Christendom

Christendom meest beoefende religie ter wereld

Van af het begin van de tijden heeft de mens een gevoel gehad dat er een hoger wezen was dan hij, welk God of god kon genoemd worden. (Let op het al of niet aanwezig zijn van een hoofdletter: er zijn meerdere goden maar slechts één God.)

Om die Ene God of meerdere goden te verheerlijken of dienst voor hen te houden zijn er meerdere godsdiensten in de wereld ontstaan.

Het christendom mag daarvan een van de meest beoefende religies ter wereld genoemd worden. In het Christendom kan men meer dan 2 miljard volgers van de Trinitarische tak vinden en verzwijgt men meestal de Niet-Trinitarische groep. Van die niet-trinitariers is het heel moeilijk om juiste cijfers te verkrijgen, omdat zij meestal in gesloten en ongeorganiseerde of niet gestructureerde groepen hun geloof belijden.

Algemeen zou men moeten kunnen zeggen dat het christelijk geloof draait om overtuigingen met betrekking tot de geboorte, het leven, de dood en de opstanding van Jezus Christus. Maar rond die Nazareense rebbe, of Joodse hoofdleraar, zijn er heel wat meningsverschillen gebracht door personen die zich uitgaven als theoloog.

Hoewel de beweging rond de Christus begon met een kleine groep aanhangers, die als een Joodse sekte werden aanschouwd, met de naam De Weg, groeide het met de jaren uit tot een gemengde groep van Joden en Niet-Joden die samen als Broeders en Zusters in Christus door het leven wensten te gaan.

Veel historici beschouwen de verspreiding en adoptie van het christendom over de hele wereld als een van de meest succesvolle spirituele missies in de menselijke geschiedenis.

Religies op wereldvlak

Volgens etnologen loopt het totaal aantal godsdiensten waartoe mensen zich op dit ogenblik bekennen, in de duizenden. Als we het aantal aanhangers als parameter hanteren, zijn het christendom, de islam, het hindoeïsme, het boeddhisme en de traditionele Chinese gods­diensten daarvan de belangrijkste.

Hoewel er slechts dertien miljoen joden zijn, rekent men om historische redenen ook het jodendom tot de grote godsdiensten. Voor hen mag men in verscheidene geloofsgroepen zien dat zij daarin een zeer bijzondere plaats vinden. Het Christendom met de Christenheid alsook de Islam nemen allemaal de Joodse stamvaders als voortrekkers van hun geloof.

In heel veel religies kan men verscheidene onderverdelingen vinden. Daarbij gebeurt het zelfs dat die onderlinge Joodse , Christelijke en Islamitische groepen het onderling niet eens zijn en hierover zelfs durven in strijd gaan, neem zo bijvoorbeeld de twisten tussen Soenieten, Sjiieten en Alevieten.

De verschillende vormen van christendom vormen samen de meest ver­spreide godsdienst. Op de tweede plaats maag dan een ander de laatste tijd meer opkomende of aangroeiende godsdienst komen die aanspraak maakt op universaliteit, namelijk de islam, welke mede onderdeel uitmaakt van de monotheïstische godsdiensten en een van de drie grote(re) zogenoemde abrahamitische religies is.


De religies in België

Waar men ook gaat of kijkt in Belgiës steden en gemeenten komt men kerken tegen, die getuigen zijn van het zogenaamd overheersende Katholicisme. Zij zijn echter stille getuigen geworden van ver vervlogen tijden.

Eens mag België een bastion geweest zijn waar de Romaans Katholieke Kerk alles te zeggen had. Ergerlijk genoeg spreken die Katholieken nog steeds alsof iedereen in de wereld van de christenen denkt en handelt als hen. Constant hoort men op de radia en televisie zenders zeggen "De Christenen" waarbij dan eigenlijk enkel de Rooms Katholieken en soms ook enkele Protestantse groeperingen mee onder mogen vallen. Maar voorzeker is het onterecht dat het feesten of gebruiken zouden zijn van alle christenen.

