עקרונות הרשת.

Post date: Jan 30, 2013 7:29:47 AM

רוחב-פס הינו כמות המידע הניתן לשידור בפרק זמן קצוב.

כאשר מידע נשלח באמצעות רשת מחשבים הוא מחולק לחתיכות קטנות הנקראות מנות (packets).

כל פאקט מכיל כותרת (header). כותרת הינה מידע המתווסף לפאקט ומפרט את המקור (source) ואת היעד (destination) של הפאקט. הכותרת מכילה גם מידע המתאר כיצד להרכיב מחדש את כל המידע שבתוך הפאקטים בהגיען ליעד. מידת רוחב-הפס מכתיבה את כמות המידע שניתן לשדר.

רוחב-פס נמדד בסיביות לשנייה (bits per second) ולרוב מצוין בידי יחידות המידה הבאות:

· סל"ש – סיביות לשנייה. (bps – bits per second)

· קסל"ש – קילו סיביות לשנייה. (Kbps – kilobits per second)

· מסל"ש – מגה סיביות לשנייה. (Mbps – megabits per second)

הערה: בייט (byte) אחד שווה לשמונה סיביות (bits) ומסומן באמצעות האות האנגלית הגדולה B. אחד MBps שווה בקירוב שמונה Mbps.

השוואה בין רוחב-פס לכביש מהיר. בכביש מהיר המכוניות והמשאיות מייצגות את המידע. מספר הנתיבים בכביש מייצג את כמות כל הרכב המסוגלים לנוע בכביש בו-זמנית. כביש בעל שמונה נתיבים מסוגל להעביר כמות מכוניות הגדולה פי ארבע מאשר כביש בעל שני נתיבים.

ניתן לשדר מידע ברשת באחד משלושת האופנים הבאים: חד-סטרי (Simplex), דו-סטרי למחצה (half-duplex), דו-סטרי מלא (full-duplex)

חד-סטרי (Simplex)

סימפלקס, הנקרא גם חד-כיווני, הינו שידור מידע בכיוון אחד בלבד. אות של טלוויזיה המשודר מתחנת הטלוויזיה לטלוויזיה בבית היא דוגמה לשידור חד-סטרי.

דו-סטרי למחצה (Half-duplex)

שידור מידע בכיוון אחד בכל פעם, נקרא שידור דו-סטרי למחצה (half-duplex). שידור דו-סטרי למחצה מאפשר להשתמש בערוץ תקשורת אחד בשביל לשדר בשני הכיוונים, אך לא בו-זמנית. רדיו דו-כיווני, כמו זה המשמש את המשטרה או את כוחות הביטחון, עובד באמצעות שידור דו-סטרי למחצה. כאשר אתם לוחצים על הכפתור השידור אינכם יכולים לשמוע את הצד השני. אם אנשים בשני הצדדים מנסים לשדר בו-זמנית אף-אחד משני השידורים לא יעבור.

דו-סטרי מלא (Full-duplex)

שידור בו מידע זורם לשני הכיוונים בו-זמנית, נקרא דו-סטרי מלא (full-duplex). למרות שהמידע זורם לשני הכיוונים, רוחב הפס נמדד בכיוון אחד בלבד. לכבל רשת המעביר100Mbps בשידור דו-סטרי מלא יש רוחב-פס של 100Mbps.

שיחת טלפון היא דוגמה לשידור בשיטת דו-סטרי מלא. שני הצדדים יכולים לדבר ולשמוע בו-זמנית.

טכנולוגיית שידור דו-סטרי מלא משפרת את ביצועי הרשת כיוון שמידע משודר ומתקבל בו-זמנית. טכנולוגיות פס-רחב (Broadband) מאפשרת לאותות רבים לנוע בתוך אותו הכבל בו-זמנית. טכנולוגיות פס-רחב כגון קו מנוי דיגיטאלי DSL (digital subscriber line) וטכנולוגית כבלים, עובדות באמצעות שידור דו-סטרי מלא. באמצעות DSL לדוגמה, יכול המשתמש להוריד מידע מהאינטרנט למחשב ולדבר בטלפון בו זמנית.