TCP/IP

Post date: May 5, 2013 9:12:53 AM

TCP/IP

זה הוא מודל שכבתי אשר מספק מסגרת משותפת לפיתוח פרוטוקולים אשר נימצאים בשימוש באינטרנט. הוא מורכב משכבות המבצעות פונקציות הדרושות כדי להכין את הנתונים לשידור ברשת. ההודעה מתחיל\ה בשיכבה העליונה, שכבת היישום (APPLICATION ) , ונעה לאורך השכבות מטה לשכבת הגישה לרת (NETWORK ACCESS) . פרתי הכותרת נוספים להודעה כפי שהיא נעה מטה דרך השכבות ולאחר מכן מועברת ברשת. כשההודעה מגיע ליעד נעה בחזרה למעלה דרך כל השכבות של מודל הTCP/IP . פרטי ההודעה יורדים כשהיא עוברת דרך כל שכבה ושכבה.

שכבת היישום Application

בשכבה זו נימצאים פרוטוקולים המבוצעים על ידי המשתמש ברמת התוכנה במחשב, כגון דפדפני אינטרנט ותוכנות דואר אלקטרוני. HTTP, Telnet, FTP, TFTP, SNMP, DNS, SMTP ,HTML , POP .

שכבת תעבורה Transport

שכבת התעבורה מספקת ניהול מקצה לקצה של הנתונים.שליטה על זרימת המידע בהחלפת פאקטות ברשת בין הHOST. אחד מתפקידיה של שכבה זו היא לחלק את הנתונים למקטעים הניתנים לניהול והובלה קלה ברשת. בשכבה זו מתבצעה חילוק המידע לסגמנטים(SEGMENTATION ). כמו כן בשלב זה נוספים מספרי הפורטים לפאקטה שדרכת תתבצעה התקשורת.

· TCP Transmission Control Protocol - זה הוא פרוטוקול בתקשורת נתונים המבטיח העברה אמינה של נתונים בין שתי תחנות ברשת מחשבים באמצעות יצירת חיבור מקושר (Connection Oriented) . כאשר הוא משמש כחלק מחבילת הפרוטוקולים TCP/IP עושה הפרוטוקול שימוש בפרוטוקול ה-IP לצורך העברת הנתונים. TCP מעביר את הנתונים שהועברו באמצעות IP, מוודא את נכונותם, ומאשר את קבלת הנתונים במלואם או מבקש שליחה מחדש של נתונים שלא הגיעו בצורה תקינה.

1. SYN : תחנת המקור שולחת הודעה לפתיחת קשר.

2. SYN-ACK : תחנת היעד מקבלת את ההודעה ושולחת בתגובה הודעת אישור קבלה ואישור פתיחת קשר מצדה.

3. ACK : תחנת המקור מיידעת את תחנת היעד על סיום מיסוד הקשר בהודעת ACK .

· UDP User Datagram Protocol - זה הוא פרוטוקול המאפשר העברת מידע לא אמינה. UDP אינו מספק אמינות או שימור סדר כפי שקורה ב-TCP. חבילות מידע עשויות להגיע בסדר שונה מזה שבו הן נשלחו, להגיע מספר פעמים או ללכת לאיבוד ולא להגיע כלל. חסכון המידע המבטיח את אמינות השליחה ועובדת היותו של הפרוטוקול "connectionless" (אינו מייסד קשר בדומה לפרוטוקול TCP), גורמים לפרוטוקול UDP לספק דיוור מהיר לחבילות הנשלחות דרכו. שימושי מאד לאפליקציות שיש להן חשיבות גדולה לזמן דיוור או שלא דורשות אמינות מלאה של מידע כגון : תקשורת קולית ווידאו.

שכבת אינטרנט Internet.

בשכבה זו כל סגמנט מקבל פאקטה שבא כתובה כתובת הIP. הIP פרוטוקול אחראי על קבלת המידע משכבת ההעברה , מוסיף לסגמנט כתובת IP ואורז אותם לפאקטוט כדי לשלוח ברשת, בנוסף לכך מזהה את השולח והיעד.

שכבת הרשת היא השכבה בה מתבצעות כל ההחלטות הנוגעות לדרך בה יועברו הנתונים על גבי הרשת, היא זו שתקבע האם קיים קשר בין המקור ליעד, היא תבחר באיזו דרך יעברו הנתונים (בהנחה שקיימת יותר מדרך אחת בין המקור ליעד) על פי שיקולים שונים, ביניהם - מהירות, נגישות, יעילות, עומס ועלויות.

פרוטוקולים העובדים בשכבה זו : IP, IPv4, IPv6, ICMP, ARP, IPX, IGMP , RIP, IGRP,BGP, EIGRP, OSPF.

· IP – מספק תקשורת מקור יעד. ממש כמו כתובת שולח ומקבל על מעתפה. בשיטוף עם פרוטוקול ניתוב , מספק קידום פאקטות (PACKET FORWARDING ) , העברת נתונים בין רשתות.

· ICMP – פרוטוקול בשימוש ברשת לצורך בדיקה ואיטור תקלות. מפעיל שליחה של הודעות בדיקה. לדוגמא : PING.

· RIP Routing Information Protocol - הוא פרוטוקול ניתוב המתבסס על ספירת צעדים (Hop Count) על מנת לבצע החלטות ניתוב. נתב המשתמש ב־RIP מנהל רישום של כל הנתבים אותם הוא מכיר את הרשתות המחוברות אליהם, וכמות הצעדים בכל נתיב לכל יעד. כאשר מגיעה חבילה אל הנתב הוא יעביר אותה בנתיב בו היא תעבור מינימום צעדים עד לרשת היעד, שיטה זו מכונה ספירת צעדים (hop count). הנתב מבקש עדכונים לגבי שינויים בטופולוגית הרשת מהנתבים המחוברים אליו כל שלושים שניות, וכך הוא נשאר מעודכן לגבי שינויים בנתיבים המובילים אל היעד, ומקבל מידע על נתבים חדשים שחוברו אל הרשת.

· ARP – מאפשר גילוי כתובת MAC שברשותו רק כתובת ה-IP .

שכבת הגישה לרשת Network Access.

בשכבה זו הפאקטה נארזת בתוך הFRAME ונוספות לשם כתובות הMAC. בשלב הבא המידע הופך לפולסים חשמליים או אור או גלי רדיו ומועבר פיזית ברשת אל היעד שלו.

היא אחראית על חלוקת חבילות הנתונים על פי כתובות פיזיות, ועל תקינת ציוד התקשורת. השכבה הפיזית משמשת את שכבת הרשת של מודל TCP/IP לצורך העברת נתונים על-גבי הרשת.

השכבה הפיזית אחראית על המיפוי הפיסי של הרשת, בין אם מדובר ברשת מקומית (LAN) או רשת אזורית (WAN). מיפוי זה נעשה באמצעות כתובות MAC, כתובות ייחודיות אלו משויכות לכל רכיב המסוגל לתקשר ברשת מחשבים, ומשמשות לזיהוי תחנת המוצא והיעד של חבילות נתונים.