Uricani - Curmătura Tulişa, în Munții Retezat

Uricani - Curmătura Tulişa, în Munții Retezat 

text şi fotografii: Constantin Răcaru (Vulcan) 

Marcaj punct roşu. 2-2½ ore. Grad de dificultate mediu. Diferenţă de nivel 750 metri. Greu accesibil iarna. 60% din traseu este prin zone împădurite. Acces în Curmătura Tulişa cu mijloace auto de teren, pe drumul forestier de pe Valea de Brazi. Adăpost pe timp nefavorabil la stânele din Muntele Şerpilor. Numeroase puncte de belvedere în a doua jumătate a parcursului. Cea mai scurtă cale de acces spre Curmătura Tulişa. Pornim din staţia de autobuz Sterminos, capăt de linie al curselor Petroşani - Uricani. Trebuie să ne aprovizionăm cu apă, aceasta lipsind până în Vf. Şerpilor. Mergem de aici pe DN 66A, spre ieşirea din Uricani, cam 500 metri, până în apropierea unei construcţii dezafectate. Cotim la dreapta, spre nord; marcajul ne duce pe un drum care trece printre câteva case, având în dreapta Pârâul Şerpilor.

După 5 minute am trecut de case şi traversăm Pârâul Şerpilor pe malul lui stâng. Mergem tot pe drumul de căruţă, care te pune la grea încercare când este cu noroi. După 15 minute de la plecare drumul se înfundă într-o zonă mlăştinoasă, pe care o traversăm; la capătul ei găsim firul unei poteci care trece o albie împădurită şi răzbate într-o poiană unde se pierde. De aici evităm o altă potecă care se vede mai departe şi continuă pe curbă de nivel. Ne abatem uşor spre dreapta, începând un urcuş accentuat prin poiană, depărtându-ne tot mai mult de firul apei. Suim pe lângă gardul unei livezi (marcajul este pe un stâlp) la capătul căreia regăsim, pe creasta dealului, poteca ce trece prin mica şa împădurită La Iepure.

1   Vedere din Curmătura Tulişa, spre sud.

După 5 minute de mers pe muchia împădurită răzbatem într-o poiană largă, pe piciorul Muntelui Şerpilor (imaginea 1). Evităm drumul de căruţă care urcă dinspre Valea Sterminosu şi se pierde apoi ceva mai sus, în pădure. Privelişte minunată spre Valea Sterminosu şi Vârful Mare.  Traversăm poiana pe latura sa vestică, trecând peste gardurile care împrejmuiesc fâneţe. Urcuşul va continua prin pădure. Cotim spre dreapta, pe poteca bine conturată care face serpentine largi. Trecem din pădurea de foioase în cea de conifere şi după 15 minute de la poiană sosim pe muchia muntelui, unde panta este mai dulce (La Frunte, 1100 metri altitudine).

La capătul zonei cu brazi, înainte de a repătrunde în zona fagului, găsim izvoraşul La Fântână, care seacă vara aproape în întregime. Apoi poteca coteşte spre dreapta, urcând pe o serpentină largă pe Plaiul Şerpilor. După ce trecem prin câteva rarişti, iată-ne după 1½-1¾  ore de la plecare la golul de munte de sub Vf. Şerpilor (1456 m). Un izvor amenajat se află în mijlocul poienii, spre stânga faţă de ieşirea din pădure, sub stâncării. Dacă suim pe vârf avem panoramă asupra Munţilor Vâlcan. După ce trece de Vf. Şerpilor poteca ajunge la o mică stână, apoi la a doua. Ieşim apoi la drumul forestier care urcă din Valea de Brazi, pe care îl vom urma până în Curmătura Tulişa.

2   Vedere de la a doua stână de pe Muntele Şerpilor, spre nord.

La un moment dat ajungem într-o şa în dreptul căreia se află, la lizieră, o stână dezafectată, posibil loc de adăpost. De aici mai departe avem panoramă deosebită spre toate punctele cardinale. Spre nord se ridică impunător Vf. Tulişa (1792 metri), având spre dreapta stâncăriile Muntelui Coada Laturii (imaginea 2). Spre sud, în plan depărtat, se vede Creasta Şigleul Mare din Munţii Vâlcan (imaginea 1). Spre est, în zilele senine se văd Straja şi Parângul Mare. Spre vest, departe, creste din Munţii Retezat. Din Vf. Şerpilor până în Curmătura Tulişa (1555 metri) mai facem 45 minute; loc deosebit de pitoresc, cu vedere în zilele senine până spre Vf. Ţapului sau Culmea Lănciţa din Munții Retezat.

Spre nord se poate coborî pe Plaiul Corea în Valea Râului Bărbat de unde pe Valea Murguşii se poate urca la cabana Baleia. Spre est se poate sui Vf. Tulişa, de unde începe golul alpin cu stâncării spre Vârfurile Sterminosu, Oborocii, Zănoaga, Pietrii. Spre vest sunt piscuri cu cote mai înalte, înţesate de grohotiş şi bolovani care par a fi în echilibru instabil, Pilugu, Văcarea, Gruniu, Mării, Custura. Spre sud, se poate alege pentru coborâre una din minunatele văi cu ape limpezi izvorâte de sub vârfuri semeţe (Valea de Brazi, Pilugu, Ursească, Sohodol) sau Plaiul Văcarea.

3   Vedere din Curmătura Tulişa, spre vest.

În Curmătura Tulişa există micul ochi de apă Tăul Bivolului şi două troiţe în memoria ostaşilor căzuţi la datorie în al doilea război mondial. (articol din anul 2000)

vezi ghidul și harta Munților Retezat, descrierea traseelor, cetățile, peșterile și nu numai la