Valea Crinilor, în Munții Cozia

Dinu Boghez (Râmnicu Vâlcea) 


Pentru iubitorii masivului (descoperiți-l integral la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-meridionali-harti-marcaje-pesteri/cozia) există locuri sacre unde cultul frumosului, dăruit nouă de natură, se apropie de sentimentul sublimului. Pe stânci înalte, ferite de mâna omului, apar florile de colț. Puțin înainte, în poieni pline de lumină, modestia lalelelor pestrițe a înobilat pentru prea puțină vreme locuri ascunse.

Există o vale, una singură, în zona abruptului estic, care și-ar putea revendica numele de a Crinilor. Este atât de bine pitită încât, rareori, chiar cunoscători buni ai masivului se încumetă să o caute. Intrarea și mai ales ieșirea din aceste locuri sunt bine ascunse. Într-o anumită perioadă, și doar pentru o clipă, se petrece minunea apariției crinilor.

Către aceste locuri, știute de demult, ne-am îndreptat pașii în cea mai capricioasă zi a lui iunie 2000. Când am început să urcăm pe munte era așa de cald că și cămașa de pe noi părea mult. Când am ajuns la cabană, din cer cădeau bobițe de gheață. Iar când am plecat de acolo bântuiau rafale de ploaie măturate de vânt puternic, printre nori și raze de soare. Și era frig de nici pulovărul, hanoracul și pelerina de ploaie nu erau de ajuns.

Am coborât totuși spre locurile căutate pentru florile rare ale crinului. Alergam prin jilăveala pădurii, căutând panta înverzită pe care creșteau minunile colorate. Și iată! Deodată ne-au ieșit în față florile pistruiate, agățate de vrejuri înalte. Cele roșii împurpurate de modestia lor, cele galbene împrumutând culoarea soarelui.

Ne-am apropiat de ei cam uzi, înfrigurați și temători că am putea avea ghinionul să nu luăm amintiri fotografice. Între două reprize de ploaie am obținut clipele de lumină necesare. Și iată-ne plecați la vale, căutând anumite locuri de ieșire din labirint. Dacă vă plac imaginile obținute (https://sites.google.com/site/romanianatura91/home/flora-din-romania/crin-rosu-de-padure-lilium-martagon, https://sites.google.com/site/romanianatura91/home/flora-din-romania/crin-galben-de-padure-lilium-jankae) trebuie să știți că locuri cu flori atât de frumoase mai sunt în Cozia. Dacă le descoperiți, admirați-le dar protejați-le, pentru că acolo le este locul.