Zoals overal elders in de Europese Unie heerst ook in België een sterk religieus pluralisme.
In een lekenstaat bieden religieuze statistieken weinig houvast. Me
n moet er werken met schat­tingen op basis van historische en demografische extrapolaties en met de cijfers die de represen­tatieve organen van de verschillende geloofsge­meenschappen zelf aanreiken. Hierbij wordt dan enkel rekening gehouden met de erkende kerken, waarbij er zelfs geen rekening gehouden wordt met grotere groepen zoals de Getuigen van Jehovah of Jehovah's Getuigen, die toch meer dan 25 000 gedoopte leden in België hebben (en meer dan 30 000 in buurland Nederland), en bepaalde Islamitische stromingen die niet in de Islamitische raad zetelen.

Eveneens vergeet men voor de telling rekening te houden met de vele splintergroepen die dikwijls worden aanschouwd als sekten, omdat ze niet in het kraam van de meest voorkomende gedachte behoren. Men mag echter niet vergeten dat de godsdienstbeleving een hele waaier aan vor­men en gradaties kent, van filosofisch atheïsme over gehechtheid aan de religieuze — of louter cultu­rele - traditie tot trouwe kerkgang.

Christenen in het Christendom en in de Christenheid

Veelvuldig wordt er beweerd dat Christenen monotheïstisch zijn, d.w.z. dat ze geloven dat er maar één God is, en dat Die God de hemel en de aarde schiep. Maar dan komen wij tot de grootste contradictie, namelijk zijn er christenen die volhouden dat zij monotheïst zijn maar tegelijkertijd aanbidden zij een Drie-Eenheid, die dan zou bestaan uit een God de Vader, een god de zoon en een god de Heilige Geest, wat dus eigenlijk drie goden zijn. Natuurlijk is het tegenstrijdig als men zulk een goddelijke Godheid zou hebben die bestaat uit drie ongelijke delen: de vader (God zelf), de zoon (Jezus Christus) en de Heilige Geest en kan men zulk een godsdienst moeilijk bij de monotheïstische godsdiensten rekenen, alhoewel dit nog steeds gebeurd onder invloed van die grote religieuze machten in dat Christendom.

Algemeen kan men wel stellen dat zo wel in het christendom als in de christenheid de essentie van draait om het leven, de dood en christelijke overtuigingen over de opstanding van Jezus. Ware Christenen geloven niet dat Jezus God is, maar nemen aan dat Jezus de zoon van God is, die de lang verwachte verlosser of messias is. Zij geloven dat Jehovah God Jezus gezonden heeft om aan de wereld God Zijn Persoon en Zijn Plan kenbaar te maken, en om de wereld te redden en het Koninkrijk van God voor te leggen. De trinitairsche als de niet-trinitarische geloven dat Jezus gestorven is, de ene geloven dat dit gebeurde aan een kruis - dat als foltertuig in die tijd van de Romeinen en Jezus nog niet werd gebruikt, terwijl de anderen geloven dat Jezus stierf aan een stuk hout of paal, zoals in de oorspronkelijke Bijbelteksten staat. Zo geloven die christenen dan dat Jezus werd verhoogd of opgehangen aan een paal, om de vergeving van zonden aan te bieden en drie dagen na zijn dood werd opgewekt voordat hij naar de hemel opsteeg.

Christendom een Religie van hoop

Het eigenaardige aan het Christendom is dat het een godsdienst is die gebaseerd is op hoop.

De gelovigen van die meerdere denominaties hebben allen gemeen dat zij beseffen dat Jezus is gestorven maar ook uit de dood is opgestaan, om voor een korte tijd weer voor zijn apostelen te verschijnen, maar daarna werd opgenomen ten hemel, en op dezelfde manier zou terugkomen uit de hemel naar de aarde, om de levenden en doden te komen oordelen met het vooruitzicht van al of niet een toegang tot het Koninkrijk van God.

Dat vooruitzicht naar de toekomst is wel lichtelijk of groots verschillend. Namelijk zijn er christenen die het valse geloof aanhangen dat de mens uit twee substanties bestaat, waarbij er één na de dood vergaat en de ander als een onvergankelijk iets, naar de hemel zou gaan of naar een vagevuur of in het slechtste geval naar de hel zou gaan, waar de ziel van die persoon dan voor altijd zou gemarteld worden door een hellevuur.

