La roba del futur: els teixits intel·ligents

La ciència i la tecnologia s'associen i arriben a molts sectors per facilitar-nos el dia a dia. La moda intel·ligent és una tendència cada cop més important.

Ja fa anys que la tecnologia s'aplica a la roba. El desenvolupament de teixits amb noves capacitats fa dècades que s'estudia. Ara la roba no només ens protegeix del fred. En l'àmbit de la aeronàutica o militar és, diguem-ne, molt més habitual. Però d'uns anys ençà, es comencen a comercialitzar peces de roba amb altres tipus de valors afegits.

De ben segur que heu sentit paraules tècniques com Gore-Tex, una membrana de doble capa que evita la penetració de substàncies com els repel·lents, els olis i d'altres alimentícies. També haureu sentit que el polièster combinat amb la licra o el cotó, guanya propietats com per exemple l'elasticitat i la suavitat. I, un altre de ben conegut, és el plumó sintètic o primaloft que és aïllant, lleuger i s'eixuga molt ràpid.

Tots aquests teixits ja es fan servir en el sector de la moda des de fa molt de temps. Jaquetes ben calentones i fàcils de portar, sabates per a que no se't mullin els peus quan plou o samarretes que s'adapten a la forma del teu cos.

D'altra banda, avui en dia és ben normal que la gent porti wearables, és a dir, dispositius o aparells electrònics que interactuen amb les persones d'una manera contínua o amb d'altres dispositius i que recopilen dades i "actuen" en conseqüència. Els exemples més habituals són els rellotges intel·ligents, les sabatilles d'esport amb GPS (geolocalització) o les polseres de salut. Existeix una combinació entre teixits i tecnologia?

La resposta és sí. Actualment es considera que hi ha tres tipus de teixits intel·ligents:

  • Teixits intel·ligents passius: Va ser la primera generació d'aquesta tipologia de teixits i es basen en la capacitat de detectar alguns estímuls però sense cap tipus de resposta.

  • Teixits intel·ligents actius: Aquests teixits poden captar i rebre estímuls, reaccionant davant d'ells,

  • Teixits ultra intel·ligents: Són aquells capaços de percebre un estímul, donar-li resposta i, a més, poden adaptar-se a les condicions del medi o l'entorn de forma instantània i automàtica.

Una vegada desenvolupada la tecnologia, les possibilitats d'aplicació es multipliquen. Així, els teixits amb intel·ligència artificial poden cobrir tot el nostre cos i capturar un conjunt de dades bioquímiques i biològiques, o bé del nostre entorn com senyals acústiques, òptiques, elèctriques... Totes aquestes dades es poden fer servir per detectar patrons i utilitzar algoritmes per l'aprenentatge automàtic. Aquesta tècnica pot aportar una sèrie d'avantatges en l'àmbit de la salut i la cura personal, entre d'altres.

En un altre àmbit, la detecció d'enfermetats i algunes malalties també és possible gràcies als estímuls captats pels teixits. Exemples d'això poden ser el control de la temperatura de confort d'una persona (teixits amb parafina) o roba intel·ligent adaptada amb un sensor pel control del cor que podria detectar els microcanvis que apareixen abans d'un atac de cor.

En el món de la moda ja existeixen marques i dissenyadors/es que desenvolupen peces de roba connectades al teu cos amb tecnologia. Actualment, fins i tot hi ha passarel·les especialitzades en aquest tipus de nova tendència. La passarel·la Samsung Ego és un exemple. Us deixem un petit reportatge molt interessant d'una de les darreres edicions d'aquest esdeveniment. Es tracta de la desfilada d'Yvan Andreu, guanyador del Premio Samsung EGO Innovation Project en Mercedes-Benz Fashion Week de Madrid.

Els conceptes innovació, tecnologia i moda es barregen conformant la nostra roba del futur.