Tolga (home)

Nieuws Uit Tolga

Daar zijn we weer!!

De afgelopen tijd hebben we het zo druk gehad, dat we er niet aan toe kwamen om iets te schrijven. Maar de kinderen zijn weer naar school en het ritme komt weer terug. We kregen al verontruste mailtje over het ontbreken van nieuwe kopij, waaruit blijkt dat onze blog nog steeds gelezen wordt. Kortom het is tijd om de schade in te halen.

Zonsondergang Tolga 9 nov 2011


Include gadget (iframe)Setermelken en tegenstelling


Een groot verschil met nederland is, dat de meeste boeren hier 2 boerderijen hebben. De winter-boerderijen staan meestal beneden in het dorp. Dit heeft als nadeel dat er weinig land om de boerderijen heen zit. In de zomerperiode gaan de koeien naar de seter. Een seter bestaat vaak uit een simpele berghut met daarbij een stal. Stal is een groot woord wan het is vaak niet meer dan een houten hok met een melkmachine erin. Wel hebben alle seters een melktank. De melkmachine wordt vaak aangedreven door een dieselaggregaat. Die draait alleen als er gemolken wordt, dus de koeling van de melktank staat dus een groot deel van de dag uit. Gelukkig wordt de tank om de 2 dagen geleegd, en komt de temperatuur zelden boven de 8 gr.


Tijdens een warme middag zijn we met zijn allen naar de seter van Ingar Gjelten geweest. Hij was zelf op vakantie en ik mocht op de beesten passen en melken. Stoeltje en picknickmand mee en terwijl Yvonne voor het natje en droogje zorgde, waren wij met z'n 3en de de koeien melken.
De stallen zijn erg laag, waardoor ik diverse malen met blauwe plekken op mijn hoofd heb gelopen, ondanks het hoefijzer wat op de balk hangt. Je kan op deze foto zien dat alleen het aller nodigst in de stal aanwezig is. De Koeien komen binnen en zoeken hun eigen plekje. Maar soms moet je ze wel een beetje helpen bij "ontdek je plekje" en als er 1 verkeert staat, dan is men de kluts kwijt. In deze stal is plek voor 16 koeien. Afgelopen zomer heb ik op 2 verschillende seters gemolken. Tijdens de schoolvakantie, hebben de kinderen om de beurt geholpen. Jildou aan het voorbehandelen en ik aanzetten. Rindert zorgt er voor dat de koetjes zich op hun gemak voelen. De pet is een bescherming tegen de zwaaiende staarten. 


 Om de seter heen liggen de zomerweiden. Eens in de twee, drie jaar wordt het gras opnieuw ingezaaid. Het gras heeft zoveel te lijden van de koude, lange winters, dat er dan alleen nog onkruid groeit. De koeien zijn dag en nacht buiten en weiden zo de weilanden af. de tocht naar de weilanden gaat op z'n Noors: ta det med ro. Al grazend lopen ze rustig door het bos naar hun weiland. En dan kun je ze wel willen opjagen, maar dan doen ze 1 stap en als je naar een andere koe loopt staan ze weer stil. 
Niet op alle seters wordt meer gemolken. Veel seters zijn verworden tot weekendhuisjes. Tot vanuit Oslo komen ze hier naar toe om van de rust te genieten. Deze seter is van een broer van Jan M. Het land er omheen wordt nu door Jan gebruikt om zijn kalven te weiden. Dit is ongeveer 15 km van zijn boerderij. Jan was op vakantie en ik moest ook op zijn kalven letten. Samen met Jildou het tochtje met de auto door de bergen gemaakt en op het terras even een kleine picknick gehouden, genietend van de rust en het uitzicht.
Grote tegenstellingen

Echter Noorwegen is ook het land van grote tegenstellingen. Een groter contrast is bijna niet dankbaar. Dezelfde koeien die we van het zomer, zoals je hierboven hebt kunnen zien, in de eenvoudigst denkbare stal gemolken zij, worden sinds afgelopen donderdag door een Lely Astronaut robot (made in Holland) gemolken. 
Samen met Trond ben ik  bij de nieuwe stal van Ingar wezen kijken. Zelfs nog meegeholpen om de allereerste koe in de robot te duwen. Om ons heen liepen nog diverse installateurs; de stal is nog lang niet klaar. de eerste melkbeurt van de 25 koeien duurde ook bijna 7 uur. De arme koeien moeten enorme last van hun uiers gehad hebben. maar uiteindelijk ging de tweede ronde al een stuk sneller. De robot moet eerst de koeien scannen en leren kennen. Hopelijk voor de koeien gaat de leercurve snel. 
Ik heb Trond kunnen overtuigen dat ik een stuk sneller melk dan de robot en ook nog een stuk goedkoper ben. Aangezien ik vanavond gratis een extra kuub hout van hem thuisgebracht gekregen heb, is hij het daar wel mee eens.Trond Kijkt toe hoe de eerste koe in de robot gaat


Overzicht van de mooie ruime stal. Nu worden er 25 gemolken, in de toekomst 50.