Het grootste deel van de Christenheid houdt zich aan de belofte van God dat de mens bij de dood tot stof vergaat, maar dat er hoop mag zijn op leven, in de terugkomst van Jezus die alle gestorvenen uit de dood tot een 'wederopstanding' zou brengen en met de levenden tot zich zou roepen om hen in naam van God te oordelen op de 'Dag van oordeel'.Meerdere christenen kijken dan ook uit naar het 'Laatste oordeel' waarna zij hopen deel te mogen uitmaken van hen die toegelaten zullen zijn om het Koninkrijk van God binnen te gaan.

Daarin zit de grote hoop vervat welke de grote meerderheid van christenen heeft. Aldus wordt er met grote verwachting uitgekeken naar de 'Tweede Komst' van Christus. Sommigen verwachten dat dit spoedig zal gebeuren, anderen proberen er een tijd op te plakken en weer anderen geven te kennen er geen idee van te hebben wanneer dat mogelijk zou zijn.

Symbolen en gebruiken in het Christendom

De meest gekende symbolen waarbij men aan Christenen denkt zijn in eerste instantie het kruis en in tweede instantie de Vis, dat hoofdzakelijk door Protestante evangelischen en Pinkster beweging (Pinksterkerk of Pinkstergemeentegroepen) wordt gebruikt.

Ware christenen zullen zeker het afgodsbeeld voor de god Tamuz niet gebruiken en houden zich trouwens af van enig beeld van God of goden of heiligen, in hun kerken, dit naar het gebod, of beter gezegd het verbod, van God betreft het maken van afbeeldingen van God, goden of schepselen om voor deze te buigen, knielen of te bidden.

Wat wij wel zien is dat ook zij voor hun gemeenschappen aan te duiden wel symbolen gebruiken. Deze kunnen dan gaan van een horizontale tot verticale vis, een Davidster of de Davidische Leeuw, een meerarmige kandelaar, maar bij vele ook de Bijbel op haar eigen of een Bijbel op een hand of in een hand.

Dat vele ware christenen als symbool de Bijbel nemen ligt voor de hand, omdat zij hun leer op de Bijbel baseren, met die aanname dat de Bijbel het onfeilbare Woord van de Allerhoogste God is, de bestseller aller tijden die elke christen hoort te volgen als de "enige bron van kennis en openbaring van God".










Religieuze hoogdagen in het Christendom

Ook omtrent het verwezenlijken van de religie in het Christendom kan er heel wat variatie gevonden worden. Ook de hoogdagen of heilige feestdagen zijn verschillend naargelang de denominatie.

De naam-christenen of de grote meerderheid van het Christendom houdt er de traditionele en heidense feestdagen op na. Voor hen zijn Kerstmis en Pasen belangrijke hoogdagen. De eerste om de zogezegde geboorte van Jesus te vieren, die al is Jezus geboren op 17 oktober 4 VGT, op 25 december gevierd wordt. De tweede moet dan door gaan als de zogenaamde dag ter herinnering van Jezus verrijzenis, waarbij dan Paashazen en chocolade eieren vaste symbolen zijn voor hen.

In de Christenheid maar ook bij enkele andere groepen van het christendom vindt men christenen die zich enkel aan de door God gegeven apart gestelde of heilige dagen of feesten, willen houden.

Daar krijgt men dan als belangrijkste dag van het jaar 14 Nisan of Pesach (Pascha). Bij de Kerk van God, Niet-trinitarische Nazareners, en niet-trinitarische Messiaanse groepen zoals onder meer de Jeshuaisten, worden verder ook al de in het Oude Testament opgegeven feesten, zoals bij de Joden, in ere gehouden, waaronder Jom Kippoer of Grote Verzoendag, Soekkot of Loofhuttenfeest, Simchat Tora of Vreugde der Wet, en na Pesach, de dag van Shavuos of Pinksterdag gevierd wordt naast Sjavoeot of Shavuot, gevolgd door Hannukah of Chanoeka het lichtfeest (Chag Ha’Orot) of Inwijdingsfeest.

