El WAX no és tota la moda africana

El continent Africà és ple de colors, teixits i dissenyadores que reivindiquen més presència d'altres teixits autòctons en el món de la moda.

Quan parlem de teixits africans, ens ve al cap les robes de colors molt llampants amb formes geomètriques. Sense anar més lluny, són peces de teixit imprès, normalment rectangular i confeccionades amb ceres hidròfobes, De fet, WAX significa "cera" i era molt molt utilitzada a l'Àfrica occidental.

Originàriament, les robes wax es produien a mà i, degut a la gran demanda, es va començar a fabricar amb màquines.

Però els primers teixits d'aquest estil van ser fabricats per mercenaris ghanesos que treballaven a Indonèsia amb la finalitat d'exporatar-los als mercats britànic i holandès.

Hi ha dissenyadors que consideren que el wax és un teixit colonial i no el fan servir en les seves propostes de moda. Ayissi, dissenyador reconegut mundialment, afirma que des de les seves primeres col·leccions no utilitza aquest teixit ja que existeixen altres teixits africans tradicionals que estaven més vinculats a les cultures i rituals d'Àfrica. Segons les paraules d'Adama Paris, una altra dissenyadora molt popular, "el wax és una roba que se'ns ha imposat pels europeus. Són robes fabricades a Europa i que s'envien directament a l'Àfrica".

Avui en dia, existeixen molts altres teixits que es fan servir a la moda directament africana i que els seus dissenyadors i dissenyadores reivindiquen a les seves col·leccions i desfilades. Així, trobem robes teixides a mà com Kente, Kita o patrons com Manjak i Faso Dan Fani. Com a curiositat també mencionarem una roba que es confecciona amb escorça al Camerún anomenada Obom.

Com podeu veure, hi ha un munt de varietat de teixits i confeccions dins el meravellós continent africà. El mercat és ple de wax però existeixen molts altres. Els estereotips també són presents al món de la moda i aquest és un bon exemple.