תאר סוגים של רשתות.

Post date: Dec 30, 2012 9:55:22 AM

תאר סוגים של רשתות.

רשתות מידע ממשיכות להתפתח והופכות מורכבות יותר לשימוש ולתכנון. כדי לנהל דיון ברשתות, עלינו ללמוד על הסוגים השונים ואת השמות השונים של רשתות. מזהים רשתות מחשבים ומבדילים בניהן באמצאות המאפיינים הבאים:

· האזור אותו משרתת הרשת.

· כיצד מידע מאוחסן.

· כיצד מנוהלים המשאבים השונים.

· כיצד הרשת מאורגנת.

· סוג התקני הרישות שבשימוש.

· סוג המדיה המשמשת לחיבור בין התקנים.

· לתאר LAN.

· לתאר WAN.

· לתאר WLAN.

· להסביר רשתות עמית לעמית (peer to peer)

· להסביר רשתות שרת / לקוח (client server)

תאר LAN

המושג רשת מקומית (Local area network – LAN) מתייחס לקבוצה של התקנים המחוברים בניהם ונמצאים תחת ניהול אחיד. בעבר רשתות LAN נחשבו רשתות קטנות שהתקיימו באזור פיזי אחד. למרות שרשתות LAN יכולות להיות קטנות ומקומיות עם הזמן ההגדרה של מה זהLAN התפתחה לכלול גם מספר רשתות מקומיות המחוברות בניהן, וכוללות מאות התקנים הממוקמים במספר רב של בניינים.

הדבר החשוב לזכור הוא שכל הרשתות המקומיות שבתוך ה – LAN נמצאות תחת ניהול אחד ששולט באבטחה ובמדיניות הגישה החלה על הרשת. בהקשר הזה המילה "מקומית" מתייחסת לאחידות השליטה ברשת ולאו דווקא למרחק הפיזי בין המחשבים. התקנים ב – LAN יכולים להיות קרובים זה לזה, אבל זו לא חובה.

תאר WAN.

רשתות תקשורת רחבה (Wide area Networks – WAN) הינן רשתות המחברות בין רשתות LAN שאינן קרובות גיאוגרפית זו לזו. הדוגמה הנפוצה ביותר ל – WAN היא רשת האינטרנט. האינטרנט הינה WAN ענקי הבנוי ממיליוני רשתות LAN המחוברות בניהן. חיבור רשתות אילו, הממוקמות באזורים שונים, מתבצע באמצעות ספקיות טלקומוניקציה (Telecommunications service providers – TSP) .

תאר WLAN.

ברשת LAN מסורתית ההתקנים השונים מחוברים בניהם באמצעות כבלי נחושת. בסביבות מסוימות השימוש בכבלי נחושת עשוי להיות לא רצוי, לא מעשי ואפילו בלתי אפשרי. במקרים כאלה משתמשים בגלי רדיו להעברת מידע באמצעות התקנים אלחוטיים. רשתות אילו נקראות רשתות מקומיות אלחוטיות (Wireless LANs – WLAN) כמו ברשתות מקומיות רגילות גם ברשת WLAN ניתן לשתף משאבים כגון מדפסות, קבצים וגישה לאינטרנט.

ב – WLAN התקנים מתחברים אלחוטית לנקודות גישה (Access points). נקודות הגישה מחוברות בדרך כלל לרשת באמצעות כבלי נחושת. במקום לספק כבל נחושת לכל מארח (host) ברשת רק נקודת הגישה מחוברת בכבל נחושת. איזור הכיסוי של רשת אלחוטית יכול להיות מוגבל לחדר אחד או לכסות שטח רחב יותר.

הסבר רשת מסוג עמית לעמית (peer to peer)

ברשת עמית לעמית (peer to peer) התקנים מחוברים זה לזה באופן ישיר וללא ציוד רישות נוסף. ברשת מסוג זה יש לכל התקן יכולות ותחומי אחריות שווים. המשתמשים אחראים על המשאבים האישיים שלהם ויכולים לבחור איזה מידע ואילו התקנים לשתף. כיוון שכל משתמש אחראי על המשאבים של המחשב שלו, אין ברשת זו נקודת שליטה או ניהול מרכזית אחת .

רשתות peer to peer עובדות באופן מיטבי בסביבה שבה יש עד עשרה מחשבים. בגלל שכל משתמש מנהל את המחשב שלו אין צורך לשכור מנהל רשת יעודי.

לרשתות peer to peer ישנן כמה חסרונות:

· אין לרשת נקודת ניהול מרכזית, דבר שמקשה לקבוע מי אחראי למשאבי הרשת.

· אין מערכת אבטחה מרכזית. על כל מחשב לדאוג בעצמו לאבטחת הנתונים ושמירת המידע שבו.

· ככל משספר המחשבים עולה, הרשת הופכת מסובכת יותר וקשה יותר לניהול.

· יתכן שאין מקום אחסון מרכזי למידע. לכן יש צורך בגיבויים נפרדים לכל מחשב. אחריות זו נופלת על המשתמשים.

רשת peer to peer עדיין קיימת היום בתוך רשתות גדולות יותר. אפילו משתמשים ברשת לקוחות גדולה (client network) עדיין יכולים לשתף משאבים באופן ישיר מבלי להשתמש בשרת. אם יש לך בבית יותר ממחשב אחד אתה יכול להקים רשת peer to peer.

אתה יכול לחלוק קבצים עם מחשבים אחרים, לשלוח הודעות בין מחשבים ולהדפיס מסמכים על מדפסת משותפת.

הסבר רשתות שרת / לקוח (client / server)

ברשת שרת / לקוח הלקוח מבקש מידע או שירותים מהשרת. השרת מספק את המידע או את השירותהמבוקש ללקוח. שרתים ברשת שרת/לקוח מבצעים חלק מעבודות העיבוד בשביל מחשבי הלקוח.

לדוגמה: פעולת חיפוש במאגר מידע. השרת יבצע את החיפוש וללקוח,יועברו התוצאות המבוקשות בלבד.

סביבת תאגיד בה העובד משתמש בדואר האלקטרוני של החברה, לשלוח, לקבל ולשמור הודעות, היא דוגמהאחת לרשת שרת/לקוח. תוכנת לקוח של דוא"ל, על מחשב של עובד החברה, שולחת בקשה לקבלת דוארחדש. השרת מגיב ושולח ללקוח את הדואר החדש.

ברשתות שרת/לקוח, השרתים מתוחזקים בידי אדמיניסטראטורים (מנהלי רשת). האדמיניסטראטור מבצעהגיבויים ואחראי על האמצעים לאבטחת מידע. בנוסף האדמיניסטראטור קובע את ההרשאות למשתמשיםושולט ביכולת שלהם לגשת ולהשתמש במשאבי הרשת. כל המידע נשמר על שרת מרכזי. מדפסות משוטפותמנוהלות בידי שרת מדפסות מרכזי. משתמשים בעלי הרשאות מתאימות יכולים לגשת הן למידע והןלמדפסות. על מנת לקבל גישה למשאבי הרשת, על המשתמש לספק שם משתמש וסיסמה.

כדי להגן על המידע, אדמיניסטראטור מבצע גיבוי שיגרתי של כל הקבצים על השרת. אם מחשב קורס, אוקרה שמידע אבד, יכול האדמיניסטראטור לשחזר את המידע בקלות.