De Katholieken beginnen hun kerkelijk jaar of liturgisch jaar zoals vele andere christenen niet met het kalenderjaar. Zij starten op de eerste zondag van de advent, waar na vier weken Kerstmis, voor vele Rooms Katholieken en andere Trinitarische Christenen de belangrijkste dag van het jaar.Na Epifanie (Driekoningen) start de paaskring die, naargelang van de gebruikte liturgische kalender, aanvangt met septuagesima (70 dagen voor Pasen) of Aswoensdag, waar mensen wel een kruisje op hun voorhoofd laten zetten als teken dat zij tot stof en as zullen terug keren (alhoewel velen van hen dat niet geloven, maar aannemen dat hun ziel dadelijk bij hun dood naar de hemel zal gaan). Veertig dagen na Pasen komt voor hen dan Hemelvaartsdag, het feest waarop gevierd wordt dat Jezus na zijn opstanding afscheid nam van zijn apostelen en ten hemel werd opgenomen. De paaskring eindigt 50 dagen (of zeven zondagen en de negenenveertigste dag) na Pasen, dat voor hen altijd op een zondag valt, Pinksteren of Sinksen. Bij sommige christenen markeert het pinksterfeest het laatste feest van het liturgisch jaar. De tijd vanaf de eerste maandag na Pinksteren tot aan advent heet voor hen dan ook ook wel groene tijd. Maar daartussen hebben zij nogenkele feesten die zeer nauw liggen bij de heidense traditie van de dodenviering en feesten voor geesten. Dat zijn het ook door verscheidene protestanten gevierde Halloween (van Hallow-e'en, of heilige weeën - Allerheiligenavond) de avond voor Allerheiligen. Na die dag worden dan Allerzielen herdacht.

Doorheen het jaar wordt als algemene samenkomstdag voor vele christenen de zondag genomen of de zaterdag en zondag als voor iedere werkende persoon een makkelijk vrij te maken dag om samen een liturgische viering bij te wonen, die onder de naam gaat van misviering, eucharistie viering, mis, gebedsdienst, maar ook gewoon bijeenkomst word genoemd of vergadering.

Sabbatisten alsook Messiaanse christenen, met Jeshuaisten houden eerder vast aan de Sabbat (Sabbath) of Sjabbe of Sjabos. Dit is een zeer wisselende tijd, doordat zij gebonden is aan de ondergang van de zon op vrijdag avond, wat dagelijks veranderd, tot zonsondergang op zaterdag. Opvallend is hierbij dat er sommige christelijke gemeenschappen zijn die beweren dat men aan de sabbat moet houden maar hun dienst op zaterdag namiddag hebben en dit in de winterperiode dan buiten de Sabbat valt, omdat er dan al een nieuwe dag is aangetreden volgens Joodse en Jeshuaistische traditie en dagindeling.

Tot het Christendom behorenden

Vanuit bovenstaande teksten kan u al zien dat het christendom een verscheidenheid van geloofsgroepen of denominaties omvat, waarbij er twee tot vier hoofdstromingen kunnen aangetroffen worden.

Algemeen mag men het Christendom verdelen onder de Trinitarischen en de Niet-trinitarischen en/of Unitaristen (die dan onder de noemer van de Christenheid vallen).

De Trinitarische Christenen kunnen dan hoofdzakelijk in de Katholieken (met o.a. 2 grote groepen De Roomsen en de Orthodoxen) en de Protestanten onderverdeeld worden. Maar daarnaast zijn er enkele ander kleine groepen en Trinitarische Messiaansen.

Niet-trinitarische Messiaansen kunnen dan weer in de Messiaans Joodse beweging en het Jeshuaisme en de Christenheid terug gevonden worden.

Als allergrootste groep in de christenheid mogen de Getuigen van Jehovah of Jehova's getuigen, als millenariaans restorationistische christelijke denominatie voorop lopen met meer dan 20 miljoen aanhangers. Na hun komen een heel grote groep voor in de Kerk van God (Church of God) alsook in de verscheidene Abrahamitische kerken of Kerken van het Abrahamitische Geloof.
De Broeders in Christus of Christadelphians behoren ook tot de wereldwijde kerkgemeenschappen van de christenheid die slechts één God aanbidden, maar ook geloven in Christus Jezus, hem zijnde de zoon van God die ons redding heeft gebracht door zijn zoenoffer.

