Scufundări în Izbucul Gura Apei, din Munții Bihor

Cristian Liviu Cristea (Alba Iulia)

 

Izbucul Gura Apei (3404/3), locul de obârșie al Văii Gârdişoara, este situat la aproximativ 3 km în amonte de cătunul Casa de Piatră. Altitudine: 1140 metri. Izbucul a fost explorat pentru prima dată în anul 1982 de către Gabor Halasi, iar în august 2009 s-a realizat o cartare de către speologii Gyurka Szolt, Nagy Nimrod, Călin Drăgan și Rajka Geza, rezultând o lungime aproximativă de 60 metri și 18 m adâncime.

În dimineața zilei de 21 august 2017 am efectuat o scufundare solitară, în condiții de vizibilitate bună. S-a constatat că firul ghid existent dispare sub o pătură groasă de pietriș, la 1 m distanță de restricția situată la 14 metri adâncime. S-a încercat extragerea acestuia, fără succes. S-a instalat un nou fir ghid, acesta fiind recuperat la întoarcere. După o sesiune de decolmatare de aproximativ 5 minute, s-a reușit trecerea restricției și continuarea până la finalul firului ghid. De aici s-a mai continuat 2 metri până la adâncimea de 18 m, loc unde s-a observat continuarea galeriei într-o diaclază de dimensiuni reduse, impenetrabilă pentru mine. La întoarcere s-a inspectat clopotul de aer existent lângă intrare.

Timp total de scufundare 18 minute. Temperatura apei 8 grade Celsius. Echipament de scufundare cu montaj lateral, cu două butelii de 3 litri încărcate la 200 bari.

Un scurt film editat în urma vizitei poate fi vizionat aici:

https://youtu.be/3eMx5E1i9gw

 

Bibliografie 

www.speosub.ro

1.   Intrarea in izbuc

2.   Galerie imersa

3.   Galerie imersa

4.   Fir ghid vechi, ingropat in pietris

5.   Finalul firului ghid la 18 m adancime

6.   Amarajul final

7.   Galeria continua intr-o diaclaza stramta

8.   Diaclaza finala impenetrabila

9.   Clopot aer, langa iesirea din izbuc.

                                  Harta preluata de pe http://www.speosub.ro/