Trasee/ marcaje turistice în Munții Suhard, la 16 mai 2020, potrivit salvamont

de la http://tara-dornelor.ro/trasee/suhard, 16 mai 2020 (vezi și harta atașată în baza acestei pagini)


1. Vatra Dornei - baza vf Ouşorul - schitul Sf Cruce - vf Icoana - vf Omu - Pasul Rotunda

Timp de mers: 20 - 22 ore

Marcaj - banda albastră până la vf Omu şi banda roşie până la pasul Rotunda

Caracteristici: traseu recomandat iarna doar turiştilor bine antrenaţi şi echipaţi.

Timpi intermediari:

- Vatra Dornei - vf Runc - baza vf Ouşorul : 2 3/4 - 3 ore

- Baza vf Ouşorul - intersecţie traseu spre schitul Sf Cruce : 5 1/2 -6 ore

- Intersecţie traseu spre schitul Sf Cruce - Lacul Icoana : 2 - 2 1/2 ore

- Lacul Icoana - poalele vf Omu : 3 1/2 - 4 ore

- Poalele vf Omu - pasul Rotunda : 3 - 3 1/2 ore

Traseul are ca punct de plecare staţiunea Vatra Dornei. Accesul se face din dreptul bisericii de la baza Runcului. Traseul urmareste creasta principala a masivului Suhard pe directia E-V. Aproximativ 80 % din traseu are loc prin poieni, pajişti subalpine, restul fiind prin padure. Oferă nenumărate puncte de belvedere. Primul punct de belvedere este vf Runc - 1149 m - la care se ajunge în aprox 20 -25 min. Poteca urmează culmea Runcului până la baza vf Ouşorul (1639 m.) unde se ajunge în aprox 2,45 - 3 ore. Este un bun loc de aprovizionare cu apă. În continuare, traseul merge pe curba de nivel pe versantul nordic al Ouşorului, ajungand dupa aprox o ora în apropierea vf Iacob (1300 m.). Traseul parcurge pe rand zonele varfurilor Iacob, Tarniţa ajungând în aprox 2 ore (de la baza Ouşorului) sub vf Fărăoane (1715 m.). Se poate face o scurta ascensiune pe acest vârf , fiind un foarte bun punct de perspectivă. Această abatere necesită aprox 2 1/2 ore. Traseul ocoleşte varful prin poieni acoperite de tufişuri de merişor şi afin. Poteca ajunge la un izvor si apoi la un stâlp indicator turistic (punct de intersecţie cu traseul marcat cu punct roşu ce vine din Ciocăneşti şi coboară în Coşna). De aici în aprox 30 de min se poate ajunge la schitul Sf Cruce traseul către Ciocăneşti. Traseul ocoleşte până la vf Omu (1932 m.), vârfurile Bâtca Târşului (1548 m) , Şveiţaria (1562 m.), Pietrele Roşii (1773 m.). Lacul Icoana se află la aprox 2 -2 1/2 ore de mers pe creastă de la intersectia cu traseul de acces către schitul Recele. Până la poalele vârfului Omu de la schitul Sf Cruce se face aprox 5 1/2 - 6 ore. Urcusul pe vf Omu (1932 m.) durează 1 oră. Revenind la traseu, ocolim vf Omu pe fata sudică prin văi de grohotiş, mergand apoi timp de 3 3 1/2 ore pe cumpana dintre paraiele Someşului Mare şi a Bistriţei Aurii ocolind vf Cociorbii pe la sud-vest către Pasul Rotunda. Din Pasul Rotunda pentru a ajunge la DN 17 ( sat Carlibaba) se merge pe directia nord est până la valea Bistriţei Aurii.

2. Dorna Candrenilor - Dealul Ursenilor - poalele vf Ouşoru - Podul Hajului - Iacobeni

Timp de mers 2 1/2 ore - 3 ore

Marcaj: cruce albastră

Caracteristici: traseu accesibil indiferent de anotimp

Intrarea în traseu are loc în imediata vecinătatea a bisericii de la intrarea în Dorna Candreni dinspre Vatra Dornei. Aici se află un stâlp marcat cu punct cruce albastră. Poteca ocoleşte cimitirul pe latura din stânga traversând câteva poieni, urmărind apoi un drum de care. După aproximativ 1 - 1 1/4 ore se ajunge în culme, loc de intersecţie cu traseul de creastă marcat cu bandă roşie. În acest loc acordăm o atenţie mărită câinilor de la stână. De la intersecţie, traseul nostru merge paralel cu traseul de creastă în dreapta timp de aprox 15 20 min. după care coboară în pe o pantă destul de abruptă. Până la Podu Hajului (malul râului Bistriţa Aurie) traseul merge numai prin pădure. De la Podu Hajului se poate ajunge în Argestru 1,6 km. -- în dreapta -- (localitate componentă a municipiului Vatra Dornei) sau în Iacobeni 2,1 km. la stânga .

3. Ciocăneşti - Pârâul Recele - schitul Sf Cruce - Valea Bancu - Coşna

Timp de mers 5 - 6 ore

Marcaj: punct roşu

Caracteristici: traseu accesibil indiferent de anotimp

Traseul porneşte din comuna turistică Ciocăneşti. Accesul se face pe valea pârâului Recele, cale de 3 km pe un drum forestier. La intersectia cu Pârâul Sătesc se face dreapta. De aici drumul continuă şerpuind prin pădure până în vecinătatea schitului. De la intersecţia celor două pâraie, până la schit se face aproximativ 1 oră. De la schitul Sf Cruce se urcă în creastă în aproximativ 30 - 40 min. Traseul coboară în serpentine prin pădure (30 min.) şi se ajunge în pârâul Prislopul (Valea Bancu). Traseul urmăreşte drumul forestier până în Podu Coşnei unde se ajunge în aproximativ 2 - 2 1/2 ore.

de la http://www.cjsuceava.ro/index.php/ro/serviciul-salvamont, 16 mai 2020, aflăm