Aanvullende lectuur

  1. Is daar een veroorzaker van alles

  2. God versus goden

  3. Op zoek naar een God boven alle goden

  4. Op zoek naar antwoorden op de vraag Is er een God # 1 Veel goden

  5. Op zoek naar antwoorden op de vraag Is er een God # 2 Pantheon van goden en feesten

  6. 3e vraag: Bestaat er een Goddelijke Schepper

  7. Wie is God?

  8. 4de Vraag: Wie of wat is God

  9. Wat is het geslacht van God

  10. Wetenschappers, filosofen hun zeggen, geloven en waarheden

  11. Filosofen, theologen en ogen naar de ware kennisgever van bestaan van God

  12. Stemt de Bijbel overeen met de wetenschap

  13. Wonders gegeven vanaf oude tijden om God te leren kennen

  14. Rond God de Allerhoogste

  15. Zoeken en vinden van God

  16. Bijbels geloof en heidense filosofie

  17. Een 1ste antwoord op de 4e vraag Wie God is 2 Een Enkelvoudig Geestelijk Opper Wezen

  18. Het bewijs van Gods bestaan 1. De weg van veel goden naar geen God

  19. Bijbelgezegden over God

  20. De Almachtige God der goden, groter dan en hoog verheven boven alle goden

  21. God die Almachtige Geest die geen mens kan zien

  22. De uitstraling van God en zijn pleitbezorger

  23. Jehovah God Maker van het universum gediend door een getraind leger

  24. Alles aan de Ene onderworpen

  25. Geloven en geloof

  26. Geloof in God

  27. Een Drievoudige God of simpelweg een éénvoudige God

  28. Geloof in slechts één God

  29. Kerk en geloof

  30. Een Naam voor een God #3 Mijnheer de Heer

  31. Een Naam voor een God #8 Vergeten of weigeren

  32. Aanroepen van Gods Naam

  33. Jehovah Voornaamste Hoog Geplaatste

  34. Jehovah Wiens Naam heilig is

  35. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #2 Aanroepen van de Naam van God

  36. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #3 Stem van God #1 Schepper en Zijn profeten

  37. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #15 Expositie voor de Schepper

