Dealul Perkő, păduri de pin, în Munții Nemira

1

Vasile Bouaru (Rădăuţi)

 

Un frumos traseu, scurt dar cu multe obiective, pe Dealul Perkö, aflat în extremitatea sud-vestică a Muntilor Nemira, aproape de Depresiunea Târgu Secuiesc. Calea de acces cea mai uşoară spre acest deal este drumul DN 11B din oraşul Târgu Secuiesc către nord, spre satul Sânzieni, drum pe care vom merge 5 km. La intrarea în satul Sânzieni vom zări pe partea dreaptă în sensul de mers Dealul Perkö (foto 1).

Din centrul satului parăsim drumul 11B şi ne abatem spre dreapta pe drumul judeţean 114. Trecem peste Râul Caşin (foto 2) având în faţă acelaşi frumos deal pe care îl vom sui. Ajungem în 10 minute în vecinătatea unei biserici fortificate construită în 1401. Acolo părăsim drumul asfaltat 114 şi ne abatem spre stânga, pe drumul 1A, pe lângă fortificaţia amintită (foto 3).

2

3

4

Înainte de a urma acest drum ne abatem şi pe la biserica fortificată. Lateral faţă de poarta de intrare în incinta ei se află o veche coloană masivă din piatră (foto 4). Dacă privim soclul coloanei vom observa că este puţin rotit spre vest (foto 5). Deşi există mai multe cauze care pot determina această rotaţie, cea mai plauzibilă este… rotaţia Pământului. Din cauza inerţiei coloanei, aceasta rămâne în urmă faţă de postamentul pe care este aşezată. Cum Pământul se roteşte de la vest la est - în emisefera nordică, coloana a rămas „în urmă”, încet, în decursul secolelor. Păşim apoi în curtea interioară a fortificaţiei (foto 6). A fost construită şi cu ajutorul soţiei lui Alexandru cel Bun. Specific acestei biserici fortificate sunt cele patru bastioane cilindrice din colţurile zidului de fortificaţie (foto 7).

5

6

7

Dăm un tur incintei şi avem surpriza ca pe turnul bisericii (foto 9) să găsim un vechi cadran solar (foto 10). Revenim la drumul din faţa bisericii şi continuăm înaintarea câteva sute de metri pe drumul nemodernizat 1A, înspre satul Caşinu Mic. Drumul urcă încet iar de undeva avem perspectivă spre partea nordică a satului Sânzieni şi Depresiunea Târgu Secuiesc (foto 11). În depărtare, în ultimul plan în imaginea 11 se zăresc Munţii Bodoc.

9

10

11

Ajungem la un moment dat la intersecţia din imaginea 12. Înainte de a ne abate spre dreapta, pe drumul dat de indicatorul pe care scrie Perkö, ne abatem câteva zeci de metri pe drumul din stânga imaginii 12, spre o mică cruce din piatră (foto 13). De acolo admirăm, înspre amonte, Valea Caşinului (foto 14). Revenim apoi la intersecţia din imaginea 12 unde se află un panou cu harta zonei şi cu alte indicaţii (foto 15, 16). Sunt munţi puţin umblaţi.

12

13

14

15

16

Părăsim şi drumul 1A şi urcăm spre Dealul Perkö trecând pe sub o frumoasă poartă din lemn (foto 18). În urcuş întâlnim adesea stâncării pe marginea drumului (foto 19). În 15-20 minute ieşim pe platoul din vârful dealului (foto 20).

18

19

20

O dată ieşiţi din pădurea pe care am străbătut-o, drumul se bifurcă. Spre dreapta faţă de sensul de urcuş zărim capela Sfântului Ştefan, construită în secolul al XII-lea (foto 21). Ne abatem spre ea şi de acolo vedem, spre sud, la poalele dealului, satul Sânzieni iar în depărtare oraşul Târgu Secuiesc (foto 22). În partea opusă zărim pantele sudice ale Munţilor Repat (foto 23). Exact sub noi, în vale, se zăreşte biserica fortificată pe care am vizitat-o mai devreme (foto 24).

21

22

23

24

După ce admirăm peisajul revenim la intersecţia drumurilor, cel pe care am ajuns aici şi cel care continuă pe creasta Dealului Perkö, traversând o pădure de pin (foto 25). Ne înscriem pe drumul de creastă în direcţie opusă capelei. Pădurea este frumoasă (foto 26) şi de undeva de mai sus privim spre înapoi (foto 27).

25

26

27

28

În câteva minute ieşim într-o vastă poiană (foto 28) de unde avem vizibilitate spre sud. Drumul continuă printre pini izolaţi (foto 29) şi din loc în loc întâlnim stânci de mici dimensiuni (foto 30).

29

30

31

Pe unele asemenea stânci există un marcaj neconvenţional (foto 31). Spre sud-est avem perspectivă spre Munţii Breţcu, respectiv zona Ojdula - Ghelinţa unde am făcut traseul descris la https://sites.google.com/site/romanianatura69/home/carpatii-rasariteni-ghiduri-harti-marcaje-pesteri/bretcu/de-la-ojdula-la-ghelinta-prin-vestul-muntilor-bretcu  (foto 32).

32

Mai înaintăm câteva sute de metri pe drumul de creastă (foto 33). Creasta duce spre culmile Munţilor Nemira. Ne întoarcem spre pădurea din vecinătatea capelei Sfântului Ştefan mergând pe partea sudică a platoului Dealului Perkö. Pinii dau aspect deosebit acestor locuri (foto 34).

33

34

35

36

Ajungem din nou la vastul platou unde se află capela şi, stând cu faţa spre ea, imediat cum am traversat pădurea din imaginile 26 sau 27, zărim un drumeag care coboară spre sud, spre stânga faţă de sensul de mers. Pe acel drumeag ne vom înscrie însă mai întâi zărim câţiva ienuperi cu fructe (foto 35). Apoi coborâm pe drumeagul amintit (foto 36).

Ceva mai jos întâlnim o zonă de abrupt stâncos. Este folosit drept carieră (foto 37). Un uliu se roteşte deasupra dealului (foto 38). Mai coborâm pe sub frumoasele stâncării ale Dealului Perkö (foto 39) iar mai jos drumeagul se abate spre latura estică a bisericii fortificate (foto 40).

37

38

39

40

Aici închidem circuitul pe Dealul Perkö.