satul Colț - cetatea Colț - Nucșoara, în Munții Retezat

sat Colț - cetatea Colț - Nucșoara


Triunghi albastru, punct albastru. Potecă cu marcaj triunghi albastru la intrarea din aval a grupului de case (satul Colț, vezi https://sites.google.com/site/romanianatura91/home/carpatii-meridionali/retezat/localitatea-santamaria-orlea-drumul-national-66-petrosani---hateg---localitatea-suseni---satul-colt-sub-cetatea-colt---complex-rausor-1185-metri-altitudine-in-muntii-retezat) de pe șoseaua din apropierea bisericii Colț, case aflate la nord de mănăstire (adică aval de mănăstire). Nu există indicator; semnele apar după ce urcăm 1-2 minute pe potecă; localnicii, rromi, nu știu de marcaj sau nu vor să spună că acesta există. Trebuie să întrebăm care este poteca spre cetatea Colț.

Sunt 15 minute de la șoseaua asfaltată - pe o potecă pământoasă, acoperită de bolta arborilor - până la un indicator, la ramificație de poteci: la stânga spre Nucșoara (pe triunghi albastru, încă o oră, până la viaductul peste Nucșor), la dreapta spre cetatea Colț (pe punct albastru). De la indicator mai facem 5-7 minute până la cetatea Colț. Extras din ghidul de la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-meridionali-harti-marcaje-pesteri/retezat/muntii-retezat-ghid-harta

1204   Cetatea Colț, pe malul drept al Văii Râușor, așa cum o vedem de la intrarea dinspre aval a micului sat Colț, înainte de a ajunge la mănăstirea cu același nume. Foto: Ică Giurgiu. 

1205   De la cetatea Colț se cască sub noi Valea Râușor; în ultimul plan, dacă vremea e bună, spre stânga, apare Vf. Retezat. Foto: Ștefania Lazăr (București).

1209   Cetatea Colț. Zidul de apărare. Foto: Ică Giurgiu.