Onderzoeksateliers

Onderzoeksateliers

 

Onderwijsonderzoek en de onderwijspraktijk van het voortgezet onderwijs opereren te gescheiden van elkaar. Onderzoekers houden zich weinig bezig met wat docenten belangrijk vinden en docenten maken weinig gebruik van kennis uit onderzoek. In plaats van het overbruggen van deze kloof tussen onderwijspraktijk en onderwijsonderzoek, zou de kloof gedicht moeten worden. Een mogelijkheid wordt geboden door Onderzoeksateliers. 

Wat is een onderzoeksatelier?

In een onderzoeksatelier werkt u als docent-onderzoeker samen met maximaal zes andere docent-onderzoekers in voortgezet onderwijs en een onderwijsonderzoeker van het ICLON van de Universiteit Leiden aan wetenschappelijk onderzoek naar de onderwijspraktijk. Hierdoor leert u niet alleen iets over wetenschappelijk praktijkonderzoek en het onderwerp dat u onderzoekt, u helpt hiermee ook het onderwijs in uw school te verbeteren en wetenschappelijke kennis over onderwijs te genereren. 

Wie zitten er in een onderzoeksatelier?

Onderzoeksateliers zijn bedoeld voor docenten in het voortgezet onderwijs die affiniteit hebben met onderwijsonderzoek en die samen met andere docent-onderzoekers hun eigen onderwijspraktijk en die van collega’s willen onderzoeken. De deelnemers werken bij voorkeur bij dezelfde schoolorganisatie.

Wat wordt er onderzocht?

In een onderzoekatelier is het onderzoek gericht op het beantwoorden van onderzoeksvragen rondom de didactiek van het leer- en vormingsproces van leerlingen. De klaspraktijk wordt een laboratorium waarin werkwijzen, werkvormen, opdrachten en leerstrategieën en -prestaties worden onderzocht.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Elk onderzoeksatelier werkt gedurende één of twee schooljaren aan een eigen onderzoeksprogramma. Op de startbijeenkomst worden afspraken gemaakt over de mate en de wijze van samenwerken, het onderzoek, professionalisering en producten waaraan wordt gewerkt. De werkwijze is afhankelijk van de wensen van de deelnemers. U werkt in ieder geval aan twee producten:

Verwacht wordt dat u minimaal 2 uur per week kunt besteden aan uw onderzoek en deelname aan het onderzoeksatelier.

Onderzoeksateliers zijn gestart met Calvijn College Goes (vo), Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (vo), Visser 't Hooft College Leiden (vo), Scholengroep Leonardo da Vinci Leiden (vo), Stichting Fioretti Teylingen Voorhout (vo), Rijnlands Lyceum Sassenheim (vo), RSG Slingerbos-Levant Harderwijk (vo), Bonhoeffercollege Castricum (vo), Erasmuscollege Zoetermeer (vo) en Lucas onderwijs Den Haag (po)

Achtergrondinformatie over deze vorm van onderzoekateliers is te vinden in de pdf-bijlagen op deze pagina. Ook kunt u een email sturen naar w.f.admiraal@iclon.leidenuniv.nl.

Oratie-Admiraal.pdf