  38. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #18 Volbrenging

  39. Relatie tot God

  40. Relatie met God

  41. Relatie tot Christus

  42. Wie is Christus?

  43. God, Jezus Christus en de Heilige Geest

  44. Heilige Drievuldigheid of Drie-eenheid

  45. Rond Jezus

  46. Redenen dat Jezus niet God is

  47. Jezus de Gezonden Afgezant van God

  48. Christus verwekt door de Kracht van de Heilige Geest

  49. Hij heeft de Pneuma, de Kracht van Hem gegeven

  50. Jezus de Heer

  51. Jezus de Zoon

  52. Joodse interpretatie van Zoon van God

  53. Geopenbaarde Zoon van God

  54. Christus in Profetie #9 De psalmen (3) Van wie er in de Boekrol geschreven staat

  55. Zoon van God - Vleesgeworden woord

  56. Zoon van God dé Weg naar God

  57. Het begin van Jezus #3 Voorgaande Tijden

  58. Het begin van Jezus #6 Beloften van innerlijke zegeningen

  59. Het begin van Jezus #7 Een Nieuwe Adam, zoon van Abraham

  60. Het begin van Jezus #8 Beloofde Gezalfde zoon van God

  61. Het begin van Jezus #13 Een te komen mens

  62. Jezus van Nazareth #2 De zoon van Maria

  63. Jezus van Nazareth #3 De Zoon van God

  64. Jezus van Nazareth #4 Die geen zonde gedaan heeft

  65. Jezus van Nazareth #5 Zijn Unieke persoonlijkheid

  66. Jezus van Nazareth #6 Zijn unieke macht

  67. Jezus van Nazareth #7 Zijn Leven van gebed

  68. De Knecht des Heren #1 De Bevrijder

  69. De Knecht des Heren #2 Gods zwaard en pijl

  70. De Knecht des Heren #3 De Gewillige leerling

  71. De Knecht des Heren #4 De Verlosser

  72. De Knecht des Heren #5 De Gezalfde gezant

  73. Dienstknecht voor velen terwille van de waarheid van God

  74. Dienaar van zijn Vader

  75. De Leidsman van geloof

  76. Achtergelaten aan een paal tot in de dood

  77. Waarom vast houden aan het kruisbeeld

  78. Zweeds theoloog vindt in historische geschriften dat Jezus niet aan een kruis stierf

  79. De Verlosser 2 Zijn goddelijke kant

  80. Een Messias om te Sterven

  81. Ongelovige Thomassen, Jezus en zijn God

  82. Zoek en vind de Open Weg

  83. Jezus is de Weg naar God

  84. Vertrouwen in Jezus Christus

  85. Eerste leerlingen die wensten te volgen

  86. Volgelingen van Jeshua (Jezus Christus)

  87. Volgers van Jeshua - Apostelen afgezanten en vertegenoordigers

  88. Volgers van De Weg

  89. Getuigen voor God of voor Christus

  90. Getuigen voor Christus

  91. Getuigenis voor allen

  92. Religie, Wet en leven

  93. Ware religie

  94. Wanneer u een ware volger van Jezus wil zijn #1 Geestelijke ondersteuning

  95. Wanneer u een ware volger van Jezus wil zijn #2 Christenheid tegenover christendom

  96. Wanneer u een ware volger van Jezus wil zijn #3 Groeiende beweging uit Joodse sekte De Weg

  97. Wanneer u een ware volger van Jezus wil zijn #4 Openbare prediking en Wederdopers

  98. Wanneer u een ware volger van Jezus wil zijn #5 Volgers van een godheid Jezus of navolgers van de ware Jezus

  99. Wanneer u een ware volger van Jezus wil zijn #6 Volgers van de ware Jezus zijn volgers van Jeshua of Jeshuaisten

  100. Ware Christenen of volgers van de ware Christus Jezus of volgers van Jeshua #1 Verontreiniging

  101. Redding, vertrouwen en actie in Jezus #1 Bedekking Lijden

  102. Redding, vertrouwen en actie in Jezus #2 Te Doen

  103. Redding, vertrouwen en actie in Jezus #3 Zoals Jezus

  104. Redding, vertrouwen en actie in Jezus #5 Verblijven in Christus

  105. Redding, vertrouwen en actie in Jezus #6 Samenhoren

  106. Redding, vertrouwen en actie in Jezus #7 Adverteren

  107. Redding, vertrouwen en actie in Jezus #8 Omgang met Leerstellingen

  108. Redding, vertrouwen en actie in Jezus #9 Omgang met anderen

  109. Bijbelgetrouwen getuigend voor God

  110. Christus kennen is zin geven aan het leven

  111. Niet gebonden door labels maar vrij in Christus

  112. Jezus volgen

  113. Volgers van naam-christenen of Volgers van de Nazareense leermeester Jeshua

  114. Uitdaging van Bijbels Christendom

  115. Hoop zal niet worden beschaamd

  116. Saturnus, Janus, Zeus, Sol, donkerte, licht, eindejaarsfeesten en geschenken

  117. Beperktheid van de mens tot in zijn dood

  118. Hel een eeuwige marteling - geen Bijbelse leer

  119. Hemel en hel

  120. Redding mogelijk voor allen

  121. Reddingsplan

  122. Hoeveel wil de mens afhankelijk zijn van een Goddelijke Schepper?

  123. Kerkgroei en samengaan

  124. Is de Beleidvolle Slaaf van de Getuigen van Jehovah Gods enige instrument

  125. Wereld van een Bijbels analfabetisme is ontstaan

  126. Zondagsrust of sabbatviering

  127. Zaterdag of zondag

  128. Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #1 Abraham de aartsvader

  129. Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #2 Broeders

  130. Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #3 De Weg

  131. Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #4 Volgelingen van Jezus

  132. Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #5 Apologeten

  133. Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #6 Constantijn de Grote

  134. Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #7 Afstandelijken, donatisten en arianisten

  135. Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #8 Concilie van Constantinopel

  136. Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #9 Controverse betreft doop

  137. Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #10 De Inquisitie

  138. Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #11 Vredelievende waarheidzoekers

  139. Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #12 Anabaptisten

  140. Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #13 Hutterieten of Hutteriaanse Broeders, Boheemse Broeders en Broederschap van eenheid