand te nemen

  36. Zuiverheid en verantwoordelijkheid van leden en leiders in een gemeenschap

  37. Kwetsbaarheid en vertrouwen samen gaand

  38. Redding, vertrouwen en actie in Jezus #8 Omgang met Leerstellingen

  39. Samen komen in huizen

  40. Vele kerken

  41. Gods volk onderweg – Het leven in de gemeente

  42. Manifest Gelovigen nemen het woord

  43. Houden van Bijbelstudie zonder dure vergunning niet meer toegelaten in Arizona stadje

  44. De ‘achterdeur’ van de evangelische beweging

  45. Materialisme, “would be” leven en aspiraties #8

  46. Hermeneutiek om uit te dragen #9 Fundamentalisme

  47. Hermeneutiek om uit te dragen #10 Verkondigen

  48. Zomertijd ideaal om met Bijbellezing aan te vangen #2 Blijvende waardevolle schat