En als de koe gemolken is, dan vindt ze het wel interessant om nog even te besnuffelen.  Das interessant

Tijdens het werken op de Seter van Ingar, viel het me op dat er 's nachts, emmers met brok om gegooid waren. Dit terwijl de deur van de stal dicht was. Alleen de opening naar de strontbult was open. Op een ochtend kwamen Meine en ik om 6.30u bij de stal in de bergen aan, en hoorden we geluid uit het hokje komen waar de bigbag met brokjes stond. Vlug de camera gepakt en voorzichtig de deur geopend, maar helaas was het dier ons te vlug af en was via de achterkant ontsnapt. Nu wisten we nog steeds niet wat het was. Totdat, even verderop, het beest toch tevoorschijn kwam:.... Een das, gelukkig waren we op tijd met de camera. 
Das

Dassen komen hier heel veel voor en zijn zomers echt een plaag, want ze doen alles om bij de brokjes te komen en vernielen daarbij ook de nodige zaken.

Theo 14 sept 2011


School Excursies gaan hier net even anders
De kinderen van de 10e klas zijn op excursie geweest naar de Foralhogna.
Daar zijn ze op jacht geweest en hebben een rendierkalf geschoten en geslacht.

Vertaling text:
Voordat de jacht begon, had bijna de hele klas een jachttest gedaan. Om de interesse in en kennis van de jacht op wilde dieren te verhogen, heeft wild vereniging in Tolga de kosten van de jachtkaart betaald.Het gehele project is onderdeel van het initiatief van de school "Extended klaslokaal"

schoolexcursies gaan hier even anders

Før jaktturen hadde nesten hele klassa tatt jegerprøven. 
For å øke interessen for og kunnskapen om jakt og vilt, har 
Viltnemnda i Tolga gått inn og dekket utgiftene til jaktkortet. 
Hele prosjektet er en del av skolens satsning kalt "Utvidet skolerom"
 

Bilder fra jakta

10 trinn på reinsjakt
Og der falt reinskalven. Ikke bare skytter Kjetil Brodal, 
men hele klassa er stolte jegere.

Utvomming av rein
Så til den delen som krever litt mot - utvomming. 
Harald Jordet demonstrerer teknikken
.

Utvomming av rein
Tøffe og lærevillige medhjelpere

Reinsslakt dras ned fra fjellet
Å få dyret ned fra fjellet krever teamarbeid

Lemmen i hånd
Og noen fanget mindre dyr. For som ble i tvil: 
Dette viltet skal ikke serveres under festmiddagen

We zouden het leuk vinden om iets van je te horen mail je reactie naar: mailto:theobaas

Ons nieuwe huis per 14 juni:

Adres: Fam Baas

Høgtun, 2540 Tolga

Op de kaart weergeven

Waar ligt Tolga?


Tolga ligt in provincie Hedmark in het Oosten van Noorwegen.

Wikipedia: Tolga is een gemeente in de Noorse provincie Hedmark. De gemeente telde 1778 inwoners in januari 2005, waarvan 50,8% mannelijk. Het aandeel ouderen (67 jaar of ouder) is 17,0%. In juni 2005 was 2,3% van de bevolking werkloos.

Er vertrokken in 2004 51 personen en er vestigden zich 50 personen in Tolga. De gemeenteregistratie telde 2 personen met (van oorsprong) de Nederlandse nationaliteit. Het dorp Tolga telt 608 inwoners (2007) en heeft een oppervlakte van 1,23 km².


Informatie over de gemeente vind je op de volgende site: http://www.tolga.kommune.no/ (de site is in het Noors)Webcam TolgaDruk op F5 voor laatste beeld

