Eterne minciuni despre starea marcajelor din munții României

Ică Giurgiu

 

De la https://www.facebook.com/search/top/?q=asociatia%20montana%20carpati, sursă pentru „informații” la care titlul articolului face referire aflăm: 

1

2

3

4

5

Mai sus avem unul din multele moduri în care se transformă munca voluntarilor în minciună (voluntari al căror nume nu „încape” niciodată a fi spus clar).

 

În imaginile 2 și 3 sunt enumerate traseele „înnoite” (citat după imaginea 1) în anul 2017. Eu am detaliat informațiile aduse de noi personal din Munții Grohotișului (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura71/home/carpatii-rasariteni/grohotis/muntii-grohotis-traisteni---valea-doftanei---pasul-predelus---muntele-sloeru-marcosanu---urlatel---zanoaga---bobu-mare---babes---pasul-bratocea) și le compar aici cu „informațiile” oferite de Asociația Montană Carpați, an de an constante prin a îmbrobodi mult adevărul.

Despre celelalte trasee citate în imaginile 2 și 3 puteți veni, vă rog, cu constatările dumneavoastră din teren.

 

Apreciem mult ideea proiectului de remarcare. Și le mulțumim mult celor care au muncit pe teren pentru ceea ce au realizat (lor, repet, „nu e loc” să le fie spuse numele). Oare câți dintre ei sunt conștienți că munca din teren le este acum subevaluată prin exprimări pompoase și neadevărate ? (de exemplu, citez, vezi imaginea 5: „circulația turistică se poate desfășura în condiții de siguranță și confort”).

Normal ar fi fost să se dea oricâte detalii reale despre munca celor care au marcat/ remarcat traseul dintre Pasul Predeluș și Pasul Bratocea, să vedem imagini cu ei la lucrul care nu a fost ușor de făcut. Și să se spună: uite ce am realizat, uite ce mai e de făcut. Pentru că, în momentul de față traseul nu este pentru „circulația turistică… în condiții de siguranță și confort”. Dacă vremea este senină, e zi, nu e iarnă, aproape totul va fi bine în străbaterea traseului. Dar, nu există nicăieri vreun reper turistic orar, nu există precizare a direcției/ destinației, nu sunt semnalate ramificări către traseele care se deprind. Dacă va fi ceață/ noapte, zeci/ sute de semne nu vor mai fi vizibile, la fel și stâlpii de marcaj, așezați uneori la distanțe prea mari unul de altul. Iar pe vremea zăpezilor, semne puse pe sol/ pietre, poteci și chiar unii stâlpi nu vor mai fi vizibile. Pe acest traseu, în concluzie, acum, circulația turistică se poate desfășura doar uneori în condiții de siguranță.