Lepidostoma hirtum

Lepidostoma hirtum behoort tot de familie Lepidostomatidae, één van de vele families der schietmotten of Trichoptera waarvan men de larven kokerjuffers noemt omdat ze kokertjes bouwen als bescherming tijdens deze kwetsbare levensfase. 

De bouw van die kokertjes is zeer divers en hangt af van de soort schietmot. 

Door Lepidostoma hirtum wordt het kokertje van stukjes plantenmateriaal gemaakt. Uit het beschikbare plantenmateriaal worden door de larve vierhoekige plaatjes gebeten die op een ingenieuze wijze aan mekaar worden gemaakt. De plaatjes worden haaks op mekaar gehecht tot een balkvormige koker. Opmerkelijk bij de constructie is dat twee aanliggende plaatjes mekaar overlappen zodat er geen aanhechtingsnaad een doorlopende omtrek vormt, hetgeen zeker bijdraagt aan de sterkte van het geheel. 

Bij het aanbrengen van een volgend plaatje draait de larve zich om haar as waarbij er verder wordt gebouwd aan een minst vooruitstekende zijde. Door de draaiing van de larve en het overlappend aanhechten van een nieuw plaatje, zorgt de larve ervoor dat ze steeds een vooruitstekend plaatje boven haar kop heeft als bescherming. Hoe is dit gedrag ontstaan of waar zit het plan? De larve dient te voorzien in plaatjes van de juiste afmetingen die met eigen lichaamsstoffen aan mekaar worden gelijmd. Een nieuw plaatje overlapt lateraal een naburig plaatje en uiteindelijk wordt de constructie beëindigd met een overhangend dakje. 

Dat de mens bij het optrekken van een muur voor de stevigheid de volgende laag stenen voor de helft de reeds gemetste stenen laat overlappen is een overdachte keuze en bij een eenvoudige kokerjuffer zou dit louter toeval zijn. We kunnen natuurlijk doen dat we het niet hebben gemerkt en overschakelen op een ander onderwerp!

&&&&&