cabana Baleia (1410 m, dezafectată) - Șaua Gorovii - stâna din Râu - Cascadele Ciumfu - Șaua Custura (2205 m) - Șaua Plaiul Mic (1879 m), în Munții Retezat

cabana Baleia (1410 m, dezafectată) - Șaua Gorovii - stâna din Râu - Cascadele Ciumfu - Șaua Custura (2205 m) - Șaua Plaiul Mic (1879 m/ imagini 410, 431)

Triunghi albastru. 8-10 ore. Iarna, porțiuni grele sau periculoase. Extras din ghidul de la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-meridionali-harti-marcaje-pesteri/retezat/muntii-retezat-ghid-harta

Maria Nicu (Câmpina). Indicatorul din susul cabanei Baleia zice 3-4 ore până la stâna din Râu; cu rucsaci grei am făcut 5 1/2 ore. Mar-caj destul de bun. Pentru că stâlpul de orientare nu este pus în mijlocul poienii de pe Vf. Ciorii, ci pe margine, o potecă ce se duce în dreapta prin jnepeniș trebuie evitată; de la stâlp mergeți drept înainte, marcajul va apare pe o piatră, după vreo 50 de metri. 

Eugen Vlădăreanu (București). Venind dinspre vest, marcajul triunghi albastru trece prin zona de campare de lângă refugiul salvamont de pe Valea Râului Bărbat (se află pe un stâlp), la aproximativ 50 metri de refugiu, apoi traversează apa, continuând de-a coasta, prin pădure, până pe sub Muchia Lăncița, fără a exista o săgeată care să spună destinația finală și timpul necesar de parcurs în acest sens. Există pericol să se creadă că acest triunghi albastru duce către Tăul Țapului. Confuzia poate apare pentru că, din același loc de unde triunghiul albastru traversează Râul Bărbat pornește și traseul spre Tăul Țapului (marcaj punct rosu), a cărui observare este pur norocoasă. 

410   Vedere din Șaua Plaiul Mic către nord-est. Foto: Ică Giurgiu

431   Din Șaua Plaiul Mic, traseul către Muntele Drăgșan și Piatra Iorgovanului trece îndelung prin pădurea de jnepeni din imagine. Foto: Ică Giurgiu.