Petites grans accions per ser més sostenibles amb la nostra roba

El ritme i l'estil de vida de bona part de la societat actual es basa en el consum. El món de la moda no està exempt a aquest fet. Però nosaltres, com a consumidors, podem fer alguna cosa?

Si busquem la definició de 'societat de consum' trobem el següent resultat:

"La societat de consum o la societat de consum de masses és un terme utilitzat en economia i sociologia per a designar el tipus de societat que es correspon amb una etapa avançada de desenvolupament industrial capitalista i que es caracteritza pel consum massiu de béns i serveis, disponibles gràcies a la seva producció massiva. El concepte de la societat de consum està lligat al d'economia de mercat i, per tant, al concepte del capitalisme, entenent per economia de mercat aquella que troba l'equilibri entre oferta i demanda a través de la lliure circulació de capitals, productes i persones, sense intervenció estatal." (Viquipèdia, 2022).

D'aquesta societat de consum, hi ha veus que estan en contra. I una de les seves raons és la sostenibilitat del planeta i els recursos existents. El canvi climàtic ja es fa notar i les persones som cada dia més conscients de la seva importància i les possibles repercussions que se'n poden derivar.

El món de la moda no és una excepció. De fet, es calcula que el sector tèxtil és el segon més contaminant del planeta. Les dades són, si més no, sorprenents. Sabeu quants litres d'aigua es necessiten per fabricar uns pantalons texans? Las resposta és 3000 litres. I per a una samarreta? S'empren un total d'uns 2700 litres.

Hem de tenir en compte que la manca de sostenibilitat en aquest sector es dona en el territori de fabricació i no en el de venda. Altres factors, com ara les condicions laborals dels treballadors/es per reduir costos, han fet que les empreses fabricants de roba s'estableixin en determinats punts del planeta, concentrant tota aquesta indústria en territoris específics. Això significa que aquests enclavaments pateixen un impacte important pel que fa a la contaminació d'aigua per tints tòxics que afecten als cultius, la petjada ecològica del transport, les emissions de gassos efecte hivernacle i les escombraries, entre d'altres.

Però la contaminació no acaba en el lloc de fabricació, sino que el transport de la mercaderia fins l'arribada a la botiga de compra o a casa també impacta sobre el medi ambient.

I quan comprem una peça de roba, deixa de contaminar? Aquí hem de tenir en compte el material del teixit i la seva vida útil. El dia que llencem la roba a les escombraries perquè ja no ens agrada o no la reutilitzem, estem generant un residu. Tot depenent del material amb el qual s'ha confeccionat, podem continuar contaminant. Per exemple, les peces de roba fabricades amb fibres sintètiques no només desprenen contaminants al rentar-les sinó que es converteixen en microplàstics que finalment són abocats als mars i s'integren a la cadena alimentària dels èssers vius.

Actualment, alguns organismes oficials internacionals estan negociant tractats amb la indústria tèxtil per a disminuir la contaminació i millorar les condicions laborals en el sector.

I nosaltres com a consumidors podem fer alguna cosa? La resposta es sí. A més, la suma de tots els petits gestos pot comportar un gran resultat! Així doncs, podem realitzar les següents accions a títol individual:

  • Cuidar la roba per a que la seva vida útil sigui més llarga, tot rentant-la amb sabó no abrasiu.

  • Triar roba que estigui fabricada amb material ecològic.

  • El comerç de proximitat és una opció excel·lent per a reduir l'impacte mediambiental.

  • Comprar la roba d'aquelles firmes que asseguren els drets dels treballadors i treballadores del sector. Algunes empreses i associacions ho anomenen 'roba ètica'.

  • Fer donacions de roba que ja no necessitem, per afavorir la reutilització de la mateixa.

  • Arranjar la roba o transformar-la en altres peces abans de llençar-la i comprar de noves.

  • Comprar roba de segona mà, així allargarem la seva vida útil.

Com veieu són petites accions que no suposen un gran esforç però que contribueixen molt positivament a què el món de la moda sigui més sostenible.