Jiul de Vest - Vârful Pleșa - Vârful Piule - Șaua Scorota - cabana Buta, în Munții Retezat

text și imagini: Iosif Bodo (Lupeni) 

Marcaj turistic, bandă galbenă. Timp de mers 5 - 6 ore.

 

Acest traseu (însoțit de hartă, descris în ghidul masivului, pe care îl obțineți GRATUIT de la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-meridionali-harti-marcaje-pesteri/retezat/muntii-retezat-ghid-harta) parcurge creasta Pleșa - Piule, atinge cel mai înalt pisc din Retezatul Mic, Vârful Piule, 2081 m și coboară la cabana Buta. Prezentăm aici o descriere bogat însoțită de imagini.

Pentru parcurgere pornim de la capătul linii de autobuz Lupeni - Buta, pe DN 66A. După câteva minute ajungem la un podeț hidrografic (imaginea 3); pe un copac, în dreapta podului, găsim marcajul turistic banda galbenă care arată intrarea în traseu. Trecem Jiul de Vest și după 100 m găsim firul unui drum forestier pe care intrăm cotind spre dreapta, pe lângă Pârâul Pleșa. La început traseul merge paralel cu apa și după 15 minute începem un urcuș pronunțat. În stânga noastră observăm un izvor, apoi o poiană cu o mică stână și ajungem la schitul Dâlma Mare.

Pe poteca ciobănească cotim spre dreapta, în pădure. Trecem pe lângă un izvor acoperit cu un capac (imaginea 11) și deasupra lui căutăm marcajul bandă galbenă. Urmează un urcuș pe serpentine prin pădure, pe cărarea plină de bolovani. Avem de urcat 500 m diferență de nivel până ieșim în poiana cu izvorul Pleșa. Mai avem 20 minute de mers până la fosta stână Pleșa. Cotim ușor spre stânga și ieșim la golul alpin presărat cu bolovani de calcar. Traseul se vede clar și după o oră de la stâna Pleșa ajungem în Vf. Pleșa, 1840 m (imaginea 15).

Mai departe traseul se desfășoară la câțiva metri sub linia de creastă, preponderent în stânga crestei. Aici pot apărea probleme în caz de ceață, trecerea crestei spre dreapta unde este abruptul La Staur fiind foarte periculoasă. Ne strecurăm printre jnepeni și după ce am ieșit deasupra porțiunii abrupte cotim ușor spre dreapta. Menținem linia crestei și ajungem la Piatra Albă. Urcăm spre nord-vest și în fața noastră apare Vf. Piule, 2081 (imaginea 19).

De pe vârf ne înconjoară o priveliște minunată, abrupturi amețitoare, o lume a stâncilor și văilor alpine. Spre vest se văd zonele îndepărtate ale Retezatului Mic, până către Piatra Iorgovanului. În dreapta, Valea Buta, iar spre nord Culmea Drăgșanu, Șaua Plaiului Mic, apoi Vârfurile Peleaga și Păpușa (imaginea 23). Spre răsărit se vede Creasta Custura - Gruniu, până spre Văcarea (imaginea 24). Urmează coborârea pe creasta foarte ascuțită, având în stânga și dreapta abrupturi. După o coborâre atentă ajungem în Șaua Scorota, de unde avem priveliște frumoasă spre Valea Scorota și stâncile Iarei Ascuțite și Feței cu Lăstun. Tot aici găsim un indicator turistic. La coborârea din Șaua Scorota vom merge menținându-ne pe poteca îngustă până la izvorul din Poarta Gurganului. În dreapta se ridică stâncile abrupte Cușma Gurganului și Poarta Gurganului. Mergând spre stânga traversăm apa Buta Mică. Ne abatem puțin spre dreapta, ajungem deasupra stânei Buta Mare. Coborâm pe lângă poiana stânei, traversăm Pârâul Buta Mare și ajungem la cabana Buta. 

1   Creasta Pleșa - Piule văzută din satul Câmpu lui Neag.

2   Stația terminus pe ruta Lupeni - Buta.

3   Podeț peste Jiul de Vest, unde părăsim DN 66A.

4   Marcajul turistic, în dreapta podețului.

5   Începutul drumului forestier pe Valea Pleșa.

6   Începutul urcușului mai pronunțat.

7   Izvorul din stânga drumului, unde este bine să ne aprovizionăm cu apă.

8   În stânga drumului, poiana cu stână.

9   Schitul Dâlma Mare.

10   După schit cărarea intră în pădure.

11   Izvorul acoperit; deasupra lui merge cărarea marcată.

12   Cărarea prin pădurea plină de bolovani.

13   Ieșirea din pădure spre Poiana Pleșa.

14   Urcușul, printre stânci, spre Vf. Pleșa.

15   Vf. Pleșa.

16   Sub linia de creastă, în stânga traseului.

17   Zona stâncoasă, sub linia de creastă.

18   Traseul trece prin jnepeniș.

19   Vf. Piule.

20   În anul 2016 s-a montat un indicator nou.

21   Spre stâncile Piatra Albă și Vf. Piule.

22   Creasta Pleșa - Piule văzută dinspre Vf. Piule.

23   În dreapta, partea superioară, Valea Buta; în față, Șaua Plaiului Mic; în depărtare, Căldările Bucurei și Pelegii, Vf. Peleaga și Vf. Păpușa.

24   Creasta Custura - Gruniu.

25   Vedere spre Căldarea Găuroanele și Piatra Iorgovanului.

26   Abruptul spre Valea Buta.

27, 27a   În Șaua Scorota.

28   Marcaj nou în Șaua Scorota/ Iepii/ Iepei.

29   Vedere spre Valea Scorota.

30   Gurganul.

31   Gurganul, văzut din Șaua Plaiului Mic; în dreapta se vede cărarea din Șaua Scorota până la Poarta Gurganului.

32   Stâna Buta.

33   Podețul de pe Buta Mare.

34   Cabana Buta.