שיעור 19 לאפריל

Post date: Apr 19, 2013 5:50:32 AM

VLAN

VLAN -רשת תקשורת מקומית וירטואלית (Virtual Local Area Network) היא מקטע (Segment) ברשת מקומית שמוגדר מבחינה לוגית כרשת אוטונומית.

פרוטוקול VLAN מגדיר טכנולוגיה המאפשרת לחלק רשת LAN מקומית, המרוכזת על ידי מתג אחד או יותר למספר תת-רשתות "וירטואליות".

הבידול לרשתות שונות נעשה פיזית בשכבה הראשונה של מודל ה-OSI, על ידי חסימת העברת אותות במתג בין הפורטים השונים שלו אשר אינם משויכים לאותו ה-VLAN. החסימה מאפשרת את חלוקת הרשת המקומית למספר רשתות שונות ונפרדות (Segments) אשר יכולות לתקשר ביניהן כרשת WAN. (מתוךויקיפדיה בעברית)

אם זוהי ההגדרה של ה-VLAN, אז נשאלת השאלה (נפוצה ביותר) מדוע אנו לא יכולים להסתפק בפתרון של מתבצעת על חלוקת רשת לתתי-רשתות לפי שיטות CIDR ו-VLSM שלמדנו לפני?

ניתן לחלק את התשובה לכמה חלקים:

1. שתי השיטות: VLAN ו-SUBNETING טובות מאוד, אך הפתרונות שהן מספקות הם בשכבות השונות של מודל OSI. בעוד SUBNETING נמצא בשכבה השלישית (NETWORK) של המודל, VLAN נמצא בשכבה נמוכה יותר (DATA LINK). לעתים שיטת העבודה תבחר מתוך הצרכים, היכולות והציוד הקיימים בשטח.

2. שתי השיטות טובות וניתן לשלב ביניהן על-מנת להשיג אבטחת רשת ברמה גבוהה ככל האפשר.

3. היתרון הגדול של ה-VLAN, הוא ביכולת "לשייך" אליו אנשים שלא נמצאים באותה רשת LAN. בצורה זו ניתן ליצור חיבור מאובטח (וזול) על תשתית התקשורת הציבורית (אינטרנט) למשתמשים מרוחקים באותו הארגון (הדבר לא מתאפשר ב-SUBNETING, היות ועל המשתמשים להיות באותו LAN).

שלבי הגדרה של VLAN ב-SWITCH

לרוב הגדרת ה-VLAN מתבצעת על ה- SWITCH (לעתים ניתן גם להגדיר על היציאות המתואמות בתוך ה-ROUTER). הגדרת ה-VLAN כוללת מספר שלבים בסיסיים:

1. הקמת VLAN

2. מתן שם ל-VLAN

3. שיוך של ממשק (או מספר ממשקים) ל-VLAN

4. (אופציונאלי) מתן כתובת IP לממשק על-מנת שנוכל לגשת ל-VLAN מרחוק.

דוגמא להגדרת SWITCH