Blog Noorwegen

  • Malmplassen Lieve familie en vrienden,We wonen inmiddels bijna 2 jaar in Noorwegen. Het bevalt ons heel goed in Tolga en willen hier dan ook graag blijven. Het 1e jaar was vrij intensief met het leren van de taal, ons plekje zoeken binnen de gemeenschap en met de verhuizing naar ons huidige huis. Het 2e jaar was verder ontdekken, nog meer leren van de taal en proberen tot rust te komen. Dit laatst lukte niet altijd omdat de dugndad (vrijwilligerswerk) in Tolga hoog in het vaandel staat. Er werd vaak een beroep op ons gedaan. We hebben dat als heel prettig ervaren, ten eerste kom je zo veel mensen tegen en leer je veel mensen kennen en ten tweede zijn daardoor ...
    Geplaatst 11 nov. 2012 12:43 door Theo Baas
  • Rijp foto's en verslagen JegerprøveVrijdag 10 februari weer naar school geweest. Met Remco Pijl en HJ Drs Hein, begonnen aan les voor de Jegerprøve, het jachtbewijs. We mogen aanschuiven bij de 9e klas, die dit half jaar daar ook les in krijgen en na afloop van de cursus, gaan ze klassikaal met de docent op  elandenjacht in de herfst. Hij heeft het recht om een eland en twee kalveren te mogen schieten. De eerste les kregen we gelijk een oud examen onder de neus. Ik had 30 van de 50 vragen goed, zonder nog maar een boek te hebben in gekeken. Bij het examen moet je 40 goed hebben. Dus nog 14 lessen volgen en even het boek door lezen en wat weetjes ...
    Geplaatst 11 feb. 2012 02:44 door Theo Baas
  • Langrennski (langlaufen) Vrijdag 6 januariMorgen een grote dag! Vandaag langrennski, schoenen, stokken en wax gekocht, dus morgen voor het eerst hier op de ski's. Afgelopen dagen heeft het flink gesneeuwd en er ligt nu ongeveer 40cm sneeuw. Zaterdag 7 januariTemperatuur buiten-13,windstil, lichte sneeuw, 40cm verse sneeuw, Kinderen vrij. Kortom: Ideale dag voor DAY ONE: The first day of the rest of mi ski life. De eerste poging zonder wax maar dit viel tegen, gelukkig kwam net Eleonie even langs en heeft ze me even laten zien hoe je ski's waxt. Vanmiddag nieuwe poging gedaan en dat ging een stuk beter. Na wat oefenen samen met jildou en Rindert naar boven gelopen en daar was net de ...
    Geplaatst 8 jan. 2012 13:55 door Theo Baas
Berichten 1 - 3 van 83 worden weergegeven. Meer bekijken »


1e schooldag 2011-2012

Vandaag zijn de kids weer met school begonnen. 
Samen met Theo mag ik met Rindert mee voor zijn 1e schooldag. De dag begon gezamenlijk met alle 10 klassen in het dorpsgebouw. Nadat alle kids en het personeel voorgesteld waren. Begonnen we met een pauze. Hierna mochten de kids naar binnen. Nadat de jas opgehangen en de schoenen uit zijn mogen ze onder begeleiding van een rustig muziekje naar binnen. Na een verhaal van de juf werden er mooie oranje schooltassen en gele veiligheidsvesten uitgedeeld. Tussendoor kwam een fotograaf voor een foto met de tijdelijke rector. Na de gezamenlijke lunch mogen de kids weer lekker spelen en de ouders verder met elkaar kennismaken. Om 12.10 was de schooldag voorbij en kon iedereen gaan. Rindert bleef voor de vrijtijdsschool (hier doen ze leuke activiteiten met de kids) op het schoolplein. Om 14.10 halen we hem weer op. Hij heeft een leuke dag gehad, en is ook wel moe. De dag begon dan ook wel vroeg. Hij was voor de wekker al wakker. Morgen kunnen we verder kennismaken tijdens een kveldtur (avondwandeling) We gaan dan samen met de kids wandelen en (gelukkig) halverwege koffie drinken en broodjes eten. Het begint dan om 18 u en duurt tot ong. 19.45 u. Maar nu eerst uitrusten van alle indrukken van de eerste dag. Jildou en Meine mogen een paar boeken (beide 3) gaan kaften die ze het komende jaar nodig hebben. 

Yvonne (22-8-2011)

Noorwegen beste land om in te wonen

Volkskrant 4 nov 2010

NEW YORK - Nederland is een plaats gezakt in de ranglijst van de Verenigde Naties van het beste land ter wereld om te leven. Prijkte Nederland vorig jaar nog op een zesde plaats, dit jaar zijn er volgens de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP zes landen waar het nog prettiger toeven is.

Noorwegen blijft bovenaan de top 169 staan, terwijl Zimbabwe dankzij de economische crisis en de aidsepidemie als minst aantrekkelijk woonoord wordt gezien.

Beste landen
Noorwegen prijkt bovenaan de lijst, gevolgd door Australië en Nieuw-Zeeland. Ook de VS, Ierland en ministaatje Liechtenstein staan voor Nederland.

Het minst aanlokkelijke land is Zimbabwe, dat zijn lage kwalificering te wijten heeft aan de economische crisis, de aidsepidemie en het leiderschap van dictator Robert Mugabe.

Geslachtsgelijkheid 
Vooral voor vrouwen is Nederland aantrekkelijk. Volgens de VN is Nederland toonbeeld van geslachtsgelijkheid. Jemen daarentegen is volgens de VN de slechtste plaats voor vrouwen om een carrière na te streven.
 
De UNDP, een afdeling van de VN, publiceert de ranglijst jaarlijks en onderzoekt daarvoor de individuele economische vooruitzichten, het onderwijsniveau en de levensverwachting van 169 landen.